Co ma w sobie to danie ? Nie wiem. Wiem że moje dzieci też je lubią 🙂
Wadą gołąbków jest pracochłonność. Przygotowanie wymaga czasu i jest kilku etapowe. Ale warto!
Smak wynagradza cały trud 🙂
- młoda kapusta (cała kapusta ok. 4,5 kg – 1300 kcal)
- 500 ml przecieru pomidorowego (nie soku pomidorowego !!! )
- pół małej cebuli
- 2 łyżki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- łyżka klarowanego masła
- koper
- łyżka śmietany 18%
- 500 gramów fileta z indyka
- 200 gramów ryżu (2 woreczki)
- 2 łyżki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 1 cebula
- łyżka oliwy
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy podsmażoną cebulę i słodką paprykę.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. - Łączymy z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem.
- Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę wyciągamy. NIE WYLEWAMY WODY w której się gotowała.
- Z lekko wystudzonej kapusty zdejmujemy liście i zawijamy je razem z farszem w „gołąbki”.
- Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Na liściach dość ciasno układamy gołąbki, jeden przy drugim.Zalewamy połową wody w której gotowała się kapusta. Reszta wody będzie nam potrzebna do sosu. W czasie w którym gotują się gołąbki, przygotowujemy sos.
Gołąbki gotujemy godzinę. Sprawdzamy czy kapusta jest miękka. Jeśli jest taka potrzeba gotujemy gołąbki trochę dłużej.
- Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy i słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz rozcieńczamy wodą w której gotowała się kapusta.
I jeszcze jedno pytanko: Jaki ryż najlepiej się sprawdza?
Gołąbki wyglądają bosko!
Mięso mieszałam z ryżem tylko tak się jakoś ułożyło do zdjęcia :) przyznam, że nie zwróciłam na to uwagi, dopiero teraz uważniej przyjrzałam się zdjęciom w poszukiwaniu tego obtoczonego ryżu :))
W tym gołąbku przekrojonym to jasne to kapusta. Tak się ułożyła :)
A ryż zwyczajny, biały, długoziarnisty.
Pierwszy raz w życiu będę robiła gołąbki, więc proszę o wyrozumiałość :-) Jak długo trzeba gotować kapustę ??
Pozdrawiam autorkę:)
Świetna robota:)
W jaki sposób mam go zrobić? ze świeżych pomidorów? czy może z rozcieńczonego koncentratu pomidorowego?
Z góry dziękuję i pozdrawiam :-)
samodzielnie zrobisz długo gotując pomidory (świeże lub z puszki)
I czy jak będzie smażone to czas gotowania gołąbków się skróci ?
Poza tym przy okazji: dziękuję za twojego bloga. W tym tygodniu zaczęłam 4-ty tydzień jadłospisu. Z wagi 96 kg zjechałam na 91 już :), także efekty są. I co najważniejsze nie chodzę głodna - no może trochę pomiędzy I przekąską a obiadem, ale reszta dnia: do syta. Mam do zrzucenia ze 30 kg i cieszą mnie pierwsze efekty.
Rutelka
Gołąbki mrożę w plastikowych pojemnikach. Kupisz w każdym sklepie z gospodarstwem domowym.
Czy zmkeni sie bardzo kalorycznosc dania?
kurczak i indyka mają zbliżoną kaloryczność