fbpx
Chleb pszenno – żytni na zakwasie. Podstawa żywienia dlatego zacznę właśnie od niego.
Img

 Spożycie pieczywa w Polsce drastycznie spada – ocenia Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych. Według organizacji statystyczny Polak w 2011 roku zjadł ok. 54 kg pieczywa – to o 4 proc. mniej niż w 2010 r. i aż o 43 kg mniej niż 20 lat temu.

Hm…. lubicie sklepowe pieczywo ? Smakuje Wam ? Macie jakieś swoje ulubione, do którego smaku wracacie, czy kupujecie co się nawinie, bo z czymś trzeba zrobić kanapkę do pracy?
Pamiętacie zapach chleba z dzieciństwa, takiego z piekarni, cieplutkiego, z chrupiącą skórką ?

Dlatego swój pierwszy kulinarny post postanowiłam zacząć właśnie od  chleba, który jest …. myślę, filarem każdej kuchni,bo przecież od niego się wszystko zaczęło….

Po moim domu zapach pieczonego na zakwasie chleba roznosi się w każdą sobotę od 1,5 roku. Pierwszy zakwas dostałam od mojej szefowej i odkąd pierwszy raz upiekłam w domu chleb wszyscy się w nim zakochaliśmy i ten stan trwa do dziś. „Sklepowego” pieczywa w zasadzie nie kupuję.

Do upieczenia chleba potrzebne będą:

* zakwas
* szklanka płatków owsianych lub żytnich
* szklanka słonecznika łuskanego
* pół szklanki otrębów (ja mieszam pszenne, żytnie i zarodki pszenne)
* 5 łyżek siemienia lnianego (aczkolwiek niekoniecznie)
* 4 szklanki wody
* łyżka soli
* łyżka miodu
* 500 gram mąki żytniej lub mąki żytniej razowej
* 300 gram mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
* 2 foremki „keksówki” i masło do wysmarowania

Zakwas

Po przepis na zakwas krok po kroku zapraszam tutaj.

Ziarna wsypujemy do wysokiej miski
Dodajemy 4 szklanki wody, sól,miód i zakwas. Całość dokładnie mieszamy łyżką
Dodajemy mąki i bardzo dokładnie mieszamy łyżką
Z gotowej masy chlebowej odkładamy do słoika 4 łyżki, przykrywany folią do żywności i wstawiamy do lodówki na 6-7 dni (to jest zakwas na następny chleb). Resztę masy przekładamy do wysmarowanych masłem foremek „keksówek” i odstawiamy na 9 godzin w ciepłe miejsce.
9 godzin w spokoju, ciepełku i bez przeciągów
Po tym czasie pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu chleb należy od razu wyjąć z foremek aby odparowała wilgoć

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Bezglutenowy chleb z samych ziaren. Bez mąki!

Prowadzę bardzo dużo osób które z przyczyn zdrowotnych muszą być na diecie bezglutenowej. To co sprawia im największą trudność to Czytaj dalej

Wegetariański, bezglutenowy pasztet. Nie tylko na Wielkanoc 😉
Wegetariański, bezglutenowy pasztet. Nie tylko na Wielkanoc ;)

Kochani, skoro mięsożerni mają swój fit pasztet na święta (klik), to jak ja mogę zapomnieć o moich wegetariańskich czytelnikach? No Czytaj dalej

Musaka – moja wersja. Tylko 370 kcal na porcję!

Danie, które uwielbiamy całą rodziną. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, robi się je szybko i bardzo prosto. Ogromną jego Czytaj dalej

30 dniowe wyzwanie z zakwasem z buraka! Sprawdź jak działa ta odżywczo – oczyszczająca petarda!
30 dniowe wyzwanie z zakwasem z buraka! Sprawdź jak działa ta odżywczo – oczyszczająca petarda!

Kochani dziś chciałabym namówić Was do udziału w wyzwaniu polegającym na piciu przez 30 dni rano na czczo 250 ml Czytaj dalej

463 komentarze

PolaDodano:  27 luty 2013 - 6:26
W moim rodzinnym mieście, niedaleko od domu jest mała piekarnia. Pieką tam chleb tylko pszenny, za którym w zasadzie nie przepadam. Ale zawsze jak jestem w domu idę tam kupić chleb, bo smakuje jak chleb a nie wytwór chlebopodobny i na dodatek cena jest rozsądna :)

Twój chleb wygląda bardzo apetycznie :)
Odpowiedz
Dodano:  27 luty 2013 - 8:50
To prawda, ciężko znaleźć prawdziwe pieczywo w sklepach, a jak się już znajdzie to cena jest kosmiczna (np. Grzybki). Cena jednego bochenka mojego chleba to 4 zł + energia a waży 2,5 kg więc cena za kilogram jest śmiesznie niska.
AnonimowyDodano:  7 marzec 2014 - 21:05
Malgosiu nam pytanko. Jak dam otreby owsiane zamiast pszennych to bedzie ok? I czy w piekarniku gazowym tez 180 stopni z termoobiegiem. Z gory dziekuje i pozdrawiam. Kocham Twoje przepisy
Dodano:  7 marzec 2014 - 22:39
tak, możesz dodać owsiane,
w gazowym tak samo jak w elektrycznym,
:) miłego wieczoru,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 marzec 2013 - 20:43
super, dzieki za wspanialy przepis ! :)
Odpowiedz
agnesDodano:  13 marzec 2013 - 12:39
Muszę upiec taki chleb. Jesteś moja kulinarną inspiracją!! Świetny blog.

---------------------------------------------------------------------------
http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  13 marzec 2013 - 13:24
Bardzo mi miło, dziękuję,

Pozdrawiam,
Małgosia
Odpowiedz
Olimpia DaviesDodano:  22 marzec 2013 - 15:54
Chlebuś przepiękny:-), dziękuję, że do mnie wpadłaś:-)
Odpowiedz
Ania WDodano:  23 marzec 2013 - 18:20
Gosiu, ja nie mam jeszcze zakwasu. Zrobię go chyba z przepisu od Pawła?
Ja piekę chleb od kilku tygodni ,ale jak pisałam pszenno- żytni na drożdżach.
Czy Twój chlebek nie jest "mokry"?
Zaglądaj do mnie.
Odpowiedz
Dodano:  23 marzec 2013 - 18:31
Aniu nie jest mokry.Skórka jest fajna, chrupiąca i dzięki tej skórce chleb długo trzyma świeżość.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 marzec 2013 - 11:56
Chlebek wyszedł przepysznyt:-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 kwiecień 2013 - 22:57
chciałabym się dowiedzieć ile potrzeba zakwasu do tego chlebka?
Dodano:  12 kwiecień 2013 - 7:33
Pół litrowy słoik.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 sierpień 2013 - 11:58
Może głupie pytanie ale jak robicie ten zakwas?
Dodano:  21 sierpień 2013 - 13:06
Postaram się wieczorem wrzucić przepis na zakwas.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 sierpień 2013 - 10:22
Widze że jest późniejszy etap gdy odkładamy pare łyżek masy chlebowej jako zakwas. A w jaki sposób wykonać pierwszy zakwas?
Odpowiedz
Anna GajewskaDodano:  24 sierpień 2013 - 22:35
Dzięki za przepis na chlebek. Ja pieke chleb na zakwasie juz od dwóch lat. W moim przepisie są troche inne proporcje w jakich dodaję mąkę pszenną i żytnią do ciasta . Nie bardzo rozumiem tylko ile na początku wg Qchennych-inspiracji dodaje sie tego zakwasu do przygotowania ciasta?? (pół litrowy sloik??) ja dodaję 2-3 łyżki zakwasu.
Dziękuję za bardzo ciekawe i smaczne przepisy, dzieki którym mam nadzieję schudnąć parę kilogramów...
Pozdrawiam
Ania
Dodano:  25 sierpień 2013 - 6:29
Aniu zakwasu idzie tyle ile masz w słoiku a w słoiku znajdują się 4 łyżki masy chlebowej z poprzedniego chleba, który po tygodniu urósł i zajmuje powierzchnię półlitrowego słoika :)

AnonimowyDodano:  13 wrzesień 2014 - 21:03
A na pierwszy chleb ile tego zakwasu? Cały ten słoik? W przepisie na zakwas jeśli dobrze pamiętam, to było z 600 g mąki i 600 ml... To jak w końcu? Chyba za głupia jestem :D

Na razie robiłam chlebek z drożdży, ale może spróbuję z zakwasu (choć nie wiem, czy chce mi się w to bawić).
Barbara SadowskaDodano:  24 kwiecień 2015 - 6:43
A mi zakwas jeszcze nigdy tak bardzo nie wyrosl. Ale chleb zawsze wyrasta i jest pyszny:-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 sierpień 2013 - 22:40
Diekuję za przepis na chlebek. Ja piekę juz od dwóch lat chleb na zakwasie, ale troche inaczej, w innych proprcjach dodaje mąke pszenną i żytnią. Tylko troche nie rozumiem ile tego zakwasu wg Qchennych-inspiracji trzeba zawsze dodawać do przygotowania ciasta na chleb ??(pół litrowy słoik???) Ja dodaję 2-3 łyżki zakwasu.
Dzięki za ciekawe przepisy , dzieki którym mam nadzieję schudnąć pare kilgramów
Ania
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 wrzesień 2013 - 12:01
A gdy zostawiamy ten zakwas w lodówce to coś z nim robimy? Dokarmiamy? :) i czy powinny w nim zachodzić jakieś zmiany? :D
Dodano:  27 wrzesień 2013 - 12:36
Tu jest przepis na zakwas krok po kroku http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/08/zakwas-na-chleb-krok-po-kroku-oraz.html

Jak już mamy zakwas gotowy do upieczenia chleba to zakwas który odkładamy na następny chleb stoi w lodówce i już go nie dokarmiamy.
AnonimowyDodano:  12 kwiecień 2014 - 23:00
Pierwszy i drugi chleb wyszedł mi ok. Teraz ten zakwas, co mam w lodówce w ogóle nie zwiększył swojej objętości... Chyba powinien?
Dodano:  12 kwiecień 2014 - 23:02
mimo wszystko zrób z niego chleb, i tak wyrośnie ;)
wiele razy tam miałam że zakwas razy urósł, raz nie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 styczeń 2014 - 11:46
Cześ Małgosiu piekę chlebek z Twojego przepisu już od jakis czterech tygodni. Dla mnie był wspanialy od pierwszego posamkowania ale odziwo mój mąż przeciwnik pieczywa zaczoł mi go podajdać a ostatnio nawet stwierdził, że jest bardzo dobry ;-) Mysle, że na stałe zagości juz w naszym domu jeszcze raz dzięki
Dodano:  3 styczeń 2014 - 12:34
Bardzo się cieszę. Ja już piekę od ponad 2 lat i jeszcze nam się nie przejadł :) Jemy obydwoje z mężem i dziećmi.
Najsmaczniejszy to jest taki świeżutki :))
Pozdrawiam i ściskam cieplutko :)
Odpowiedz
MAGDALena LENKIEWICZDodano:  18 styczeń 2014 - 6:12
Twoj blog jest wspanialy,przepisy rewelacyjne,zainspirowalas mnie do dzialania!!!
Gosiu mam pytanie odnosnie odnosnie chlebka.Ile porcji wychodzi z jednego zakwasu i czy musze wykorzystac ten zakwas jednorazowo?
Dodano:  18 styczeń 2014 - 8:24
Magda z jednego zakwasu + dodatki wychodzą dwa chleby tj. dwie formy "keksówki"
Cały zakwas wykorzystujesz jednorazowo. Dodajesz do niego dodatki, mieszasz i zanim rozłożysz masę do foremek odkładasz 4 łyżki do słoika na następny chleb. Nowy zakwas przechowujesz w lodówce 7 dni.
MAGDALena LENKIEWICZDodano:  21 styczeń 2014 - 22:40
Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
AnonimowyDodano:  14 lipiec 2014 - 18:14
Czy zakwas ma byc najpierw ogrzany czy moze byc prosto z lodowki?
Pozdrawiam
Odpowiedz
MAGDALena LENKIEWICZDodano:  18 styczeń 2014 - 6:14
mmmm
Odpowiedz
MAGDALena LENKIEWICZDodano:  18 styczeń 2014 - 6:17
nnnn
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 styczeń 2014 - 13:07
Witam. Wykonałam zakwas oraz upiekłam chleb według Twojego przepisu :) Wizualnie chleb wygląda bardzo dobrze, jest wiglotny, jednak po wypróbowaniu mam wrażenie że jest on za kwaśny. Być może dlatego ze zakwas wykonałam z mąki żytniej 2000.
Dodano:  21 styczeń 2014 - 13:36
To dlatego że robiłaś z pierwszego zakwasu. Zawsze pierwszy chleb tak wyjdzie. Następny będzie ok.
AnonimowyDodano:  24 wrzesień 2015 - 10:07
no właśnie upiekłam pierwszy chleb , wyszedł kwasny , boli mnie brzuch i mam zgagę po nim , nadzieja moja jest w drugim .... ale to za 2-3 dni , oby był ok bo zapał mi się ulotni :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 styczeń 2014 - 14:45
Chciałabym wykonać jedna keksówkę czy wystarczy ze dodam połewe składników?
Dodano:  23 styczeń 2014 - 15:45
Tak :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 styczeń 2014 - 15:15
No dobrze. Czyli rozumiem, że za pierwszym razem muszę użyć zakwasu z pierwszej produkcji (500 gramów mąki i 0.5 litra wody) czyli objętościowo jakiś litr a następnie tylko 4 łyżki, które oczywiście najprawdopodobniej urosnął. Czy dobrze myślę ??
Kuntakinte
Dodano:  27 styczeń 2014 - 15:40
Tak. Tylko pamiętaj że pierwszy chleb z pierwszego zakwasu wychodzi kiepski. Odkładasz te 4 łyżki do słoika, przykrywasz folią do żywności i na 7 dni do lodówki. I robisz kolejny chleb i ten drugu już wychodzi GIT :)
AnonimowyDodano:  27 styczeń 2014 - 15:44
Dziękuję. Muszę wypróbować bo Michał cały czas poleca i codziennie opowiada jaki to dobry chleb pieczecie.
Dodano:  27 styczeń 2014 - 15:50
o matko :))) On jest niemożliwy :)))0
aniolecDodano:  8 luty 2014 - 23:12
Czy do pierwszego zakwasu dodaję dokładnie wszystkie składniki w takich proporcjach jak do kolejnych chlebów (za tydzień, dwa)? A jeśli dam połowę zakwasu, czyli 0,5l, jak przy następnych, to może nie wyjdzie taki kiepski. Czy będzie zakalec.
A mogę jeszcze poprosić o przepis Twojej mamy, ten na drożdżach? Nie wiem tylko czy wyjdzie taki pyszny z piekarnika a nie z maszyny.
Pozdrawiam cieplutko.
Dodano:  8 luty 2014 - 23:41
Pierwszy zakwas robisz bez ziaren. Z przepisu na chleb wychodzą dwa chleby, jeśli chcesz jeden użyj połowy składników.
Poproszę mamę o przepis ale ten z maszyny robi się wg.wytycznych na instrukcji (tam jest przepis) i maszyna długo miesza, wyrabia, Nie wiem czy w piekarniku by wyszedł :(
Odpowiedz
Anna KomarDodano:  4 luty 2014 - 12:11
Małgosiu podpowiedz mi jak możesz, bo zrobiłam tydzień temu zakwas no i jak to ja zapominałam dodawałam mąki i wody mniej więcej co 2 dni (w sumie to 4 razy). Nie wiem czy dalej mam dodawać czy już mogę zrobić chlebek, a wyrzucić zakwasu mi szkoda, no chyba, ze ten się już nie nadaje. Z góry dzięki

Aha wczoraj nawet zrobiłam skalpel wieczorkiem i stwierdziłam, że to lepsze na ból głowy niż tabletka :)
Dodano:  4 luty 2014 - 13:19
do wyrzucenia :(
Odpowiedz
millaDodano:  8 luty 2014 - 18:52
Witam :-) dziękuję za wspaniały blog, zerkam co jakiś czas i przygotowuje sie psychicznie do pitraszenia;
mam pytanie co do chleba, na pierwszy raz chciałabym upiec czysty, bez nasion; czy do tego zachować reszte proporcji jak w przepisie czy powinnam w ramach nasion dodac maki?
z góry dziekuje za odpowiedz, kamilla
Dodano:  8 luty 2014 - 23:19
UPS .... nie piekłam nigdy bez ziaren i nie mam sprawdzonych proporcji. Ale czy chodzi Ci o same ziarna typu. siemię i słonecznik czy też o otręby ?
Odpowiedz
millaDodano:  8 luty 2014 - 23:21
Otreby moga zostac, chodzi mi o ziarna, ktore starszym osoba moga przeszkadzać przy gryzieniu :-)
Dodano:  8 luty 2014 - 23:30
W takim razie kup mąkę graham razową i zamiast ziaren wsyp tę mąkę. Ona ma w składzie dużo otrąb i wygląda tak jakby piekarz pozamiatał w piekarni :)
millaDodano:  16 luty 2014 - 12:27
Witam :-) upiekłam chlebek zgodnie z przepisem, ze wszystkimi większymi i mniejszymi nasionami, wyszedł wspaniały! Dziękuje za przepis na chleb i na zakwas! pierwszy raz sama 'wyprodukowałam' zakwas z czego jestem bardzo zadowolona; cztery łyżki siedzą już w lodówce i czekają na swój czas!
całe mieszkanie pachniało pieczonym chlebem, jeden bocheneczek zawiozłam koleżance i również samochód zapachniał kuchnią i domem;
dziękuję za wskazówki i za blog, i proszę tak dalej :-)

POLECAM WSZYSTKIM!!!!!!!
Odpowiedz
millaDodano:  8 luty 2014 - 23:56
Dziękuje :-) jak już go upieke podziele sie smakiem :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 luty 2014 - 18:55
Czy musi koniecznie ten chlebek wyrastac az 9 godzin? N ta chwile u mnie minelo 7 i juz bym chciala piec... moge?
Dodano:  9 luty 2014 - 19:38
Jak wyrósł ładnie to możesz
AnonimowyDodano:  9 luty 2014 - 20:50
No i upieklam... nie udal sie :( z wierzchu spalony w srodku niedopieczony, no i za nic nie dal sie wyciagnac z keksowki mimo, ze wczesniej wysmarowalam ja maslem- podejrzewam, ze moj blad tkwi w tym, ze nie oproszylam maka brytfanki.
Ale jestem zla!!!
Dodano:  9 luty 2014 - 21:29
To nie o mąkę chodzi bo ja nie oprószam. Zastanawia mnie dlaczego nie wyszedł Ci z blaszki bo mi wypada sam jak wywrócę blaszkę do góry nogami.
A jaka temperatura ? No i jakie blaszki ?
Ja miałam kiedyś dwie różne blaszki i z jednej chleb wychodził super a do drugiej faktycznie przyklejał się i wychodził zakalec.
Teraz mam blaszki z powłoką nieprzywierającą kupione w rossmanie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 luty 2014 - 9:40
Malgosia, odwoluje to co napisalam wczesniej. Chleb faktycznie nie chcial wyjsc z brytfanki i przy wyjmowaniu troche zostalo na dnie ( bo tak jak napisalam wczesniej przywarlo) Ale jak wszytsko troche przestyglo to dalo rade "odkleic" ta warstwe ze spodu i przylepic do chleba :D Nikt nie poznal, ze cos mi nie wyszlo. :D A to, ze myslalam, ze sie nie dopiekl to wynikal z faktu , ze chleb na zakwasie zawsze jest "mokry" tak wyczytalam. Jestem zadowolona z wypieku choc z poczatku myslalam, ze mi sie nie powiodl. Pieklam na 160st i mysle, ze to jest temp za niska, teraz bede piec minimum w 180. Pozdrawiam i przepraszam za poprzedni wpis.
AnonimowyDodano:  25 kwiecień 2014 - 1:59
Haha. Dobra jesteś
Odpowiedz
Kasia SDodano:  11 luty 2014 - 14:15
Małgosiu a co sądzisz o chlebie pieczonym na proszku do pieczenia ?
Dodano:  11 luty 2014 - 16:02
nigdy się z takim nie spotkałam,
proszek do pieczenia bardziej mi się z ciastem kojarzy niż z chlebem
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 luty 2014 - 21:50
Witam, czy chleb trzeba piec w maszynie czy można w piekarniku? Jeśli tak to co włączamy góra-dół, termoobieg? Jejku nigdy nie piekłam chleba, a tak bym chciała.
Dodano:  11 luty 2014 - 21:59
Tylko piekarnik !!! Termoobieg.
Dasz radę !
Zakwas wyhoduj :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2014 - 21:51
A w piekarniku bez termoobiegu można robić?
Dodano:  12 luty 2014 - 22:11
tak, byle by dobrze dogrzewała
Odpowiedz
FamilyManagerDodano:  16 luty 2014 - 18:41
Malgosia, czytam ale i tak mam pytanie:
Przy drugim chlebku kiedy mam tylko 4 lyzki zakwasu rozumiem ze dodaje taka ilosc innych skladnikow jak przy pierwszym? Czy wyjdzie mi masy na dwa czy 1 chlebek? Bo teraz zakwasu jest sporo mniej…a moze jakies inne proporcje skladnikow sie dodaje.

I drugie czy jesli odlozylam wiecej zakwasu (2 x 4 lyzki) to czy jeden moge uzyc po 10 dniach czy zawsze tylko jedna porcje po 7?
Dodano:  16 luty 2014 - 18:51
Jak masz 4 łyżki odłożone z masy na kolejny chleb nie hodujesz już zakwasu tylko dodajesz po 7 dniach składniki, które są w przepisie na chleb.

Jeśli odłożyłaś więcej zakwasu możesz upiec więcej bochenków. Musisz upiec max. po 8-9 dniach.
FamilyManagerDodano:  16 luty 2014 - 20:40
Dzieki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 luty 2014 - 12:24
wczoraj upiekłam chleb - jest rewelacyjny moja rodzinka się zajada:) to jaki będzie następny? jeszcze lepszy?:) ale mam pytanie bo robiłam zakwas z połowy składników i upiekłam jeden chleb, odłożyłam 4 łyżki i czy one pozwolą mi teraz na upieczenie dwóch chlebów?
Dodano:  17 luty 2014 - 20:42
Tak. Z odłożonych 4 łyżek zakwasu + składniki z przepisu na chleb wyjdą Ci 2 chleby.
AnonimowyDodano:  18 luty 2014 - 7:58
Małgosiu, czyli teraz jak już mam gotowy zakwas przygotowany z Twojego przepisu i odłożone 4 łyżki to czy przy następnym wyrabianiu chleba można zrobić z połowy składników by mieć 1 chlebek?
Dodano:  18 luty 2014 - 9:58
Tak
Odpowiedz
catherinaDodano:  18 luty 2014 - 22:33
czyli cały pierwszy zakwas który wyhodowałam przez pierwsze 7 dni dodaje do tych składników powyżej? nie będzie za rzadkie? bo jak teraz wyjdzie coś koło litra tego zakwasu a potem mam użyć tylko 4 łyżki do tego samego przepisu?
Dodano:  19 luty 2014 - 6:29
na pierwszy chleb dodajesz cały wyhodowany zakwas, robisz masę i przed przełożeniem jej do foremek odkładasz 4 łyżki na następny chleb.
Drugi chleb robisz ze składników z tego przepisu + 4 łyżki zakwasu który odłożyłaś.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 luty 2014 - 21:38
Witaj Małgosiu! Odwiedzam Twój blog już od jakiegoś czasu i powoli dojrzewam do tego, aby podjąć wyzwanie i przyłączyć się do akcji FIT :D jednak postanowiłam zacząć od początku, czyli od chleba - mimo, że wymaga on sporej chwili czasu to robi się go szybko i łatwo, trudniejsze jest czekanie, aż wyrośnie :) jednak po upieczeniu, wyglądał dokładnie tak jak na Twoich zdjęciach, a za smak niech zacytuję mojego małżonka: "Tak dobrego chleba to dawno nie jadłem. Kupnego takiego nie kupisz". Przede mną jeszcze jakieś 8 kg do zrzucenia, więc to będzie najlepszą motywacją. Dziękuję i pozdrawiam!
Odpowiedz
AlaDodano:  22 luty 2014 - 23:02
czy on ma wyrosnąć??
Dodano:  23 luty 2014 - 7:45
tak, musi stać w cieple, nie może w przeciągu
Odpowiedz
FamilyManagerDodano:  24 luty 2014 - 21:41
Malgosiu,
chlebek juz z drugiego zakwasu zrobilam…ale jest dosc lepki w srodku ;/ co moglo pojsc nie tak?
Dodano:  24 luty 2014 - 21:43
wyjęłaś do razu z foremek ?
temperatura pieczenia nie była za niska ?
FamilyManagerDodano:  25 luty 2014 - 7:57
Wyjelam od razu na kratke…temperatura wg przepisu..tylko to byl termoobieg…czy powinno byc jakos inaczej? W smaku super….tylko troszke lepki
Dodano:  25 luty 2014 - 7:59
nie, ja też z termoobiegiem piekę, może za krótko wyrabiałaś (dokładność wyrobienia też ma znaczenie)
nie martw się tym, mi też raz wyjdzie lepszy, raz gorszy,
idealny wychodzi jak mąż wyrabia, silna ręka jednak ma znaczenie :)
FamilyManagerDodano:  27 luty 2014 - 14:03
wyrobilam w termomixie…wyszedl super…juz 4ta kromke jem bo sie powstrzymac nie moge ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 luty 2014 - 12:48
Gosiu jakiego wymiaru masz foremki?
Dodano:  25 luty 2014 - 13:21
10x26 cm
AnonimowyDodano:  13 maj 2014 - 18:27
ja mam dwie blaszki 11X35 cm i nie wiem jak to rozwiązać :( dodać więcej składników ?
Dodano:  13 maj 2014 - 18:32
długie są,
czyli powinnaś zrobić z 1,5 porcji
Odpowiedz
izzzzaDodano:  26 luty 2014 - 20:34
A czy zakwas z lodówki trzeba przed dodaniem go do ciasta jakoś uaktywnic? Prędzej wyciągnąc, dodac wody i mąki, czy taki prosto z lodówki dodajemy do masy??
I jeszcze jak przechowywac chlebek żeby trzymał świeżośc tak z tydzień??
Dodano:  26 luty 2014 - 21:58
zakwas można dodać prosto z lodówki, chleb przed upieczeniem stoi 9 h więc zakwas ma czas na uaktywnienie się
chleb przechowujemy w chlebaku lub szafce, bez folii, jedynie można go zawinąć w bawełnianą ściereczkę aczkolwiek ja w nic nie zawijam
AnonimowyDodano:  15 marzec 2014 - 10:51
Witaj Malgosiu.
Jutro bede piekla.juz.trzeci.chlebek.jest rewelacyjny.moje dziecie nawet go je,moze dlatego ze innego nie ma hihi.ale on zawsze jadl.ciemny bo ja innego nie kupowalam.
Przechowuje go.w.sciereczce ale nie w.chlebaku ani nie w szafce.co.zrobic.zeby nie byl twardy jak skala??? Tak mniej wiecej.od trzeciego.dnia jest problem z krojeniem:(
Odpowiedz
Marta RadeckaDodano:  27 luty 2014 - 8:31
Pani MAlgosiu, dzis wyprobowalam Pani przepis na chlebek. Do tej pory pieklismy z mezem chleb na zakwasie, ale wg zupelnie innego przepisu. Mam tylko pytanie, jak juz gotowa mnse chlebowa w keksowkach odstawiam do spoczynku na te 9h to czy powinnam je czyms przykryc? jakas sciereczka?
Dziekuje bardzo.
PS Pani blog sledze od niedawna, ale juz mnie zinspirowal. pozdrawiam, Marta
Dodano:  27 luty 2014 - 8:33
nie, chlebka nie przykrywamy, ma stać w cieple i w miejscu gdzie nie ma przeciągów (np.nie może stać przy otwartym oknie)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 luty 2014 - 13:29
Ja jestem na etapie hodowania zakwasu dopiero 2 dzień, ale jest chyba nieźle bo ledwo mieści mi się do litrowego słoika :) już się nie mogę doczekać mojego pierwszego w życiu chlebka :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 luty 2014 - 20:40
Witam! Postanowiłam upiec chlebek wg Twojego przepisu. Dzisiaj około godziny 17 chlebek gotowy, wg przepisu powinien stać 9 godz, ale u mnie to wypada na środek nocy, czy może on postać do rana do 7, czy nic się z nim nie stanie? Pozdrawiam Martyna:-)
Dodano:  28 luty 2014 - 21:01
nie bardzo, lepiej jeśli upieczesz go wcześniej np. po 7 godzinach
musiałabyś go upiec ok. 22
AnonimowyDodano:  4 marzec 2014 - 9:10
Chlebek wyszedł pyszny, co prawda troszkę skórka kwaśna i mokry w środku, ale mam nadzieję, że kolejny będzie jeszcze lepszy. Chociaż i tak mi smakuje bardzo;) Już się kończy, trzeba pomyśleć o upieczeniu kolejnego:)
Odpowiedz
izzzzaDodano:  28 luty 2014 - 20:47
Dziękuję za wczorajszą odpowiedź :) Jeszcze jedno pytanko: czy mąkę pszenną mogę zastąpic orkiszową, nie berdzo moje dziecię toleruje pszenną :(
Dodano:  28 luty 2014 - 21:00
tak,z mąkami możesz szaleć dowolnie
Odpowiedz
EwelinaDodano:  4 marzec 2014 - 14:14
Mam pytanko:) Czy jeśli piekę chlebek w większej foremce niż Twoja to powinnam wydłużyć czas pieczenia?
Dodano:  4 marzec 2014 - 15:27
nie ma potrzeby
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 marzec 2014 - 13:03
Jak przechowywac taki chlebek?? bo z tym mam problem
Dodano:  6 marzec 2014 - 16:34
zawinąć w ściereczkę bawełnianą lub płócienną i trzymać w chlebaku lub szafce
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 marzec 2014 - 20:18
Hmm pierwszy chlebek nie bardzo mi wyszedl, bo mokry bardzo i mam wrazenie ze surowy:(
Odpowiedz
KoalaDodano:  14 marzec 2014 - 15:40
Wczoraj upiekłam mój pierwszy chlebek wg. Twojego przepisu i tak jak moja poprzedniczka mam wrażenie, że jest zbyt mokry, taki a`la surowy. W smaku czuć bardzo ten zakwas i jest taki kwaśnawy.
Czy on za pierwszym razem tak smakuje?
Dodano:  14 marzec 2014 - 17:03
zwiększ temperaturę,
a piekarnik z temperaturą nie oszukuje ???
KoalaDodano:  14 marzec 2014 - 17:59
Piekarnik jest już pełnoletni więc może i temperatura troszkę słabsza. Spróbuję.
Jednak z obecnym chlebem to już chyba nic nie podziałam, bo upieczony leży od wczoraj na kratce.
Odpowiedz
Joanna StankiewiczDodano:  22 marzec 2014 - 6:09
Upiekłam wczoraj chleb, jest pyszny. Mam tylko pytanie, czy taki chleb można zamrozić w zamrażarce aby był dłużej świeży? Próbował ktoś?
Dodano:  22 marzec 2014 - 8:16
tak,można zamrozić
Odpowiedz
izzzzaDodano:  22 marzec 2014 - 21:45
Hmmm chlebek z mąką orkiszową mi jednak nie wyszedł taki jak poprzednie z pszenną, tzn górna skórka odeszła i zrobiła się przestrzeń co jest uciążliwe przy krojeniu, w smaku rewelacja ... Czy może to inny powód, a nie mąka?? Dziś znów rośnie na pszennej pełnoziarnistej ...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 marzec 2014 - 11:40
Witam serdecznie. Od jakiegos czasu obserwuje twoj blog. Naprawdę fajny a szczerze mowiac zadko sledze jakiekolwiek blogi. Wczoraj upieklam pierwszy chleb z Twojego przepisu rewelacja. Jestem zwolenniczka chleba ale niestety te sklepowo nie sa za zdrowe. Od teraz juz bede tylko domowy piec. Dziekuje bardzo.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds