Wielkanoc tuż, tuż, więc postanowiłam przygotować coś specjalnego na tę okazję.
W pierwszy dzień Świąt króluje tradycja. Żurek z białą kiełbaską, jajeczka pod każdą postacią, ćwikła i pieczone mięsa. W drugi dzień Świąt możemy poszaleć. Bardzo często w tym dniu zapraszamy gości, więc jest to świetna okazja, aby zaprezentować coś nieszablonowego.
Taka jest właśnie zupa z kaczki. Elegancka i nieszablonowa. Jeśli uda Wam się kupić grzyby shitake, będzie idealna, jeśli nie, możecie wykorzystać nasze polskie prawdziwki, lub podgrzybki.
Kto raz spróbuje tej zupy, będzie ją robił za każdym razem, jak uda mu się trafić kaczkę w sklepie. Tak jest w moim przypadku 🙂
W kolejnych dniach podam Wam przepis na danie z wykorzystaniem udek i piersi z kaczki.
Kaloryczność:
Talerz zupy o pojemności ok. 500 ml to ok. 200 kcal
Składniki na wywar:
- korpus kaczki
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- pieprz ziarnisty
- świeży imbir (ok. 4 cm)
- garść japońskich grzybów shitake (ewentualnie jak nie uda Wam się kupić, mogą być nasze polskie podgrzybki, lub prawdziwki)
- kawałek pora (ok. 10 cm)
- 3 litry wody
- sól
Z podanych składników, bardzo powoli, na maluteńkim ogniu, aby wydobyć smak wszystkich składników, gotujemy wywar (ok. godziny). Przed włożeniem warzyw, wywar należy przecedzić przez gęste sito (ewentualnie zebrać nadmiar tłuszczu).
Pozostałe składniki:
- 2 marchewki
- pół selera
- 1 pietruszka
- 2-3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
- Warzywa kroimy w słupki grubości zapałek, dodajemy do przecedzonego wywaru razem z sosem sojowym i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.
- Zupa jest gotowa. Jeśli lubicie bardziej pikantną możecie dosypać imbiru w przyprawie, lub dodać więcej sosu sojowego.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Jednakże dzisiaj, jak płatki się skończyły stwierdziłam, że nie jestem w stanie zjeść nic innego (oprócz owocu, ale jak wiadomo taki owoc długo w brzuchu się nie trzyma - pracuję). Więc takie pytanie: jak jeść? ;)) Da się wcinać co rano owsiankę... codziennie?
Po wieczornym treningu zjedz sobie jogurt nat. sam albo z granolą lub musli
Proporcje 250 g jogurtu, szklanka truskawek, łyżka otrąb
spokojnie możesz zjeść :)
Jak w takim przypadku stosować się do jadłospisów? Nie jadać przekąsek? Albo dojść tylko do obiadu? Staram się jeść co 3-4 h, ale tych posiłków jest trochę mało, nie chciałabym być w sytuacji w której opycham się o późnych godzinach.
Jakieś rady?
*nadwrażliwość jelita (zachwianie równowagi bakteryjnej w jelitach - efekt - zaburzone trawienie węglowodanów które niestrawione powodują gazy w żołądku)
* nietolerancja glutenu (nie alergia ale nietolerancja)
To z takich najczęstszych.
1 dzień: śniadanie:
bananowy omlet: 2 jajka, banan, łyżeczka oleju archaidowego,
obiad : 6 pierogów ruskich z łyżką jogurtu naturalnego ( nie oblanych tłuszczem), szklanka barszczu czerwonego na wywarze z kurczaka,
przekąska: koktajl: szklanka kefiru, jabłko, pól szkl malin, 2 daktyle.
kolacja: serek wiejski z pomidorem.
2 dzień:
śniadanie: koktalj : szkl kefiru, jabłko, sok z połowy cytryny, cynamon, imbir, łyżeczka mieloneo siemienia
przekąska 1 : szkl soku marchwiowego
przekąska 2 : dwie kromki (Twojego ) chleba z jednym trójkącikiem serka topionego i dwa plasterki salami, 4 rzodkiewki
obiad: szklanka ciemnego makaronu, łosoś wędzony na gorąco mniej więcej 3/4 takiego kawałka jak sprzedają w sklepach, 3 małe ogórki kiszone
kolacja : jogurt naturalny 150 q
U mnie w ciągu dnia ilość posiłków zależy od tego o której godzinie wstaje i o której chodzę spać , ale przeważnie 4 - 5 co 3 -4 h
Drugiego dnia śniadanie jest mało kaloryczne. Nie jesteś po nim głodna ?
Dorzuć tu kromkę chleba z czymś. Reszta ok.
przeczytaj tu http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/03/bajecznie-egzotyczny-koktajl-takze-w_15.html#more
innych nie polecam, odradzam,
O tej 14-tej zjed sobie sałatkę lub wersję obiadu dla pracujących na zimno z jadłospisu a jak jesteś w domu o po 17 wybierz zupę (możesz ugotować dzień wcześniej), leczo warzywne (też możesz zrobić dzień wcześniej chociaż moje leczo zrobisz w 20 minut), Możesz rano albo nawet dzień wcześniej wrzucić mięso do marynaty, zrobisz je jak wrócisz bardzo szybko w pergaminie i do tego warzywa na patelnię, lub na parze, lub sałatka z sałaty i warzyw.
W jutrzejszym jadłospisie będzie sporo lekkich, szybkich i ciepłych kolacji. Zerknij sobie.
Moje pory posilków powinny wygladac tak: 5.30 sniadanie, 10 przekaska, 14 obiad, 17 kolacja? czy 17 kolacja a po 20 przekaska?