Przekąska na absolutnie każdą okazję. Na świąteczny stół, imieniny, urodziny, nieformalną imprezę, elegancki bal czy po prostu jako lunchbox do zabrania do pracy. Carpaccio z pieczonego buraka na rukoli ze słonecznikowym pesto, parmezanem, sosem balsamicznym i gruboziarnistą solą. Przepyszne i szybkie w przygotowaniu.
Jeśli nie znacie pieczonego buraka, musicie wiedzieć, że ma on zupełnie inny smak niż gotowany. Jest słodki, aksamitny, bardzo delikatny.
Słodycz buraka połączona z orzechowo – słonecznikowym smakiem pesto, słodko -kwaśnym smakiem sosu balsamicznego podkręcona gruboziarnistą solą i parmezanem jest tym co bardzo lubię ponieważ te smaki fantastycznie się ze sobą komponują. W ogóle lubię mieć pieczonego buraka w lodówce ponieważ lubi się z wieloma produktami na wiele okazji.
Koniecznie wypróbujcie 😉
Składniki dla 4 osób:
- 2 spore buraki
- duża garść rukoli
- sól gruboziarnista (opcjonalnie)
- 30 gramów parmezanu
- sos balsamiczny (nie ocet)
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki oliwy
- pół ząbka czosnku
- garść liści bazylii
- sól
Sposób przygotowania:
- Ziarna słonecznika lekko podprażamy na suchej patelni. To nada im lekko przechowy smak. Wystudzone blendujemy na gładkie pesto z bazylią, czosnkiem i oliwą. Solimy do smaku.
- Buraka zwijamy w papier do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Wystudzonego buraka obieramy ze skóry i kroimy w cieniuteńkie paski.
- Cieniutko pokrojonego buraka układamy na rukoli. Posypujemy solą (opcjonalnie), dekorujemy pesto, startym cienko parmezanem i sosem balsamicznym.