Jesienny krem uwielbiany przez moje dzieci. Delikatność ziemniaka podkreślona aromatem gałki muszkatołowej.
Do tego rumiana cebulka nadająca słodyczy, połączona z wyrazistością selera i dobrego, porządnego, domowego bulionu. Całość podkręcona olejem z pestek dni, aromatem czosnku i przypraw. Ta zupa jest po prostu pyszna i idę o zakład że będzie Wam smakowała. Dlaczego mam taką pewność? Skoro smakowała koledze mojego syna który jest niejadkiem i warzywnym panikarzem, zasmakuje każdemu 😉 Po zjedzeniu całego talerza powiedział, „proszę pani, jaka pyszna zupa” . Ja na to, „a wiesz że min. z selera”. Nastała cisza …….. młody prawie zbladł. „Aha …….”. 😉 😉
Koniecznie zróbcie i dajcie znać jak smakowało 😉
Składniki na 4 porcje zupy:
- jeden duży seler
- jedna średnia cebula
- duży ząbek czosnku,
- 5 ziemniaków (najlepiej odmiany Irga)
- łyżka oleju z pestek dyni
- litr bulionu
- 2 płaskie łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
Składniki na bulion:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 zielone łodygi selera korzeniowego
- 2 zielone liście pora
- pół opalonej nad ogniem cebuli
- 2 gałązki lubczyku (można pominąć jeśli nie uda się kupić)
- sól
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 skrzydełka kurczaka
- 2 litry wody
Sposób przygotowania bulionu:
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, stawiamy na minimalnym ogniu,gotujemy 2 godziny. Długi, wydawać by się mogło czas gotowania, ma za zadanie wydobyć z mięsa i warzyw wszystko co najlepsze. Tak długo gotowany bulion wzbogaci smak każdej zupy. Można go ugotować dzień wcześniej.
Sposób przygotowania zupy:
- Na oleju z pestek dyni rumienimy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy aż się zeszklą. Dodajemy pokrojonego w kawałki selera i czosnek. Zalewamy bulionem, gotujemy aż warzywa będą miękkie. Blendujemy, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Zupę podajemy z pełnoziarnistymi grzankami. Kromki chleba należy delikatnie posmarować masłem i albo podpiec w piekarniku, albo lekko podsmażyć na patelni.
- Zupę dla dorosłego polecam delikatnie polać z wierzchu olejem z pestek dni. Smakuje wybornie.