Dziś deser dla bezglutenowych, bezmlecznych i bezjajecznych, ze szczególną dedykacją dla dzieci. Przepyszny, słodki, do zakochania.
Jestem pewna że te mini tarty przypadną Wam do gustu. Przygotowuje się je szybko i bardzo prosto. Samodzielnie robi je moja córka 😉
Nadzieniem są przesmażone śliwki węgierki, ale można użyć innych owoców.
Uprzedzając o pytanie o orkiszowe ciacho ze śliwkami które piekłam na piknik i pokazywałam na filmiku na moim piątkowym instastory, tak przepis będzie 😉
Składniki na 12 tartaletek:
- 3 dojrzałe banany
- 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
- 210 gramów patków jaglanych
- 25-30 śliwek węgierek
- łyżka ksylitolu
- olej kokosowy do wysmarowania foremki
- mąka jaglana do wysypania foremek
Sposób przygotowania:
- Śliwki po usunięciu pestki kroimy w kawałki. Podlewamy 2 łyżkami wody, smażymy aż cała woda i sok ze śliwek odparują, a owoce staną się miękkie. Dodajemy ksylitol, smażymy jeszcze 3-4 minuty.
- Banany blendujemy z mlekiem kokosowym na gładką masę. Dodajemy płatki jaglane i dokładnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- Metalową formę do muffinek, lub foremki do tartaletek smarujemy olejem kokosowym i wysypujemy mąką. Do każdej kładziemy po łyżce masy. Rozgniatamy po dnie i ściankach formując kształt jak do małej tarty. Mają powstać mini tarty.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) na 20 minut.
- Ostudzone tartaletki wyjmujemy z formy i napełniamy farszem ze śliwek.