Najszybsze ciasto świata ! Śliwki pod żytnio – razową kruszonką z otrębami.
Pierwszy raz robiłam kruszonkę z mąki żytniej razowej i powiem Wam, że efekt zaskoczył nas wszystkich w domu, zwłaszcza mojego męża. Kruszonka wyszła bardzo chrupka i bardzo smaczna.
Mąka żytnia razowa zawiera bardzo dużo otrębów. Zawarty w nich błonnik chroni przed gwałtownym skokiem poziomu cukru, który ma miejsce po spożyciu słodkości.
Mojej kruszonki się nie zagniata i nie schładza. O tym że nie zagniatam kruchego ciasta pisałam Wam już przy okazji przepisu na kruchą szarlotkę z cynamonem którą również gorąco polecam.
Zarówno kruche ciasto w moim wydaniu, jak i kruszonkę miksuje się mikserem na pył. Polecam ten sposób.
Ciacho zrobiłam wczoraj, wyjątkowo nie na słodką niedzielę. Stwierdziłam, że porozpieszczam trochę moich domowników. Dzieciaki domagały się czegoś słodkiego, więc mają domowe, zdrowe 😉
- 300 g mąki żytniej razowej
- 200 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- pół szklanki płatków owsianych
- ok. 200 g śliwek (wyjmujemy pestki)
- łyżeczka masła do wysmarowania formy
- Mąkę umieszczamy w wysokiej misce, dodajemy masło i cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach na pył. Nie zagniatamy ciasta !!!
- 3/4 kruszonki wykładamy na wysmarowaną masłem formę i posypujemy płatkami owsianymi (mają na celu wchłonięcie nadmiernej wilgoci ze śliwek).
- Układamy śliwki i posypujemy pozostałą kruszonką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 20 minut.
Uwielbiam śliwki na ciepło. Z knedlami za dużo roboty ale taki placek jest doskonały ;)
Boję się tylko że zjem połowę foremki ;)
musi być tylko wysoka miska co czym napisałam ;)
gdybym miała sprzątać po tym kuchnię nie robiłabym w ten sposób ;)
Malgosiu , sposob na kruszonke masz super.
Mam wlasnie ten placek w piekarniku, szrlotke z Twojego przepisu tez robie bardzo czesto bo jest naprawde pyszna.
Pozdrawiam :)
Jak długo trzymać ciasto w piecu?
Wygląda pysznie. Pozdrawiam i zapraszam.
Zrobiłam z winogronami bezpestkowymi i ciasto gniotłam ręką... wyszło:)
Ciekawe czy moim dzieciom będzie smakowało?
Pozdrawiam
ja do tego ciasta też mam słabość :)
Bardzo proszę o odpowiedz:)
owoce możesz pominąć i nie zmieniać proporcji, możesz też zmielić śliwki lub je bardzo drobniutko pokroić
Czy owoce pod kruszonka robisz w niedziele.czy na deser 1 w tygodniu ??