fbpx
Słoneczne tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika
Img

Dziś coś dla miłośników dań bezmięsnych. Bardzo lekkie danie do przygotowania w maksimum 20 minut. Doskonałe na lekką obiadokolację po wyczerpującym dniu, lunch do zabrania do pracy dla osób mających możliwość podgrzania lub weekendowy szybki obiad. Mięsożerni mogą dorzucić tu kawałki grillowanego fileta z kurczaka.
Tę kompozycję wymyśliłam dokładnie tydzień temu i od razu przypadła mi do gustu. Zasmakowała również mojej teściowej 🙂
Mam nadzieję, że słoneczna kolorystyka tego dania zachęci Was do wypróbowania. Gorąco polecam 🙂

Kaloryczność: 
Całe danie waży 286 gramów i ma ok. 406 kcal

warzywne tagliatele z warzyw
 Składniki dla 1 osoby: 
  • 60 gramów świeżego makaronu tagliatelle
  • pół średniej cukinii
  • średnia marchewka
  • łyżka oliwy z suszonych pomidorów (ja używam Smak)
  • 3 suszone pomidory
  • kilka kropel soku z limonki
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • sól
Przygotowanie:
  1. Marchewkę i cukinię ścieramy na tagliatelle przy pomocy zwykłej kuchennej obieraczki.
  2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Oczywiście al dente 🙂 Świeży makaron gotujemy 2-3 minuty.
  3. W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa i pokrojone w kawałki suszone pomidory. Solimy i dusimy aż marchewka będzie miękka.warzywne tagliatele z warzyw
  4. Do warzyw dodajemy ugotowany makaron.Mieszamy. Całość skrapiamy sokiem z limonki i smażymy chwilę ( około 1 minuty).
  5. Danie wykładamy na talerz. Posypujemy uprażonymi wcześniej na gorącej patelni ziarnami słonecznika.Przepisy FIT: Słoneczne tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Wielkanocny żurek z białą kiełbasą

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. O tym że zostało coraz mniej czasu przypominają mi wszechobecne żółte tulipany i wielkie czekoladowe Czytaj dalej

Conchiglie faszerowane mięsem i warzywami pod serową pierzynką

To danie ewidentnie kojarzy mi się z jesienią i leniwą sobotą przed telewizorem, ale sprawdzi się na wiele innych okazji, Czytaj dalej

Tydzień Włoski : Pizza Italiana !
pizza idealna

Kuchnia włoska jest mi najbliższa, uwielbiam jej prostotę, aromaty, smaki, zapachy. Odwiedziłam we Włoszech wiele ciekawych miejsc, jadłam wiele ciekawych Czytaj dalej

Sałatka z marynowanego śledzia z sosem na bazie jogurtu naturalnego z koperkiem, małosolnym ogórkiem i szczypiorkiem podana na razowej grzance
Sałatka z marynowanego śledzia z sosem na bazie jogurtu naturalnego z koperkiem, małosolnym ogórkiem i szczypiorkiem podana na razowej grzance

Gdybyście, spacerując ulicami Waszego miasta czy miejscowości, spotkali obcokrajowca, który poprosiłby Was o wskazanie potrawy, która zobrazuje mu Polskę, co Czytaj dalej

58 komentarzy

Justyna ŻakDodano:  13 grudzień 2013 - 13:11
pysznie wygląda:)
Odpowiedz
IwonaDodano:  13 grudzień 2013 - 13:44
Same składniki, które uwielbiam :) Na pewno wykorzystam ten przepis :)
Odpowiedz
MonikaDodano:  13 grudzień 2013 - 13:57
Wygląda apetycznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 grudzień 2013 - 14:26
Proste, a dobre.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 grudzień 2013 - 15:01
mniam!!!!!!
Odpowiedz
Katarzyna MissKateShowDodano:  13 grudzień 2013 - 18:47
kiedyś zrobiłam warzywne spagetti z warzywami "pociętymi" w ten sposób(marchewka, pietruszka, seler, cukinia i por); też było pyszne :) wszystko wygląda wtedy bardzo efektownie :)
Dodano:  13 grudzień 2013 - 20:19
Powiem Ci,że ja ostatnio jestem ogromną fanką warzywnych spaghetti. Dorzucam do tego jakieś podprażone ziarna i smakuje MEGA :-) nawet bez makaraonu czy kaszy
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  13 grudzień 2013 - 22:21
Robie takie ale nie wpadłam na dodanie slonecznika ;) moja córcia uwielbia spaghetti z marchewki ;)
Dodano:  13 grudzień 2013 - 22:32
Prażony słonecznik fantastycznie podkreśla smak:-)
Odpowiedz
lightandpleasantDodano:  14 grudzień 2013 - 19:32
dobre! :)
Odpowiedz
Marta- Taste EatDodano:  14 grudzień 2013 - 22:47
o matko, ależ to pięknie wygląda! aż szkoda ruszać:)- ja bym się tak gapiła bez końca...:P
Dodano:  15 grudzień 2013 - 21:33
oj tam :) zjeść trzeba ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 styczeń 2014 - 14:40
mam nadzieje, ze jak uzyje oliwy z oliwek to smak sie calkiem nie popsuje?
Dodano:  30 styczeń 2014 - 15:43
będzie ok ! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 luty 2014 - 18:44
bardzo dobre polecam :)

Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 luty 2014 - 17:50
pyszne danie. polecam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 luty 2014 - 12:37
zrobiłam wczoraj na obiad, palce lizać i rzeczywiście smak podkreślony po dodaniu prażonego słonecznika, dziękuję za przepis:)
Odpowiedz
a. kubiakDodano:  27 luty 2014 - 19:30
Witaj Małgosiu,
Od kilku dni podczytuję Twojego bloga i nie mogę sie odkleić ;-)
Dzis na obiad było to słoneczne tagliatelle (nie mogłam znaleźć świeżego makaronu, więc użyłam pełnoziarnisty Lubelli) - przepyszne !!
Śledzę Twoje jadłospisy i na pewno zaprzyjaźnię się z nimi na dłużej ;)
Pozdrawiam
Agnieszka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 marzec 2014 - 15:26
Czy jeśli zamiast świeżego użyję zwykłego suchego makaronu to ilość ta sama - 60 g na osobę?
Dodano:  5 marzec 2014 - 15:50
użyj 40 g
Odpowiedz
mruczacykot89Dodano:  6 marzec 2014 - 13:53
Pyszne, Małgosia! Mmm..ta marchewka i mmm..te prażone pestki...bomba! Makaronu dałam 4 gniazdka, bo 40g (2 gniazdka) to mi się wydało zbyt mało - wtedy byłyby raczej warzywa z makaronem. Pozdrawiam!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 kwiecień 2014 - 18:25
Zrobiłam dziś na obiad. Pycha! :)
Odpowiedz
MałgorzataDodano:  27 kwiecień 2014 - 15:53
Kolejny już wypróbowany Twój przepis Małgosiu. Wyszło bardzo smacznie :)
Na śniadanie było dzisia pesto i pasta jajeczna...a teraz popijamy z Mężem kawkę i zajadamy babeczki orkiszowe z czekoladą.
Uzależniłam się od Twoich przepisów Małgosiu!
Pozdrawiam słonecznie z Gdyni :)
Odpowiedz
Anna BrandykDodano:  29 maj 2014 - 14:20
Patrząc na ten przepis nie sądziłam, że to będzie aż tak pyszne!!!!!
Ten słonecznik.... mmm...
Odpowiedz
agaciorek222Dodano:  4 lipiec 2014 - 13:48
Pyszniaste, dziękuję za przepis! :) Małż powiedział, że smakuje jak w najlepszej restauracji :)

A myślisz Małgosiu, że w wersji z kurakiem będzie ok? Jakich przypraw wtedy użyć?
Dodano:  4 lipiec 2014 - 15:23
pewnie, zamarynuj fileta w czosnku, oliwie i koperku
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 lipiec 2014 - 14:47
Uwielbiam to danie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 lipiec 2014 - 18:54
Zrobione, zjedzone, REWELACJA ! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 lipiec 2014 - 14:28
Pyszności ;-) dzieciaki zajadaly z apetytem :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 sierpień 2014 - 19:46
Wygląda pięknie. Ja lubię kolorowe jedzenie, chociaż nie zawsze jest smaczne. Ale to danie jest po prostu przepyszne. Uwielbiam to danie. Dziękuję za ten przepis.
Odpowiedz
MałgorzataDodano:  23 wrzesień 2014 - 15:36
Małgoisu, dzisiaj po dłuższej przerwie zrobiłam pyszne tagliatelle. Te prażone ziarna słonecznika nadają wspaniały smaczek. Pychotka! Mąż oczywiście stwierdził, że takie obiadki to może jadać codziennie :-) Zawsze tak mówi, jak przygotuję coś z Twojej strony :-)
Oby tak dalej Małgosiu, widać, że wkładasz w dania dużo serca :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 wrzesień 2014 - 20:44
Przepyszne! Przyznam, że podchodziłam do tego dania dość sceptycznie, ale gdy zrobiłam, przekonałam się, że jest naprawdę świetne.
Mam tylko pytanie Gosiu, czy słonecznik nie traci swoich wartości podczas prażenia?
Odpowiedz
Chill RunnerDodano:  1 październik 2014 - 22:36
Jutro planuję to na obiad :) A co proponujesz zamiast suszonych pomidorów ? :) Niestety nie mam dostępu do takich..
Dodano:  1 październik 2014 - 23:04
są kluczowe w tym daniu, nie bardzo jest czym zastąpić,
pomiń je po prostu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 listopad 2014 - 15:39
Prze....prze....przepyszne ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 styczeń 2015 - 21:27
Ja nie miałam suszonych pomidorów więc pominęłam a użyłam oliwy z oliwek a także dodałam spory ząbek czosnku. Na koniec oprócz ziaren słonecznika dodałam łyżkę pestek dyni. I wyszło pyszne :) aha makaron pełnoziarnisty tagliatelle Lubella
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 luty 2015 - 9:10
Gosiu ktos kopiuje Twoje przepisy i publikuje jako swoje -profil na facebook -Smaczne zdrowie i wlasnie ten przepis tagliatelle (19 listopad 2014)
Dodano:  10 luty 2015 - 9:16
podaj mi link
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 luty 2015 - 10:11
Gosiu jak ci podam linka to bedzie to strona z dostepem do mojego facebooka. Mozesz sobie sprawdzic na facebooku, profil Smaczne zdrowie (ul stawowa, ustron) i na tym profilu jest twoj przepis z dnia 19.11
Dodano:  10 luty 2015 - 12:15
Już nalazłam. Już się skontaktowałam telefonicznie i najgorsze jest to że to jest Pani Dietetyk, pracująca w poradni i publikująca czyjeś przepisy, z czyimiś zdjęciami, jako swoje, bez podania źródła.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 luty 2015 - 10:00
Wyglada pysznie :) w sam raz na obiad w taki ponury dzien ;)
Super te Twoje przepisy! Dzieci sie zajadają :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 marzec 2015 - 23:07
Czy to danie można przy candidzie? Czy lepiej uniknąć takiego duszenia na patelni?
Dodano:  12 marzec 2015 - 11:10
mozna
Odpowiedz
agrafka80Dodano:  16 marzec 2015 - 13:33
Hmm.. smaczne, głównie dzięki tym ziarnom - dodałam mieszankę sałatkową Kamis: słonecznik,dynia, pinia. Mój mąż niestety nie byłby zachwycony tym daniem, za malo wyraziste. Ale.. ja chyba też mam już dość cukinii :(. Gosiu może masz przepis na jakąś jarską fasolke po bretońsku,gulasz z soczewicy.. Coś zupełnie bez cukinii najlepiej bo mi się strasznie przejadła :). w czwartek spróbuję zrobić sos z pieczonej papryki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 marzec 2015 - 15:34
pyszne! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 marzec 2015 - 15:03
bardzo dobre danie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 maj 2015 - 15:16
Pycha pycha. Maz krecil nosem bo cos innego, nowego.. w moj gust jak najbardziej trafilo. Jutro robie znowu.. pojutrze tez :-)))))
Ania
Odpowiedz
MartaSDodano:  8 lipiec 2015 - 0:18
Zrobiłam niedawno dodając baklazana(którego uwielbiam) jako...salatke do obiadu :) mężowi bardzo smakowało
Odpowiedz
Kamila RadkowskaDodano:  24 sierpień 2015 - 10:56
Witam.
Czy mogę cukinię zetrzeć na taglitelle , po porcjować i zamrozić ?
Czy to danie musi być tylko przygotowanej ze świeżej cukinii ??
Pozdrawiam :)
Dodano:  24 sierpień 2015 - 13:37
Nie wiem ponieważ nigdy cukinii nie mroziłam. Obawiam się jednak że po rozmrożeniu będzie wodnista i taka "klapciata".
Odpowiedz
Patrycja OwczarekDodano:  18 wrzesień 2015 - 8:07
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Odpowiedz
Patrycja OwczarekDodano:  18 wrzesień 2015 - 8:11
Uwielbiam ten przepis. Świetnie nadaje się do zabrania do pracy. Ja troszkę zmodyfikowałam przepis, Nie posiadam obieraczki do warzyw wiec ścieram warzywa na tarce na grubych oczkach. Zamiast makaronu tagiatelle używam makaronu spaghetti pełnoziarnistego. No i doprawiam czosnkiem, słodka papryka i odrobina ostrej.
Poza tym odkad poznałam ten przepis często dusze cukienie albo marchewke i podaje w formie sałatki do obiadu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 wrzesień 2016 - 21:47
Bardzo smaczne!
Odpowiedz
PaulinaDodano:  23 lipiec 2017 - 13:44
Lekko zmodyfikowałam przepis i do makaronu, przed wrzuceniem go na patelnię, dodałam 3 łyżki zielonego pesto. Wyszło pyszne,ma pewno na stałe zagości w naszym menu. Pozdrawiam :)
Odpowiedz
AgaDodano:  29 listopad 2017 - 21:32
co to znaczy świeżego makaronu? ugotowanego? czy suchego?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  30 listopad 2017 - 8:18
Tzn, nie suszonego a sprzedawanego na świezo.
Odpowiedz
PaulinaDodano:  3 lipiec 2018 - 21:47
Co to znaczy ten świeży makaron? Gdzie to można kupić i jak to wygląda?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  4 lipiec 2018 - 9:14
Np. w Piotrze i Pawle jest dostępny.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

403 10
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

601 270
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

470 774

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds