Danie błyskawica, do przygotowania którego wykorzystasz mięso kurczaka, które zostało Ci z rosołu lub to, którego nie dojedliście z kurczaka pieczonego.
Dziś w wersji gold czyli na bogato. Z sosem serowym, suszonymi pomidorami, czosnkiem i szpinakiem.
Ulubione danie mojego syna, lubiane także przez resztę rodziny. Co kluczowe w pewnych sytuacjach, szybkie w przygotowaniu. Przygotowanie całości nie zajmuje więcej niż 15 minut.
Jeśli akurat nie masz mięsa z pieczenia ani z rosołu, użyj świeżego fileta z kurczaka którego najpierw zamarynuj w przyprawach, a potem podsmaż na klarowanym maśle razem z czosnkiem.
Jestem pewna że to danie na stałe zagości w Waszym menu. Jest naprawdę bardzo smaczne 😉
Składniki na porcję dla jednej osoby:
- 50 gramów makaronu orkiszowego penne lub innego dowolnego
- 100 gramów pieczonego kurczaka lub z rosołu
- garść szpinaku
- ząbek czosnku
- 3 suszone pomidory
- łyżeczka klarowanego masła
- 2 łyżki serka typu Philadelphia
- 2 łyżki rosołu lub wywaru z warzyw
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
Sposób przygotowania:
- Kurczaka z rosołu lub pieczonego kroimy w kawałki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Na klarowanym maśle podduszamy pokrojony drobniutko czosnek. Dodajemy mięso, przyprawy, szpinak i suszone pomidory. Dusimy bez przykrycia aż szpinak zmięknie.
- Ciepły (nie gorący) rosół mieszamy z serkiem, wlewamy na patelnię. Zagotowujemy, wyłączamy.
- Sos mieszamy z makaronem.