Dzisiejszy post powinnam skierować do Panów. Po to, aby pokazać im, udowodnić, że można ugotować nietuzinkowe, eleganckie, pyszne danie dla kobiety w 15 minut. Idealne na uroczystą kolację we dwoje. Co prawda dziś nie piątek, a poniedziałek, ale publikuję celowo. Po to, aby dać Panom cały tydzień na przemyślenia i zakupy. Tak, tak. Panowie potrzebują więcej czasu na organizację 😉 UWAGA! Te 15 minut to czas liczony jest od A do Z. Tyle zajęło mi przygotowanie tej potrawy w całości.
Drogie Panie. Wyślijcie linka do tego dania swoim Panom, z nieśmiałą aluzją, co chciałybyście zjeść w nadchodzący weekend.
Polecam 😉
Składniki na jedną porcję:
- 15 krewetek tygrysich
- 2 duże marchewki
- duży ząbek czosnku
- czubata łyżeczka masła
- łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
- 4 suszone pomidory
- sól
Sposób przygotowania:
- Krewetki oczyszczamy z jelit (są dwa). Usuwamy ogonek. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy.
- Marchew ścieramy na tagliatelle przy pomocy obieraczki do warzyw lub krajalnicy spiralnej.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Wrzucamy tagliatelle z marchewki, solimy, dusimy aż zmięknie. Dodajemy krewetki z czosnkiem i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Krewetki smażymy 2 minuty z każdej strony. Całość mieszamy z posiekaną natką pietruszki.