fbpx
Cukinia faszerowana musem z orzechów włoskich i kaszy jaglanej. Danie wegetariańskie, bezglutenowe !
Img

Doskonała na przystawkę, a w towarzystwie sałatki również na obiad. Cukinia faszerowana musem z orzechów włoskich i kaszy jaglanej. Danie wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe.

Połączenie orzechów i cukinii chodziło za mną od dawna. Delikatna w smaku cukinia i wyraziste orzechy włoskie miały szansę na udany związek. Nuta czosnku nadaje daniu charakteru i na pierwszy rzut oka można by się zastanowić czy aby orzechy i czosnek to dobre połączenie, ale ja nie mam już wątpliwości. Oczywiście nuta to nuta i nie może być tu mowy o żadnej dominacji, a jak wiemy czosnek to towarzysz który pozbawiony kontroli nie dopuści nikogo do głosu. Nie wolno na to pozwolić !

Zachęcam do wypróbowania.
  
Kaloryczność:
Połówka faszerowanej cukinii ma ok. 345 kcal
Składniki: 
  • średnia cukinia
  • 70 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • pół małego ząbka czosnku(ma być nuta czosnku, czosnek nie może zdominować smaku)
  • sól,
  • łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nastawiamy na 200 st.
  2. Z cukinii wydążamy łódeczki, solimy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut.
  3. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (dwa razy więcej wody niż kaszy).
  4. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pokruszone orzechy. Smażymy ok. minuty, zdejmujemy na talerzyk.
  5. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz wydrążone środki cukinii. Podsmażamy 1-2 minuty. Przekładamy do miseczki, dodajemy kaszę i orzechy. Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dosalamy do smaku.
  6. Z piekarnika wyjmujemy łódeczki cukinii, napełniamy je farszem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym

Czy gołąbki zawsze muszą być z mięsem i ryżem ? I w sosie pomidorowym ? Dziś pokażę, że wcale tak Czytaj dalej

Polędwiczka na rauszu z sosem grzybowo – koperkowym. Na uroczysty obiad lub wykwintną kolację!
Polędwiczka na rauszu z sosem grzybowo - koperkowym

Zbliża się weekend. Według prognoz ma być ciepło i słonecznie. Mam więc dziś dla Was coś eleganckiego. Coś na uroczysty Czytaj dalej

Kuskus z suszonymi pomidorami, zielonym groszkiem, prażonymi ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Na zimno i na ciepło. Jako samodzielne danie lub dodatek do posiłku
kuskus z suszonymi pomidorami, zielonym groszkiem, prażonymi ziarnami słonecznika i natką pietruszki

Suszone pomidory z zielonym groszkiem, pietruszką i prażonymi ziarnami słonecznika, doprawione pieprzem cytrynowym i odrobiną octu balsamicznego. Palce lizać. I Czytaj dalej

Kurczak w sosie kokosowo – orzechowym! Pyszne, aromatyczne, wyraziste w smaku danie, w sam raz dla lubiących zdecydowane, indyjskie smaki!
Kurczak w sosie kokosowo - orzechowym

Kiedy komponowałam mieszankę przypraw finalnie użytą do tego dania, planowałam wykorzystać ją do innej, bezmięsnej potrawy. Jednak po spróbowaniu ostatecznego Czytaj dalej

35 komentarzy

AnonimowyDodano:  20 październik 2014 - 11:07
Mnie kusi aby z tego farszu zrobić taki pasztet do smarowania pieczywa.
Dodano:  20 październik 2014 - 11:55
super pomysł :)
Odpowiedz
Magda LenaDodano:  20 październik 2014 - 11:15
super właśnie zastanawiałam się nad faszerowaną cukinią, bo mam kilka w lodowce:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 październik 2014 - 11:48
Mam pytanie z innej beczki, ale czytam Pani bloga i jestem pod wrażeniem wiedzy i cierpliwości w komentarzach :). Co Pani sądzi o syropie glukozowo-fruktozowym, który jest niemal wszędzie?
Dodano:  20 październik 2014 - 11:54
staram się go unikać i ograniczać do minimum,
magdaDodano:  20 październik 2014 - 23:36
To tańszy zamiennik cukru. Powszechnie stosowany przez producentów właśnie ze względu na cenę. Paskudztwo, którego należy unikać. Postępuję dokładnie tak jak Małgosia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 październik 2014 - 13:24
Przepis z pewnością wypróbuję.Blog super,przepisy świetne.Mam pytanie, co Pani myśli o pasztecie z selera ? Bardzo lubimy seler tylko ze tam idzie az kostka masła na kg selera! Proszę o opinię .
Dodano:  20 październik 2014 - 13:42
pasztet z selera jak najbardziej ale bez masła,
próbowałaś robić bez masła ?
AnonimowyDodano:  20 październik 2014 - 20:50
No właśnie nie,bałam się że nie wyjdzie, ale zaryzykuję i zrobię.Dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedz
PrzemysławDodano:  20 październik 2014 - 13:45
Cukinia z musem z pewnością trzeba to spróbować. Będzie to moje eksperymentalne danie, ale w sumie trzeba wszystkiego w życiu spróbować, żeby na starość nie żałować. Oczywiście mówię to o różnych daniach, a taka cukinia, a muss z orzechów włoskich i kaszy jagialnej wydaje się być bardzo interesujący.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 październik 2014 - 14:37
Jakie inne orzechy mozna uzyc zamiast wloskich?
Fanka bloga uczulona silnie na orzechy wloskie ;)
Dodano:  20 październik 2014 - 15:16
mogą być laskowe, migdały albo pestki słonecznika
AnonimowyDodano:  20 październik 2014 - 18:31
dziekuje za odpowiedz i za bloga !!jest wyjatkowy!;)
Dodano:  20 październik 2014 - 20:21
dziękuję ślicznie za miłe słowa ;)
Odpowiedz
Wiktoria BDodano:  20 październik 2014 - 16:57
Bardzo fajny przepis , prosty i smaczny , takie są najlepsze :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 październik 2014 - 19:35
Małgosiu jaką forme witaminy D3 polecasz? w kropelkach czy w tabletkach i jaka polecasz moze jakaś konkretna i spirulina w proszku czy w tabletkach?
Dodano:  20 październik 2014 - 20:20
spirulinę polecam w tabletkach, nie jestem w stanie przełknąć tej w proszku, różne rzeczy usiłowałam sobie wyobrażać, i plażę i rafy ale niestety, mam odruch ..... ;)
a witaminę D polecam w kropelkach, tę dla dzieci
Odpowiedz
Elizabeth LawessDodano:  20 październik 2014 - 20:53
Bardzo interesujące połączenie cukinii i masła orzechowego :) Ciekawa jestem jak to razem smakuje :> Chyba warte grzechu :D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 październik 2014 - 22:59
Małgosiu gdzie kupujesz wafle z brązowego ryżu, ryz calrose i płatki z amarantusa? bo ja się spotkałam tylko z małymi ziarenkami..
Dodano:  21 październik 2014 - 9:40
u mnie w pobliskim Top Martecie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 październik 2014 - 7:48
Małgosiu, poprzedni komentarz chyba się nie dodał wiec ponawiam pytanie: wiesz z czego mogą wynikać worki i podkówki pod oczami, pomimo tego, że wysypiam się?
Pozdrawiam
Dodano:  22 październik 2014 - 9:34
oj przyczyn może być dużo,
taka która mi się nasuwa to problemy z krążeniem, nie masz czasem zimnych rąk i nóg albo widocznych żyłek koło nosa
AnonimowyDodano:  23 październik 2014 - 16:14
O właśnie! Podpisuję się pod tym komentarzem. Ja również mam worki pod oczami, głownie fioletowe cienie, wiecznie zimne stopy i dłonie. Jaka może być przyczyna? Za mało kcal?
AnonimowyDodano:  23 październik 2014 - 17:25
Ja mam dokładnie opisane objawy i też zastanawialam się co z tym zrobić? Oprócz tego często jest mi zimno. Małgosiu poradź coś proszę. Monika
AnonimowyDodano:  23 październik 2014 - 19:30
To ja zamiescilam 1 komentarz.:) Tak mam widoczne żyłki koło nosa, widoczne naczynka na policzkach zwłąszcza zimą i ogólnie problem z pajączkami na nogach...
Magda
Dodano:  23 październik 2014 - 19:32
ja bym obstawiała coś z krążeniem
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 październik 2014 - 9:39
Małgorzato, czy istnieje szansa, abyś kiedyś podała przykładowy jadłospis bezglutenowy tak jak kiedyś dla cukrzyków?
Dodano:  22 październik 2014 - 9:42
tak ale póki co trzeba czekać w kolejce ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 październik 2014 - 10:02
Malgosiu ja tak troche z innej beczki. Czy podajesz swoim dzieciom jakies kupne witaminy badz suplementy o tej porze roku?
Dodano:  22 październik 2014 - 10:58
nie podaję
Odpowiedz
KamilDodano:  28 październik 2014 - 17:45
Akurat mam cukinię i resztę składników. Idę zabrać się za robienie kolacji :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 styczeń 2015 - 16:51
Gosiu 2 lyzki kaszy? Czyli ugotowac w 6 lyzkach wody?
Dodano:  16 styczeń 2015 - 19:02
ja gotuję w połowie szklanki
Odpowiedz
HavokkuDodano:  7 październik 2016 - 13:15
Zapomniałam kupić orzechy włoskie, ale na szczęście przeczytałam w odpowiedzi na komentarz, że można zrobić ze słonecznikiem, więc pokusiłam się na tę wersję. Była bardzo mocno słonecznikowa (użyłam 6 łyżek) i z pewnością ciekawa w smaku. Tylko następnym razem muszę mocniej wydrążyć łódki (bałam się, że ją spalę, bo się zagapię, ale nie jest tak łatwo).
Btw. myślę, że dobrym pomysłem byłoby ustawienie na tytule karty tytułu notki zamiast nazwy bloga, bo jak się naotwiera Twoich przepisów, to nie można się w nich szybko połapać. :)
Odpowiedz
MagdaDodano:  13 luty 2018 - 20:07
Super przepis. Ja nie blendowałam, bo lubię różną konsystencję, ale na pewno będę powtarzała. Super blog
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

416 12
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

606 279
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

477 787

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds