Doskonały na sobotni, lub niedzielny obiad, soczysty, aromatyczny kurczak z bakłażanową salsą.
Nie jest to danie, które polecam Wam w tygodniu ponieważ troszkę z nim zabawy, a w kuchni doskonale sprawdza się zasada „co nagle to po diable”. Aby wydobyć cały smak z salsy, potrzeba celebracji.
Połączenie czosnku, oliwy, kardamonu, pieprzu cytrynowego, imbiru i skórki z cytryny sprawi, że filet z kurczaka będzie bardzo soczysty i aromatyczny.
Salsę po przygotowaniu podpiekam jeszcze 10 minut w piekarniku. To dopełnia całości i jest jak wisienka na torcie. Salsa nabiera wtedy słodyczy, a wszystkie smaki doskonale się ze sobą zgrywają.
I tu doskonale sprawdza się garnek od Valdinox o którym Wam już pisałam nie tak dawno, ponieważ przygotowuję w nim salsę na kuchence, a potem cyk do piekarnika. Nie przekładam salsy nigdzie i nie brudzę kolejnych naczyń.
Kaloryczność:
- 480 g fileta z kurczaka
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- skórka otarta z 1/4 cytryny (cytrynę należy najpierw sparzyć wrzątkiem)
- ząbek czosnku
- pieprz cytrynowy
- kardamon
- imbir
- sól
- Kurczaka oprószamy solą, kardamonem, imbirem i pieprzem cytrynowym. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i skórką z cytryny. Dokładnie nacieramy kurczaka i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
- puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400 g)
- jeden bakłażan
- mała czerwona cebula
- łyżka klarowanego masła
- łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz cytrynowy
- sól
- 2 łyżki miodu
- Na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli dodajemy miód i smażymy na malutkim ogniu, często mieszając. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy i smażymy aż będzie szklisty.
- Do garnka wlewamy pomidory. Dodajemy słodką paprykę i szczyptę pieprzu cytrynowego. Dusimy ok. 5 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. wstawiamy salsę i zapiekamy ok. 10 minut.
Po usmażeniu nie zdejmujemy kurczaka z patelni, a zawijamy szczelnie górę patelni folią aluminiową i odstawiamy na 2-3 minuty, aby kurczak „zaparował”. To da efekt termosu i mięso będzie bardzo soczyste.
A tak w ogóle to zawsze zachwalalaś swoją patelnie grillową z Ikea i jakos do tej pory nie pisałaś, że nie równo grzeje...
Valdinox wewnątrz są pokryte 3 warstwową powłoką nieprzywieralną Durit Select Plus.
Rozmiary są różne. Mój ma średnicę 24 cm.
Tu masz część informacji http://www.altom.pl/pl/node/655
Nie sądzę że będziesz miała jakiś pomysł jak to przeskoczyć, no ale jak widać czasem czynniki zewnętrze nie pozwalają na jedzenie regularne :(
Owszem są duże firmy które bardzo dbają o jakość dlatego też zawsze należy czytać skład - pracownicy sklepów mają obowiązek znać składy produktów które oferują, sklep ma obowiązek w widocznym miejscu je upublicznić.
Zawsze pytajmy o skład.
Ja mam swoje sprawdzone wędliny z lokalnej masarni w mojej okolicy.
1. szukam wagi kuchennej. Czy mogłabyś mi podradzić jaką kupić i na co głównie patrzeć przy jej wyborze?
2. jak moge wykorzystać czyste ziarna orkiszu? wiem że mogę dodać do chlebka, ale czy "coś" trzeba z nimi zrobić przed dodaniem?
http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/12/waga-kuchenna-dlaczego-musisz-ja-miec.html
Owszem lepszy jest naturalny świeżo wyciskany ale jak ktoś nie ma wyciskarki to taki jest ok.
Dzięki za pomysł na dzisiejszy obiad!
Ja mam swój od niedawna ale koleżanka ma od roku i jest elegancki.
I mam pytanie, czy sama obróbka termiczna (bez użycia tłuszczu) wpływa na kaloryczność potraw? Przykładowo, jeśli mam porcję kurczaka czy cukinii o kaloryczności 100kcal i upiekę (np. w folii w piekarniku) bądź usmażę (na grillowej patelni) je całkowicie bez tłuszczu to czy kaloryczność porcji zostanie zachowana czy wzrośnie? I idąc dalej, jeśli te same porcje upiekę bądź usmażę z użyciem tłuszczu, np. łyżki oliwy (80kcal), to czy kaloryczność tych porcji wyniesie po prostu ok. 180kcal? Moje pytanie wynika stąd, że ze względu na wagę męża, dla niego muszę znacznie zwiększać przykładowe porcje i taka informacja byłaby bardzo przydatna.
Co do pytania - bez użycia tłuszczu nie wpływa.
Jeśli usmażysz na oliwie to 50 % tłuszczu z oliwy wejdzie do potrawy więc musisz dodać tę wartość.