Idealny na upalne dni. Syci, orzeźwia, chłodzi. Do tego błyskawicznie się robi i nie wymaga podgrzewania. Można by rzec, idealna potrawa po ciężkim dniu w pracy. Wyjmujesz z lodówki, stawiasz na stół i jest.
Porcja chłodnika ma ok. 220 kcal
- 1 litr maślanki
- pęczek młodej botwinki z buraczkami (5-6 sztuk dla intensywnego koloru)
- 6 rzodkiewek
- młody koperek
- 200 ml wody
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- ząbek czosnku
- Oczyszczone i przekrojone na pół buraczki umieszczamy w garnku. Dodajemy pokrojone w małe kawałki łodygi botwiny, drobniutko pokrojone listki (tylko małe) i czosnek. Zalewamy wodą, stawiamy na minimalnym ogniu. Jak woda zacznie się gotować dodajemy sok z cytryny. Miękkie buraczki wyjmujemy i kroimy w małe paski, szerokości zapałek. Doprawiamy do smaku solą. Studzimy.
Moja rada: Dla uzyskania mocnego koloru odstaw zakwaszony wywar na 6 godzin. - Rzodkiewkę ścieramy na tarce. Koper drobniutko siekamy.
- Do wystudzonego wywaru z botwinką wlewamy zimną maślankę. Dodajemy rzodkiewkę i koperek. Mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą.
- Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny aby smaki dokładnie się ze sobą połączyły.
A u mnie dzisiaj tylko 6:(((
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie:) Anka
Obawiam się czy nie zostanie źle odebrany że tu jedzenie a tu robaki :/
Myślę, że mnóstwo osób to interesuje!!!
A przecież jedzenie, robaki....to się chyba trochę łączy, nieprawda???
;-p
Pozdrawiam
Anita
Pozdrawiam :) Anka
2-latkowi podawaj 250 ml soku dziennie ale nie do posiłku a między posiłkami. Staraj się też nie podawać bezpośrednio przed posiłkiem bo maluszek się zasyci i nie zje posiłku.
Na 4 osoby ;)
W zakładce Trochę Zdrowia znajdziesz porady dla cukrzyków i przykładowy jadłospis.
Każdy przepis cudowny i do tego łatwy w przygotowaniu. Wszystko mi wychodzi, czy to możliwe?
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Ewelina
w jednym z komentarzy wyczytałam, że jesteś zwolenniczka najpierw obsmazenia a później duszenia, ja zaczynam uczyć sie gotowania jak mam to rozumieć. Najpierw załóżmy taki filet na maśle klarowanym z każdej strony obsmazasz a później dalej na patelni ale podlewasz wodą (nie mam piekarnika:(). ?
Ile go dawac? Nie mam problemu z watroba, ale mi smakuje ;)
Czy mozna go traktowac jako dodatek tluszczowy do potrawy zeby sie witaminy lepiej przyswoily czy nie?
Tzn. Czy jakis olej procz tego musi byc .
ANETTA, z gory dziekuje
Możesz dodać np. winegret ale jeśli dodane warzywa puszczą sok to nie ma potrzeby.
Nie odpowiadam na te na które odpowiedź jest oczywista ;)
Koniecznie czerwone mięso w towarzystwie witaminy C.
Obliczysz bez problemu.