Jajka na warzywach to najprostsze białkowo – tłuszczowe śniadanie świata.
Warzyw można użyć dowolnych, a kluczem do genialnego smaku jest ich porządne przesmażenie aby skarmelizować zawarty w nich cukier, oraz dodatek przypraw.
Ja użyłam czosnku niedźwiedziego, soli i pieprzu. Kropkę nad i postawił szczypiorek nadając całości delikatnej ostrości.
Polecam 😉
Składniki na porcję dla jednej osoby:
- pół bakłażana,
- mała cebula dymka lub pół małej białej,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 jajka,
- szczypiorek,
- dowolna sałata,
- sól,
- czosnek niedźwiedzi,
- pieprz,
Sposób przygotowania:
- Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i bakłażana. Lekko rumienimy. Dodajemy czosnek niedźwiedzi. Lekko solimy. Przesmażamy.Wbijamy jajka. Skręcamy ogień. Przykrywamy pokrywką. Smażymy do ścięcia białka. Żółtko ma być miękkie.
- Gotowe danie posypujemy sałatą i szczypiorkiem.