Szybkie, lekkie, smaczne i sycące.
Jeśli mamy w planach aktywne spędzenie popołudnia i niekoniecznie mamy ochotę i czas na długie stanie przy kuchni to danie sprawdzi się doskonale.
Zielone warzywa to seler naciowy, który po obróbce cieplnej bardzo zyskuje na smaku oraz zielony groszek, bogactwo witamin B, A, C, E oraz potasu, fosforu, żelaza, cynku, wapnia,magnezu, kwasu foliowego i błonnika. Kopalnia witamin i minerałów, więc warto dodawać go do dań.
Dodatkowo, aby ożywić kolor dodałam kukurydzę.
Danie nabrało wiosennych, słonecznych barw i świetnie nadaje się na obiad w plenerze.
Składniki na obiad dla 4 – 6 osób: * 400 gram ryżu basmati lub paraboiled * kubek zielonego groszku (świeży lub mrożony, nie konserwowy) * 5 „gałązek” selera naciowego * pół kubka kukurydzy * 200 gram gotowanego kurczaka, najlepiej z rosołu * 1-2 wędzone kabanosy * litr bulionu drobiowego * szklanka białego półwytrawnego wina * 2 łyżki klarowanego masła |
|
Jeśli bulion jest dobrze doprawiony nie potrzebna jest już sól ani inne przyprawy. | |
Przygotowanie: 1. Ryż zalewamy wodą,odstawiamy, płuczemy. Czynność powtarzamy do momentu, aż woda będzie czysta. Osuszamy na sitku. 2. W wysokim teflonowym naczyniu (ja używam woka) rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy odsączony ryż i smażymy, aż ryż będzie szklisty. Dodajemy białe wino i gorący bulion, przykrywamy pokrywką, dusimy od czasu do czasu mieszając. Ryż ma wchłonąć cały płyn. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej bulionu. 3. W wysokim naczyniu teflonowym rozpuszczamy drugą łyżkę klarowanego masła, dodajemy kurczaka i pokrojonego kabanosa. Jak kurczak się przyrumieni dodajemy pokrojonego selera naciowego i zielony groszek. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia,dodajemy kukurydzę i ponownie przykrywamy pokrywką na ok. 2-3 minuty (już nie gotujemy). 4. Warzywa mieszamy z ryżem. Podajemy na ciepło. |
|
Kaloryczność
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 350 kcal
I lubię Twoje zdjęcia, fajnie to układasz.
Aha, jeszcze jedno lubię: risotto!:))
Pozdrawiam :)
pomysł z risotem świetny, szybka i smaczna potrawa! ja dla dzieci zrobię wersję bez wina :)
aż mam ochotę więcej warzyw na targowym placu dziś kupić by na kolację jakąś wariację na temat risotto stworzyć :)
Owszem risotto jest daniem pochodzącym z Włoch i w wersji klasycznej przyrządzane jest z ryżu arborio. Po odparowaniu wody ryż miesza się z parmezanem aczkolwiek nie jest to wyznacznikiem ponieważ kuchnia włoska jest bardzo różnorodna i w zależności od regionu można w niej znaleźć przeróżne składniki.
Zwiedziłam trochę Włoch ;)
Mianem "risotti" określa się ogół dań przyrządzanych z ryżu podsmażanego na tłuszczu. I tu chodzi właśnie o ten sposób przyrządzenia.
Kuchnia to zabawa, inwencja twórcza, kreatywność i tak samo jak w oryginale ciasto na włoską pizzę przyrządzane jest z mąki z pszenicy durum tak można spotkać pizzę na mące gryczanej, z pełnego przemiału itd. .... i to w dalszym ciągu jest pizza.
Gotujące dosłownie i sztampowo traci się bardzo wiele.
Pozdrawiam,
J
ryż arborio - pewnie
I jeszcze pytanie - ile kalorii mają te dwa kabanosy? Jaką ilością parmezanu mogę je zastąpić?
kabanosy mają ok. 100 kcal
ja wolę jak taki twardszy jest,
Mam pytanie co do tego risotto. Nigdzie nie mogłam znaleźć samego groszku konserwowego, a chcę je zrobić jutro na obiad. Czy mogę zamiast niego dać brokuła, czy raczej ominąć ten składnik?