Chrupiąca skórka. Soczyste, kruche, aromatyczne mięso. Bez smażenia? Bez głębokiego tłuszczu? Bez zbędnych kalorii.
Tak. To realne 😉
Dziś mam dla Was przepis który kochają moje dzieci. Uwielbiam ja i mój mąż. Pokochacie go i Wy!
Któż od czasu do czasu nie ma ochoty na kurczaka w chrupiącej panierce? Z aromatem czosnku i cebulki? No pewnie że każdy.
I dziś ja mam dla Was taki przepis. Tylko 140 kcal w jednej pałce. Przepis który pokochacie i który już na zawsze zostanie w Waszym domowym menu.
Koniecznie wypróbujcie.
PS: czym jest japońska panierka? To grubo mielona bułka. Do kupienia w sklepie na dziale azjatyckim, lub do zrobienia w domu. Trzeba ją po prostu grubiej zmielić.
Smacznego 😉
Składniki na obiad dla 4-5 osób:
- 10 pałek z kurczaka
- szklanka japońskiej bułki tartej (grubo mielonej)
- 2 łyżki czosnku suszonego
- 2 łyżki cebuli suszonej
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- W wysokim naczyniu z pokrywką umieszczamy bułkę tartą, czosnek, cebulkę i sól. Mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
- Do naczyniu umieszczamy kurczaki. Zamykamy naczynie i energicznie potrząsamy tak, aby każdy kawałek kurczaka był obtoczony w panierce.
- Opanierowane kurczaki umieszczamy w naczyniu. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 10 minut.