Tak jak obiecałam, tak jest. Bajecznie dobry seromak, czyli połączenie sernika i makowca, ale bez ciasta drożdżowego i bez jakiegokolwiek spodu.
Uwielbiam to połączenie 😉 Ciacho jest wilgotne, mięciutkie ….. ech. ….przepyszne 😉
Jako dziecko wyjadałam mak z makowca zostawiając drożdżowe ciasto. Sernik to zaraz za tortem Pavlova i szarlotką moje ulubione ciasto.
Uwaga! do tego ciacha idzie tylko 6 łyżek mąki.
Polecam na święta 😉
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
Chcąc zrobić ciasto na prostokątnej blaszce do ciasta o standardowych wymiarach należy zrobić z podwójnej porcji.
Składniki na masę makową:
- cała domowa masa makowa (przepis TU)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
Składniki na masę serową:
- kilogram półtłustego sera twarogowego
- 5 łyżek brązowego cukru
- 5 łyżek ksylitolu
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- laska wanilii
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (termoobieg).
- Masę makową ucieramy z jajkami. Dodajemy mąkę. Mieszamy.
- Ser mielimy trzykrotnie. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Żółtka ucieramy z cukrem i ksylitolem.Dodajemy ser i mąkę. Miksujemy na gładką masę. Na koniec bardzo delikatnie wmiksowujemy ubitą na sztywno pianę z białek.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy naprzemiennie masę serową i makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut.
- UWAGA! Ciasta po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Drzwiczki należy delikatnie uchylić podpierając drewnianą łyżką i zostawić do ostygnięcia.