Dziś coś dla miłośników dań bezmięsnych. Bardzo lekkie danie do przygotowania w maksimum 20 minut. Doskonałe na lekką obiadokolację po wyczerpującym dniu, lunch do zabrania do pracy dla osób mających możliwość podgrzania lub weekendowy szybki obiad. Mięsożerni mogą dorzucić tu kawałki grillowanego fileta z kurczaka.
Tę kompozycję wymyśliłam dokładnie tydzień temu i od razu przypadła mi do gustu. Zasmakowała również mojej teściowej 🙂
Mam nadzieję, że słoneczna kolorystyka tego dania zachęci Was do wypróbowania. Gorąco polecam 🙂
Kaloryczność:
Całe danie waży 286 gramów i ma ok. 406 kcal
- 60 gramów świeżego makaronu tagliatelle
- pół średniej cukinii
- średnia marchewka
- łyżka oliwy z suszonych pomidorów (ja używam Smak)
- 3 suszone pomidory
- kilka kropel soku z limonki
- 1 łyżka pestek słonecznika
- sól
- Marchewkę i cukinię ścieramy na tagliatelle przy pomocy zwykłej kuchennej obieraczki.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Oczywiście al dente 🙂 Świeży makaron gotujemy 2-3 minuty.
- W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa i pokrojone w kawałki suszone pomidory. Solimy i dusimy aż marchewka będzie miękka.
- Do warzyw dodajemy ugotowany makaron.Mieszamy. Całość skrapiamy sokiem z limonki i smażymy chwilę ( około 1 minuty).
- Danie wykładamy na talerz. Posypujemy uprażonymi wcześniej na gorącej patelni ziarnami słonecznika.
Od kilku dni podczytuję Twojego bloga i nie mogę sie odkleić ;-)
Dzis na obiad było to słoneczne tagliatelle (nie mogłam znaleźć świeżego makaronu, więc użyłam pełnoziarnisty Lubelli) - przepyszne !!
Śledzę Twoje jadłospisy i na pewno zaprzyjaźnię się z nimi na dłużej ;)
Pozdrawiam
Agnieszka
Na śniadanie było dzisia pesto i pasta jajeczna...a teraz popijamy z Mężem kawkę i zajadamy babeczki orkiszowe z czekoladą.
Uzależniłam się od Twoich przepisów Małgosiu!
Pozdrawiam słonecznie z Gdyni :)
Ten słonecznik.... mmm...
A myślisz Małgosiu, że w wersji z kurakiem będzie ok? Jakich przypraw wtedy użyć?
Oby tak dalej Małgosiu, widać, że wkładasz w dania dużo serca :-)
Mam tylko pytanie Gosiu, czy słonecznik nie traci swoich wartości podczas prażenia?
pomiń je po prostu
Super te Twoje przepisy! Dzieci sie zajadają :)
Ania
Czy mogę cukinię zetrzeć na taglitelle , po porcjować i zamrozić ?
Czy to danie musi być tylko przygotowanej ze świeżej cukinii ??
Pozdrawiam :)
Poza tym odkad poznałam ten przepis często dusze cukienie albo marchewke i podaje w formie sałatki do obiadu