fbpx
Chaczapuri z serem mozarella, podane z oliwą z oliwek z nutą bazylii
Img

Chaczapuri jest jednym z najpopularniejszych,tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Nazwa tego dania, dokładnie określa czym ono jest. Chaczo to twaróg (ser), a puri – pieczywo.
Chaczapuri składa się więc, z sera i drożdżowego ciasta.

Tradycyjne receptury chaczapuri, różnią się w zależności od regionu, a nawet osobistych upodobań gospodyń, stąd nie ma jednego, jedynego, oryginalnego przepisu.
W większości, Gruzini przygotowując chaczapuri, smażą placki na patelni, na rozgrzanym oleju, ale są i tacy, którzy pieką je w piekarniku.I ja z uwagi na aspekt dietetyczny będę piekła chaczapuri w piekarniku. Zmodyfikowałam też przepis i aby ciasto było lżejsze nie dodam do niego jajek.

Chaczapuri doskonale smakuje maczane w oliwie z oliwek.

Składniki na ciasto (6-8 szt.):
* 30 dag mąki
* 3 dag drożdży (1/3 standardowej kostki)
* 2 łyżeczki cukru
* szczypta soli
* 4 łyżki ciepłego mleka
* 2 łyżki oliwy
* ok. pół szklanki ciepłej wody

Dodatkowe składniki:
* ser mozarella
* oliwa (ja używam oliwy z bazylią – jest idealna do tego typu dań)

1. Do kubeczka wkładamy pokruszone drożdże,posypujemy cukrem i dodajemy 4 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż „urośnie”.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, drożdże, wodę (z ilością wody ostrożnie, ciasto ma być sprężyste, jak plastelina) i zagniatamy ciasto.
3. Uformowane w kuleczkę ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy 30 minut aż wyrośnie. Ciasta w czasie rośnięcia nie ruszamy, nie zaglądamy co się pod ściereczką dzieje, nie otwieramy okna (ciasto nie lubi przeciągów).
4.Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto. Z ciasta wycinamy kółka. Posypujemy mozarellą i formujemy „pieroga”.
5. Piekarnik nagrzewamy do 250 st. Jak piekarnik się nagrzeje, zmniejszamy temperaturę do 200 st. i wstawiamy chaczapuri. Pieczemy 10 minut.

Kaloryczność:
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 155 kcal

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Pełnoziarniste tagliatelle w aromatycznym sosie na bazie pomidorów
pełnoziarniste tagliatelle w aromatycznym sosie na bazie pomidorów

Ten przepis to moje wczorajsze odkrycie! Pochorowały mi się dzieci i musiałam stworzyć obiad dla siebie z tego co miałam Czytaj dalej

Gryczane bliny z kremem z ricotty, różowego imbiru i awokado ! Bezglutenowa przystawka na każdą okazję !
Gryczane bliny z kremem z ricotty, różowego imbiru i awokado

Zaczynamy tydzień bezglutenowy ! Będą informacje ogólne, będzie przykładowy jadłospis i bezglutenowa zabawa z nagrodami. Jednym słowem, będzie się działo Czytaj dalej

Maślano – piernikowy kurczak wolno pieczony, z jabłkami, pieczonymi ziemniakami i surówką z tartej marchewki z pomarańczą! Idealny na obiad w pierwszy dzień świąt.

Obiad którym zaskoczycie gości, a który przygotujecie bez większego wysiłku i zaangażowania czasowego. Maślano - piernikowy kurczak wolno pieczony, z Czytaj dalej

Puszysty omlet z pesto i czosnkowo – cytrynową oliwą

Puszysty omlet z pesto i czosnkowo - cytrynową oliwą to moja propozycja na leniwe niedzielne śniadanie. W towarzystwie świeżo wyciśniętego Czytaj dalej

30 komentarzy

trolldoraDodano:  9 marzec 2013 - 18:48
mniam :)
Odpowiedz
Szczypta pieprzuDodano:  10 marzec 2013 - 10:37
Wygląda super! Dodałam sobie do ulubionych i na pewno zrobię :).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 marzec 2013 - 22:54
Boże! Jak to pięknie wygląda!!!! <3
MałgosiaDodano:  12 marzec 2013 - 8:33
Zachęcam do wypróbowania ;)

Pozdrawiam,
Małgosia
Odpowiedz
ugotujmyto.plDodano:  21 marzec 2013 - 21:04
Muszę koniecznie wypróbować...:)!
Odpowiedz
ThermoprzepisyDodano:  25 marzec 2013 - 14:06
Przyłączam się jako chętna do wypróbowania. Wygląda smakowicie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2013 - 9:38
Witaj:) Całkiem przypadkiem trafiłam na Twój blog i dodaję go do ulubionych :) Wczoraj zrobiłam chaczapuri i się zakochałam !!! Dodałam oprócz sera warzywa i wyszło mega! Pozdrawiam. Emilia :)
Dodano:  26 marzec 2013 - 17:17
Cieszę się, że wypróbowałaś, i że Ci smakowało. Ja kiedyś dodałam jeszcze paprykę i bazylię świeżą - wyszło pyszne.
Pozdrawiam Cię serdecznie,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 październik 2013 - 11:27
wczoraj zrobiłam i niestety ale wszystkie pierożki rozkleiły się w trakcie pieczenia i zawartość wyciekła na blaszkę .Całość wylądowała w koszu bo nie nadawała się do jedzenia, Grażyna
Dodano:  11 październik 2013 - 11:31
Musisz mocniej skleić brzegi. Mi się nigdy tak nie zrobiło.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 październik 2013 - 12:36
Brzegi skleiłam mocno i głęboko bo nie dawałam dużo nadzienia ale i tak się pootwierały.Może trzeba posmarować jajkiem?
Dodano:  11 październik 2013 - 12:45
Nie zdarzyło mi się nigdy żeby mi się pootwierały a robiłam wiele razy. Sporo osób już robiło i dziewczyny pisały mi mailem że wychodziło bez zastrzeżeń. Też teraz na facebooku dziewczyna pisała ze wyszło super.
Nie wiem co poszło nie tak :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 listopad 2013 - 11:48
Mam prośbę, czy możesz obok komentarza o ilości kalorii napisać wagę tego dania, które widać na zdjęciu? Fasola
Odpowiedz
Gosia StasiorowskaDodano:  7 kwiecień 2014 - 19:19
Czy tą przystawkę można podawać na zimno czy lepiej na ciepło?
Dodano:  7 kwiecień 2014 - 20:55
zdecydowanie na ciepło ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 maj 2014 - 16:22
nie za bardzo rozumiem przepis... rozwalkowujemy ciasto i robimy 1 duzego "pieroga " z calego ciasta czy wycinamy z ciasta kolka i robimy normalne pierogi z nadzieniem mozzareli?
Dodano:  3 maj 2014 - 17:04
rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółka i formujemy pierogi z nadzieniem z mozzarelli
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 maj 2014 - 2:46
A czy można użyć drożdży instant? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2014 - 14:56
Malgosiu ktos skopiowal Twoj przepis razem ze zdjeciami.
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/chaczapuri_z_serem_mozarella_podane_z_oliwa_z_oliwek_z_nuta_bazylii
Dodano:  6 lipiec 2014 - 22:10
nie, to przepis dodany przeze mnie na moje gotowanie,
kiedyś dodawałam tam przepisy, już tego nie robię ale dziękuję za czujność :)
AnonimowyDodano:  5 wrzesień 2014 - 10:43
czy to jest takie ciasto jak w czeburekach??
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 wrzesień 2014 - 14:41
Jaka pora dnia na to danie? Przekąska, kolacja, śniadanie?
Dodano:  8 wrzesień 2014 - 19:06
raczej obiad + ful sałatki z mixu sałat do tego
AnonimowyDodano:  9 wrzesień 2014 - 8:15
Dzięki za informacje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 listopad 2014 - 20:06
Małgosiu myślisz, ze z mozarellą w kulce to wyjdzie?
Dodano:  1 listopad 2014 - 20:16
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 marzec 2016 - 6:53
Czy w przepisie nie ma błędu? Naprawdę 30 dag mąki? Nie więcej?
AnonimowyDodano:  7 marzec 2016 - 22:54
Ja robiłam z takiej ilości i wyszło wyśmienicie....mniammm polecam ?
Odpowiedz
joannaDodano:  21 wrzesień 2017 - 12:37
Jaka mąka najlepsza? Czy może być orkiszowa?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  22 wrzesień 2017 - 8:38
Orkiszowa tak ale typ max 700. Z cięższej nie wyjdzie dobre.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds