fbpx
Dietetyczna porażka w insulinooporności

Termin dieta nie kojarzy się dobrze. Większości kojarzy się z odchudzaniem, restrykcjami, ograniczeniami i oczekiwaniem końca. Tymczasem to sposób w jaki się żywimy więc czy Ty, czy ja, każdy z nas stosuje jakąś dietę. Stosował wczoraj i będzie stosował za dwa lata. 

Dwa miesiące temu konsultowałam pacjentkę z 15 kilogramami nadwagi, insulinoopornością i cukrzycą typu II. Podczas konsultacji zapytała jak długo będzie musiała być na tej diecie ponieważ mąż nie będzie jej towarzyszył więc będzie musiała gotować na tzw. dwa garnki.
Między wierszami ja usłyszałam :„Chcę schudnąć jak najszybciej i móc jeść to co mąż, aby nie gotować podwójnie. Jak szybko mogę tego oczekiwać?”

Nadwaga to nie bagaż który ktoś nam przypadkowo podrzucił. Zapracowaliśmy na niego sami, a główną przyczyną są popełniane błędy żywieniowe (świadomie lub nie) i sposób w jaki żyjemy.

“Chcę wyłącznie słodkie śniadania”.
“Proszę wpisać do diety pierogi, kopytka i naleśniki. U mnie w domu zawsze się tak jadło i bez tego nie dam rady”.
“Muszę mieć coś słodkiego, chociaż co drugi dzień”.

Zdarzają się takie prośby podczas konsultacji, mimo złych wyników badań i dużej nadwagi.
W przypadku insulinooporności pacjenci często zastanawiają się co było pierwsze. Czy przyczyną nadwagi z którą się zmagają jest insulinooporność, czy też to oni sami doprowadzili do wytworzenia oporności komórek na insulinę co poskutkowało wzrostem masy ciała i nadwagą. Bez względu na to co było pierwsze, teraz ciężko wyrwać się z tego błędnego koła ponieważ już wytworzona insulinooporność wzmaga otyłość, a otyłość potęguje insulinooporność jeszcze bardziej.
Gdzie zatem jest wyjście z tego labiryntu?

To są tylko i wyłącznie Twoje decyzje

Według danych GUS, w 2014 r. co druga osoba w Polsce powyżej 15 roku życia miała problemy z masą ciała i problem ten dotyczył 62% mężczyzn i 46% kobiet. Tendencja jest niestety wzrostowa.
W przypadku dzieci i młodzieży poniżej 20 roku życia, nadwagę miało 44% chłopców i 25% dziewcząt, a otyłość 13% chłopców i 5% dziewcząt.
Młodzi gonią więc dorosłych co dowodzi że nawyki żywieniowe dziedziczymy bardzo mocno.

No właśnie. Powiedzmy sobie otwarcie i szczerze – winę za to jak wyglądamy, za nadwagę i otyłość z którą się zmagamy, ponosimy tylko i wyłącznie my sami.
Owszem, trochę wpadamy w pułapkę producentów żywności którzy aby podkreślić smak i uzależnić nas od swoich wyrobów, dokładają cukier tam gdzie z założenia nie powinno go być. Ketchup, sosy pomidorowe, pieczywo, wędliny, przyprawy czy produkty pikantne. Łapiemy się na te pułapki bo kupując szynkę czy chleb mało kto spodziewa się tam cukru.  
Niestety nic nie usprawiedliwia naszych świadomych wyborów żywieniowych dotyczących np. tego co pijemy.

W latach 2010-2015 sprzedaż napojów gazowanych innych niż woda, w tym napojów energetycznych i izotonicznych wzrosła o 4,4 % do 2336 MILIONÓW. Na lata 2015-2020 prognozowany jest wzrost o 11,1% przy czym najszybciej rośnie sprzedaż napojów energetycznych których sprzedaż w latach 2010-2015 wzrosła o 21,6% a na lata 2015-2020 przewidziany jest wzrost o 51,7% !

Podczas badania 67% młodych ludzi w wieku 12-20 lat deklarowało spożywanie tego typu napojów, oraz 30% ośmiolatków co najmniej raz w tygodniu. Przerażające jest iż rośnie odsetek osób deklarujących spożycie słodzonych napojów kilka razy dziennie, kilka razy w tygodniu i kilka razy w miesiącu, natomiast spada odsetek osób które piją je raz w miesiącu, rzadziej lub wcale. 

W tym przypadku nie możemy powiedzieć że ktoś zastawił na nas pułapkę. Gazowane, słodzone napoje, napoje izotoniczne, energetyczne kupujemy zupełnie świadomie. Tak samo jak wszelkiej maści słodzone jogurty, serki, batoniki, wafelki, ciasta i resztę słodyczowego asortymentu.
Będąc na zakupach w supermarkecie często obserwuję co ludzie mają w koszykach i najbardziej przykre i przerażające jest to co rodzice kupują dzieciom.
Czytaj tekst: Kto ponosi winę za otyłość polskich dzieci. Kto zapłaci za ich leczenie w przyszłości.

Ktoś może powiedzieć, ale ja pozwalam sobie na takie “grzeszki” tylko dwa razy w tygodniu. Mamy w tym roku gorące lato więc lodzik, czasem zimna cola. Czasem zjem coś w pracy z koleżankami do kawy.
No właśnie!
We wpisie “To przecież tylko ciasteczko” matematycznie wyliczyłam Wam jak to się mogło stać że przytyłaś 4 kilogramy jedząc dwa razy w tygodniu coś słodkiego co ma tylko 250 kcal.

W sklepowych słodyczach i napojach oprócz glukozy i sacharozy które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi jest także fruktoza obecna w dodanym syropie glukozowo – fruktozowym. Znajdziemy go praktycznie wszędzie bo jest tani. Jeśli nie on to syrop kukurydziany który w połowie składa się właśnie z fruktozy.

Co jest złego we fruktozie?

Wiemy że fruktoza znajduje się w owocach i insulinooporni bardzo się tych owoców boją.
Spożywając owoc nie dostarczamy jednak organizmowi czystej fruktozy. Owoc zawiera wodę, witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty oraz całkiem sporą ilość błonnika który ogranicza jej wchłanianie i niejednokrotnie jego ilość jest zbliżona do ilości fruktozy lub nawet wyższa.

Na przykład 100 gramów brzoskwini to 1,53 gramy fruktozy i 1,9 gramów błonnika.
Dwie brzoskwinie ważą 160 gramów. Zjadając je dostarczasz 2,44 gramy fruktozy oraz 3,04 gramy błonnika.
Dla przykładu 100 ml coca coli zawiera 3,8 gramów fruktozy (dodatkowo także 3,9 gramów glukozy i 3,8 gramów sacharozy, a zawartość cukru ogółem to 11,5 grama – patrzymy jednak w tym obliczeniu tylko na fruktozę).
Szklanka (250 ml) coca coli zawiera więc 9,5 grama fruktozy (28,75 grama cukru ogółem!) czyli prawie cztery razy więcej plus zero błonnika i żadnych witamin, antyoksydantów i składników mineralnych.

Czy zjadając 8 brzoskwiń (w koszyczku na zdjęciu znajduje się 8 brzoskwiń) będziesz syta? No raczej.
Czy nasycisz się szklanką coli? Nie sądzę.
Ilość fruktozy ta sama!
Dostrzegasz różnicę?
Szklanka coli to także ponad połowa dopuszczalnej przez WHO dziennej ilość cukru. 

Fruktozy z owoców nie powinniśmy się bać. Tej wyizolowanej znajdującej się w słodyczach i słodkich napojach już tak.
Dlaczego?
Fruktoza nie podnosi poziomu glukozy i nie wywołuje reakcji insulinowej. Ktoś by pomyślał. No super! To dlaczego nie mogę zjeść batonika z fruktozą czy napić się coli? Przecież nie podniesie mi poziomu insuliny, nie spotęguje insulinooporności i nadwagi.
Nieprawda!

Insulina którą trzustka wytwarza po spożyciu węglowodanów potrzebna jest po to, aby glukoza trafiła do komórek. Glukozę jako energię może wykorzystać każda komórka w naszym ciele np. serce, mózg, krwinki czerwone. Fruktozy nie może. Fruktoza rozkładana jest w jelitach i trafia bezpośrednio do wątroby ponieważ tylko ta może ją metabolizować.

Co się dzieje gdy zapasy glikogenu w wątrobie są pełne? W batonikach czy napojach nie ma przecież samej fruktozy. W procesie lipogenezy de novo wątroba zmienia nadmiar fruktozy w tłuszcz ponieważ ten organ nie ma możliwości magazynowania fruktozy. 
Im więcej wyizolowanej fruktozy w słodkich napojach, batonikach, ciastkach i słodyczach, tym więcej tłuszczu a tłuszcz wątrobowy potęguje insulinooporność.
Jedząc słodycze mamy więc dodatkową oporność na insulinę i większy poziom glukozy we krwi i dodatkowej wytwarzanej przez trzustkę insuliny bo oprócz fruktozy, w batoniku jest jeszcze glukoza i sacharoza. 

Nadmiar powoduje opór

Wyobraź sobie że twoje codzienne zakupy to glukoza, a twoja lodówka do glikogen (zapas).
Po zrobieniu zakupów zjadasz tyle ile potrzebujesz (dzienny wydatek energetyczny), a nadmiar pakujesz do lodówki na później (glukoza zmagazynowana w formie glikogenu). Ale nie bardzo jest kiedy wykorzystać to „na później” ponieważ znów zrobiłaś zakupy. Trochę zjadłaś, nic się do lodówki już nie mieści więc chowasz do kuchennych szafek. Następnego dnia po kolejnych zakupach (w lodówce było tylko trochę miejsca) chowasz już do szafy w salonie, garderoby i szafek łazienkowych.
Tak powstaje insulinooporność i otyłość.
Drzwi lodówki się już nie otwierają. Wytworzyły oporność bo nic się tam już nie zmieści (insulinooporność). Te wszystkie szafki w których pochowałaś zakupy to Twoje komórki tłuszczowe (adipocyty).
Nadmiar zawsze powoduje opór bo cukier jest toksyną przed którą organizm broni się jak może. Broni upychając go jako tłuszcz w adipocytach. 

Ostra dieta

Przechodzisz więc na ostrą dietę. Ostro tniesz węglowodany, prawie nie jesz owoców. Tak zalecają wszędzie w necie. Narzucasz sobie reżim który na dłuższą metę jest nie do udźwignięcia. Fizycznie i psychicznie. No niestety. Mało kto daje radę.
Jak wygląda ten schemat?
Startujesz z dietą. Idziesz jak burza. Chudniesz. Jesteś z siebie dumna. W końcu upadasz bo kusi Cię pachnący chlebek i to co jedzą inni (oczu nie wydłubiesz, nosa nie zakryjesz). Czujesz się gorsza i w duchu zadajesz pytanie dlaczego to Ciebie to spotkało i gdzie tu sprawiedliwość bo ta Baśka z księgowości też całe dnie siedzi, je pączki i opycha się lodami, a chuda jest jak patyk.
W końcu dochodzisz do ściany. Masz dość i w akcie rozpaczy rzucasz się na naleśniki, chipsy, pierogi i szarlotkę. Masz wyrzuty sumienia, ale nie masz już siły kolejny raz zaczynać od nowa. Zastanawiasz się czy nie pogodzić się ze swoim ciałem i idąc z nurtem ciało pozytywności nie rzucić wszystkiego w jasną cholerę. Ostatecznie na Zalando też są fajne ciuchy w rozmiarze 42 czy 44.  
Brzmi znajomo?

Zapamiętaj lub wypisz na kartce i powieś w widocznym miejscu.

  • Choroba, z którą przyszło Ci się zmierzyć nie spadła na Ciebie jak grom z jasnego nieba. Pracowałaś na nią latami, a zaczęłaś najprawdopodobniej już w dzieciństwie (słodycze, fast foody, mało ruchu, stres).
  • Konieczna dietoterapia to model żywienia na całe życie. Żadne krótkie akcje nie będą skuteczne. Długofalowo nie dasz rady udźwignąć drastycznych ograniczeń. Doprowadzą Cię do frustracji, zniechęcenia, efektu jojo, a nawet depresji.
  • Dietoterapia nie jest karą, a szansą dla Ciebie na długie i zdrowe życie.
  • Uzbrój się w cierpliwość. Nastaw się na pracę. Dojście do równowagi zajmie trochę czasu. Ile? To kwestia indywidualna. Jednym wystarczą 3-4 miesiące, inni potrzebują nawet roku. 
  • Umiarkowana aktywność fizyczna ma być Twoją codziennością. Ruszasz tyłek z kanapy, ale wybierz taki rodzaj aktywności, który będzie sprawiał Ci radość. Nic na siłę.

Węglowodany

W insulinooporności nie wolno wykluczać węglowodanów. Dasz radę na krótką metę. Na dłuższą nie dasz rady.
Pełnoziarniste węglowodany to źródło min. witaminy z grupy B które są ogromnie ważne dla prawidłowej pracy tarczycy. Zaburzenia ze strony tarczycy (niskie ft3) mogą spowolnić tempo przemian metabolicznych i poskutkować problemami z redukcją masy ciała.
Ważny jest też błonnik który :

  • zmniejsza wchłanianie węglowodanów i zapobiega gwałtownym skokom poziomu glukozy we krwi (pożywienie bogate w błonnik ma utrudniony kontakt z enzymami trawiennymi i powierzchnią resorpcyjną jelita),
  • reguluje wydzielanie wewnętrzne trzustki,
  • pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości,
  • wypełnia jelita, zwiększa perystaltykę i usuwa z nich niestrawione resztki pokarmów, co zapobiega nowotworom jelita grubego, stanom zapalnym jelit, hemoroidom i żylakom podudzia,
  • stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych,
  • obniża poziom cholesterolu (wiąże cholesterol w wyniku czego jest on wydalany),
  • zmniejsza ilość lipidów i triglicerydów we krwi (są wiązane i wydalane),
  • działa odtruwająco ponieważ posiada zdolność wiązania substancji toksycznych i jonów metali ciężkich,

Indeks i ładunek glikemiczny

Indeks glikemiczny pokazuje procentowo jak wzrośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu, w stosunku do tego jak by wzrósł po spożyciu czystej glukozy.
Jako podstawę skali przyjęto, że po spożyciu 50 g glukozy poziom cukru we krwi wzrośnie o 100 %.
IG wynoszący 60 oznacza zatem, że po spożyciu produktu zawierającego 50 g przyswajalnych węglowodanów wzrost poziomu glukozy we krwi będzie o 40% mniejszy w stosunku do wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu 50 g glukozy.
Indeks glikemiczny oblicza się dzieląc stężenie glukozy po spożyciu produktu zawierającego 50 g węglowodanów przez stężenie glukozy po spożyciu 50 g glukozy.

Indeks glikemiczny produktów spożywczych

Niski indeks glikemiczny

IG poniżej 56

Średni indeks glikemiczny

IG pomiędzy 56 a 69

Wysoki indeks glikemiczny

IG powyżej 69

Dieta osoby z insulinoopornością powinna opierać się na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym i z tym nie ma dyskusji, ale kluczowy jest także ładunek glikemiczny czyli co i ile zjemy. Chcę Wam pokazać że łącząc produkt z wysokim IG z produktem lub produktami o niskim IG, uzyskamy średnie lub nawet niskie IG całego posiłku.

Aby obliczyć indeks glikemiczny całego posiłku należy obliczyć zawartość węglowodanów przyswajalnych w każdym z użytych produktów (węglowodany ogółem minus błonnik).
Następnie liczymy procentowy udział węglowodanów przyswajalnych z danego produktu w węglowodanach przyswajalnych z całego posiłku. Kolejny krok to pomnożenie tych udziałów przez indeksy glikemiczne poszczególnych produktów.
Na koniec sumujemy otrzymane iloczyny i mamy indeks glikemiczny całego posiłku.

Przykład 1

Obliczmy sobie indeks glikemiczny musu owocowego składającego się z banana (100 g) i 100 g truskawek. Deser bardzo kontrowersyjny i z pewnością niejednej osobie włos się właśnie na głowie zjeżył. 

 

IG banana to 60

IG truskawek to 25

Węglowodany ogółem w 100 g banana – 23,5g
Błonnik w 100 g banana – 1,7 g
Węglowodany przyswajalne to węglowodany ogółem minus błonnik czyli w tym przypadku 21,8 g

Węglowodany ogółem w 100 g truskawek – 7,2 g
Błonnik w 100 g truskawek – 1,8 g
Węglowodany przyswajalne to węglowodany ogółem minus błonnik czyli w tym przypadku 5,4 g

Węglowodany przyswajalne ogółem w naszym 200 gramowym musie owocowym to 21,8 g + 5,4 g  = 27,2 g

Następnie liczymy procentowy udział węglowodanów przyswajalnych z każdego produktu w musie ogółem

27,2 g                         –          100 %
21,8 g (ilość z banana) –            x
x = (21,8/27,2)*100% = 80,14 % 

27,2 g                              –          100 %
5,4 g (ilość z truskawek)   –            x
x = (5,4/27,2)*100% = 19,86 %

Liczymy IG całego posiłku

60 (IG banana) x 80,14  % (procentowy udział węglowodanów przyswajalnych z banana w całej potrawie) = 48,08

25 (IG truskawek) x 19,86 % (procentowy udział węglowodanów przyswajalnych z truskawek w całej potrawie) = 4,96

IG deseru = 48,08 + 4,96 = 53,04

WNIOSEK:

Łącząc produkt z wysokim IG z produktem z niskim IG uzyskaliśmy produkt ze średnim IG. 
Gdybyśmy do naszego musu dosypali np. otrębów z wysoką zawartością błonnika lub rośliny oleiste zawierające tłuszcz np. migdały, IG potrawy obniżyłoby nam się jeszcze bardziej.

Twój lekarz zapewne nieźle by Cię okrzyczał słysząc że zjadłaś mus z banana i truskawek z migdałami i otrębami 😉
Czy słusznie? Już wiesz że nie 😉

Przykład 2

Danie obiadowe: kasza gryczana z kurczakiem i warzywami.
Do dania użyłam 100 g dyni, która dla cukrzyków powinna być zakazana bo ma IG 75

Kurczaka kroimy w kawałki i marynujemy w czosnku i oliwie. Wrzucamy na patelnię, dodajemy pokrojone w kawałki warzywa, przykrywamy pokrywką i dusimy. Na koniec dodajemy kaszę gryczaną. Całość posypujemy pestkami dyni i natką pietruszki.

100 g fileta z kurczaka – IG – 0
ząbek czosnku – IG – 0
100 g kaszy gryczanej (ok. pół szklanki)  – IG 40  Węglowodany przyswajalne – 63,5 g
100 g cukinii – IG 15 Węglowodany przyswajalne – 2,2 g
100 g dyni  – IG 75  Węglowodany przyswajalne – 5,1 g
10 g pestek dyni – IG 25 Węglowodany przyswajalne – 1,27 g
2 łyżki oliwy – IG – 0
natka pietruszki

Węglowodany przyswajalne ogółem w całej potrawie  =  72,07 g

kasza – 88,10 %

IG = 35,24

cukinia – 3,05 %

IG = 0,45

dynia – 7,07 %

IG = 5,3

pestki dyni – 1,78 %

IG = 0,44

IG całego obiadu wynosi: 41,43 

A zatem, mimo dodanej dyni IG posiłku jest odpowiedni dla osoby z insulinoopornością.

 

Czym jest ładunek glikemiczny?

Ładunek glikemiczny to miara zarówno ilości jak i jakości węglowodanów w produkcie.
Opiera się na założeniu, że produkty o wysokim IG spożywane w małych ilościach dają takie same efekty w wyrzucie insuliny jak produkty o niskim IG spożywane w dużych ilościach.

LG =  (węglowodany przyswajalne wyrażone w gramach x IG produktu ) : 100

Ładunek glikemiczny (LG)

Niski

poniżej 10

Średni

od 10 do 20

Wysoki

powyżej 20

Obliczmy LG dla średniego jabłka ważącego 180 g. 

Węglowodany przyswajalne w 100 g  = 12 (węglowodany ogółem) – 2 (błonnik) = 10 g
Dla jabłka ważącego 180 g = 18 g
IG jabłka to 35

LG jabłka = (18 x 35) : 100 = 6,3 

Przykład

Obliczmy LG dla 125 g gotowanej marchewki (pół szklanki) której IG wynosi 80.
Lekarz z pewnością zakazał Ci jedzenia marchewki. 
Pół szklanki gotowanej marchewki to porcja w sam raz do obiadu. Do tego możemy dorzucić pokrojonego w talarki ogórka kiszonego z cebulką. Ale skupmy się na naszej zakazanej marchewce.
Marchewka została ugotowana bez dodatku masła czy oliwy.
Węglowodany przyswajalne w 100 g  = 8,7 (węglowodany ogółem) – 3,6 (błonnik) = 5,1 g
Dla 125 g = 6,37 g

LG 125 g gotowanej marchewki = (6,37 x 80) :100 = 5,09

Co się okazało ?
Mimo wysokiego indeksu glikemicznego marchewki, porcja wielkości połowy szklanki ma niski ładunek glikemiczny.
Jeśli obok niej na talerzu znajdzie się fasolka szparagowa (Ig 15), kiszony ogórek pokrojony w talarki z cebulką (Ig 15), do tego kasza gryczana (Ig 40) i chudy drób lub ryba, jest to doskonały obiad dla osoby z insulinoopornością.
Indeks i ładunek glikemiczny całej potrawy zmniejszy się dodatkowo, jeśli marchew ugotujemy na parze lub upieczemy. Poniżej dowiesz się dlaczego.

Białko

Zawartość białka obniża IG całej potrawy oraz sprawia że obecna w posiłku skrobia jest ciężej strawna. Ilość białka należy dopasować indywidualnie ponieważ insulinooporność rzadko występuje solo. Najczęściej idzie w parze z PCOS, niedoczynnością tarczycy i/lub hashimoto.

Tłuszcze

Tłuszcz w połączeniu z błonnikiem spowalnia wchłanianie glukozy do krwi. Absolutnie niezbędne są działające przeciwzapalne zdrowe tłuszcze roślinne bogate w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega3. Unikać należy tłuszczów utwardzonych (trans) ponieważ wespół z sacharozą uszkadzają naczynia krwionośne.  

Skrobia oporna

Skrobia oporna powstaje w wyniku poddania skrobi działaniu wysokiej temperatury w małej ilości bądź bez udziału wody (pieczenie, gotowanie na parze). W wyniku tego procesu dochodzi do uszkodzenia jej struktury. Tak zmodyfikowanej skrobi nasz organizm nie trawi.
Podobnie dzieje się kiedy po przygotowaniu, produkt z zawartością skrobi schłodzimy. W wyniku procesu retrogradacji (przemiany formy spiralnej w liniową) ilość strawnej skrobi znacznie się ograniczy.

Skrobia oporna jest odporna na działanie enzymów trawiennych w związku z czym nie ulega strawieniu do glukozy i wchłonięciu w jelicie cienkim. Podobnie jak błonnik przechodzi do jelita grubego by tam z pomocą mikroflory ulec fermentacji, wypełnić jelito, poprawić perystaltykę, zebrać co trzeba i pomóc usunąć.
Dodatkowo skrobia oporna, podobnie jak błonnik obniża ph okrężnicy i poziom cholesterolu.
Urządzenie do gotowania na parze powinno być dla osoby z insulunoopornością i cukrzycą sprzętem pierwszej potrzeby i nie ma znaczenia czy kupicie wysokiej klasy parowar, garnek do gotowania na parze czy po prostu zwykłą nakładkę na standardowy garnek. Efekt będzie taki sam.

Wnioski:

Obserwując osoby z insulinoopornością dostrzegam dwa typy.

Typ pierwszy – ogromne restrykcje (najchętniej brak węglowodanów i brak owoców), oczekiwanie szybkiej redukcji masy ciała w krótkim czasie. Na początku mocno zmotywowany i gotowy na wszystko.
Pamiętaj. Jeśli nie podejdziesz do diety w insulinooporności z rozsądkiem, poniesiesz porażkę bo jesteś tylko człowiekiem i dużych restrykcji na dłuższą metę nie udźwigniesz.
Nie planuj redukcji 15 kilogramów w 4 miesiące bo też nie przytyłaś tyle w tak krótkim czasie.
Na redukcję 15 kilogramów musisz przeznaczyć 6-8 miesięcy, a dieta którą stosujesz ma być dietą na całe życie. Nie chwilowym zrywem.

Typ drugi – stosowana dieta jest trochę iluzją.
Stosujesz dietę ściśle 4 – 5 dni, a w pozostałe nagradzasz się lodzikiem czy słodkim napojem.
Jak to? Przecież jestem na diecie? Stosuję ją. Dlaczego więc nie ma takich efektów jakie oczekiwałam?
No niestety. Efekty będą wprost proporcjonalne do włożonej pracy.

Absolutnie musisz być świadoma sytuacji w jakiej się znajdujesz i tego co doprowadziło Cię do takiego stanu.
Musisz wiedzieć, że dopóki nie schudniesz i nie wyregulujesz glikemii, grzeszki i nagrody są wykluczone.
Relaksujesz się przed ulubionym serialem jak posprzątasz całe mieszkanie, czy zostawiasz wiadro z mopem w przedpokoju, stertę prania i brudną podłogę i odpalasz Netflixa?
Musisz stosować mądrze skomponowaną dietę, nastawioną na długofalowe, a nie chwilowe efekty.

Źródła:
  • Cukier, otyłość –konsekwencje. Przegląd literatury, szacunki dla Polski. Departament Analiz i Strategii. NARODOWY FUNDUSZ ZDROWIA
  • CBOS, Zachowania Żywieniowe Polaków, Komunikat z badań CBOS nr 115/2014, Warszawa, 2014
  • Friedman, J.M., 2004. Modern science versus the stigma of obesity.Nat Med.;10(6):563-9
  • Główny Urząd Statystyczny, 2016, Stan zdrowia ludności Polski w 2014 r
  • Zawartość glukozy, fruktozy i sacharozy w wybranych napojach typu soft drink, Maciej Bilek , Kinga Stawarczyk , Anna Pasternakiewicz
  • Leczenie cukrzycy w praktyce klinicznej dla lekarzy różnych specjalności, Wydawnictwo PZWL, 

85 komentarzy

AGNIESZKADodano:  21 Sierpień 2019 - 10:14
Byłam Twoja pacjentką półtora roku temu (jestem IO). Wszystkim powtarzam, że nie jestem na diecie, tylko zmieniłam nawyki żywieniowe! Warzywa i owoce to coś co kocham! Gotuje z Twojej książki, korzystam z przepisów na grupach IO. A to czym ludzie karmią dzieci - to jest dramat! Staram się tłumaczyć znajomy, że jednak cola do obiadu dla 5-latki to może nie jest najlepszy pomysł, ale jak grochem w ścianę :/
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Sierpień 2019 - 10:22
Oj tak. Ciężko wytłumaczyć że dziś tylko cola, jutro batonik. Problemem jest to że bada się tylko glukozę (i na początku ta jest w normie) podczas gdy najpierw wytwarza się oporność bo organizm fizjologicznie chce pozbyć się glukozy ponieważ ta jest toksyczna. Upycha ją więc do komórek. Ale mija 10 czy 15 lat i ta glukoza zacznie się z tych komórek wylewać. Wówczas poziom glukozy we krwi nie jest już w normie. Pojawia się i insulinooporność i cukrzyca.
Odpowiedz
LinkaDodano:  21 Sierpień 2019 - 10:16
Gosiu, dziękuję - Twoje wpisy psychodietetyczne bardzo mi dają do myślenia: coraz więcej dzięki nim rozumiem i coraz bardziej mnie motywują. Jestem zdecydowanie typem drugim i proszę o więcej takich tekstów. I zgłaszam się po nową dietę- niestety po przerwie.
Odpowiedz
ankaDodano:  21 Sierpień 2019 - 10:24
Świetny tekst Małgosiu. Wielkie dzięki. Pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Sierpień 2019 - 10:36
Bardzo mi miło. Dziękuję ;)
Odpowiedz
MikaDodano:  21 Sierpień 2019 - 10:36
Małgosiu - super wpis dzięki
Odpowiedz
MagdaDodano:  21 Sierpień 2019 - 10:36
Mam IO. Wypróbowałam milion diet. Od dietetykow rowniez. Przede wszystkim trzeba oczyścić organizm z takiego cukrowego rozchwiania. Nagłego spadku i wzrostu cukru. Jeść zarelko o niskim indeksie glikemicznym. I osobiście u mnie przy redukcji dwa większe posiłki. Normalnie trzy średnie. Ponoć po to, żeby odciążyć trzustke od nadmiernej produkcji insuliny. Piec posiłków nigdy się u mnie nie sprawdziło:( Może to wszystko z punktu widzenia dietetyków jest złe, ale u mnie tylko to działa...
Odpowiedz
PatrycjaDodano:  21 Sierpień 2019 - 10:39
Świetny artykuł. Co prawda problem mnie nie dotyczy, ale niestety dotyczy 80% ludzi których znam, też w rodzinie. Znalazło się tu trochę ostrych słów ale uważam że słusznie, głaskanie po główce nic nie daje. Niestety do większości osób nic nie dociera, operowanie faktami i badaniami wywołuje drwiny w najlepszym przypadku, a w gorszym złość i atak na kogoś kto chce pomóc. Już nie żal mi grubasów, pracują na swoje choroby to je będą mieli.
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  21 Sierpień 2019 - 10:45
Małgosiu piszesz,że schłodzony produkt powoduje powstanie skrobi opornej.Mam w związku z tym pytanie.Jeżeli na drugi dzień podgrzejemy np. ziemniaki za bardzo czy ten proces będzie odwracalny czy jak powstała już ta skrobia oporna to bez względu na temperaturę podgrzania będzie to skrobia oporna? Eh mam nadzieję,że wiesz o co chodzi bo pogmatwałam trochę :) Czy błonnik obniża IG tylko w połączeniu z tłuszczem? Super artykuł- dla IO wszystko w pigułce
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Sierpień 2019 - 10:48
Możesz podgrzać ziemniaki następnego dnia i skrobia będzie oporna. Błonnik + tłuszcz obniża IG, tak.
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  21 Sierpień 2019 - 10:54
Mam jeszcze jedno pytanie.Byłam ze znajomymi na rowerach na roztoczu 4 dni.Jeździliśmy ok 70-80km dziennie.Oczywiście pozwoliłam sobie na gofra ,zapiekankę.Skutek fatalny-jestem spuchnięta do dziś.Czy jest to wynikiem złej diety czy zbyt dużym wysiłkiem,czy może jedno i drugie? W/g mnie mam IO czekam na wizytę u lekarza.Bedzę wdzięczna za odpowiedź
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Sierpień 2019 - 11:41
Za dużo cukru, soli, fosforanów.
Odpowiedz
GrażynaDodano:  21 Sierpień 2019 - 10:57
Bardzo dziękuję za ten artykuł. Ja akurat nie mam problemu z nadwagą,ale pomogłaś zrozumieć mi wiele problemów i utwierdzić w przekonaniu, że idę dobrą drogą.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Sierpień 2019 - 11:26
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
KasiaDodano:  21 Sierpień 2019 - 10:59
Małgosiu, jak wytłumaczyć IO u bardzo szczupłych osób? Zawsze miałam BMI wskazujące na lekką niedowagę. Cale życie dużo się ruszałam. Mama przyznała mi, że dostawalam w butelce budyń... Uwielbiałam słodycze, ale spalałam więcej niż zjadłam. Ok 26 r.ż. zdiagnozowano u mnie IO i PCOS, kontroluję tarczyce, ale wyniki w normie. Nie mogę tego zrozumieć...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Sierpień 2019 - 11:26
Są przyczyny które sprawiają że szczupła osoba może mieć insulinooporność np. trzustka może produkować "wadliwą", uszkodzoną insulinę, występuje produkcja hormonów działających antagonistycznie do insuliny np. androgenów, kortyzolu.
Odpowiedz
MonikaDodano:  21 Sierpień 2019 - 12:27
Hej Małgosiu, dzięki wielkie za wpis. To wszystko, co napisałaś jest prawdą i jako osoba chora odnajduję we wpisie samą siebie. Ale to nie wystarczy, bardzo brakuje mi narzędzi i strategii do walki z własnymi słabościami, sposobów jak uwolnić sie od emocjonalnej relacji z jedzeniem - a większość otyłych osób nie tylko je dużo, bo lubią, ale też je dużo, bo jedzenie to przyjaciel, pocieszyciel, sposób na rozładowanie stresu - jak wyjść z tego błędnego koła? Dzięki Tobie i innym specjalistom mam dużą wiedzę, jestem świadoma co się stanie, jeśli nic nie zmienię, a mimo to ponoszę porażkę, właśnie przez to, że jedzenie to nie tylko jedzenie. Czy jest jakaś literatura lub może planujesz wpis na ten temat?
Odpowiedz
AnnaDodano:  21 Sierpień 2019 - 12:50
A jak to wygląda u diabetyków typu I? Oczywiście rozumiem, że schemat jest ten sam- jedzenie, dużo korekt insuliny i w końcu zmniejsza się wrażliwość komórek. Ale w jaki sposób to regulować? Co się dzieje przy zwiększonym poziomie cukru we krwi, a co przy zmniejszonym? Choruję kilkadziesiąt lat, ale zaczęłam tyć kilka lat temu. Pojawiło się dodatkowo hashimoto. Jem zdrowo, może nie idealnie, ale zdrowo. Opieram się na Pani przepisach. Pomimo tego waga ani drgnie. Bojąc się dużej ilości insuliny doszło do zwiększenia Hba1c - 7, i zamykam koło: cukry obniżam insuliną, a im więcej insuliny tym większa waga. I tak w kółko. Jak wyjśc z impasu? Dodam, że ciężki wysiłek fizyczny nie wchodzi w grę.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Sierpień 2019 - 12:58
Planuję osobny tekst na ten temat. Generalnie im więcej insuliny wstrzykujesz tym większa oporność i tym większa nadwaga.
Odpowiedz
MagdaDodano:  21 Sierpień 2019 - 12:57
Kolejny świetny tekst! Tego, o czym piszesz, powinno się uczyć w szkole, a przyszłych rodziców w szkole rodzenia także. Na razie wielu ludziom się wydaje, że jak nafaszerują dziecko cukrem, to wyświadczają mu przysługę. Jak słyszę, że \"cukier krzepi\" i \"co smakuje, to nie szkodzi\", to robi mi się słabo. Jesteś niesamowicie potrzebna Małgosiu.
Odpowiedz
Gosia Dodano:  21 Sierpień 2019 - 13:21
Świetny wpis ! Ja mam IO PCOS I HASHI oraz nadmiar androgenów. Jak je obniżyć ?
Odpowiedz
AnnaDodano:  21 Sierpień 2019 - 13:35
Świetny tekst . Oby do wielu trafił jego przekaz 😃
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Sierpień 2019 - 14:04
Bardzo dziękuję ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  21 Sierpień 2019 - 13:38
A ja wciąż nie rozumiem dlaczego na redukcji i trzymania się diety, jeden grzech typu.. niech będzie ten jeden lód, po dwóch tygodniach tak bardzo przeszkadza? Co się dzieje w człowieku, że całe 2 tygodnie redukcji się niwelują?
Odpowiedz
K. B.Dodano:  21 Sierpień 2019 - 13:40
Malgosiu mam pytanie jestem w 21 tygodniu ciazy. Ciaza prowadzona jest w uk i tu jesli nie ma podejrzen to nie wykonuje sie badan na cukrzyce ciazawa. Teraz bede w Polsce i chialabym jednak wykonac to badanie ale nie wiem czy glukoza i insulina na czczo wystarczy czy jednak musi byc z obciazeniem zeby bylo wiarygodne. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Sierpień 2019 - 14:03
Glukozę i insulinę na czczo możesz wykonać ale test obciążenia glukozą jest w PL standardowym badaniem w ciąży. Nie wiem jak jest w UK.
Odpowiedz
EwaDodano:  21 Sierpień 2019 - 13:44
Gosiu, każdy piszę, że trzeba schudnąć... wszyscy opisują problem z perspektywy otyłych ludzi, że stąd bierze się insulinooporność, a jeżeli ktoś ma masę ciała w normie? I zawsze ją miał. Jestem bardzo aktywną osobą, zdrowo się odżywiam, uprawiam sport, ale mam pcos, insulinooporność, niedoczynność tarczycy. Czy takie grzeszki od czasu do czasu rujnują dietę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Sierpień 2019 - 14:02
Jeśli jesteś aktywna to nie bo kluczowe jest to czy wydatkujesz tyle energii ile dostarczasz.
Odpowiedz
dorotaDodano:  21 Sierpień 2019 - 13:50
Super wpis! Mam pytanie odnosnie tłuszczu, błonnika i węglowodanów. Bo Ty piszesz ze połączenie tłuszczów i błonnika spowalnia wchłanianie glukozy a wiec skoków cukru/glukozy w organizmie. Ma to tylko z błonnikiem wiele wspólnego czy z ogólnie z węglowodanami złożonymi? A po drugie : Powiedzmy ze robię sobie smoothie bowl ( truskawki albo owoce leśne, banan, mleko roślinne, i trochę płatków owsianych) albo owsiankę to jeśli dodam sobie trochę tłuszczy powiedzmy sezam orzechy albo mus orzechowy to zajdzie to spowolnienie wchłaniania? Bo spotkałam się właśnie z wypowiedziami na ten team i zastanawiałam się czy jest to słuszne. Hmm. Dziękuje za odpowiedz!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Sierpień 2019 - 14:02
1- węgle złożone zwierają błonnik 2- tak
Odpowiedz
EWADodano:  21 Sierpień 2019 - 13:55
A ja slyszalam, ze cukier to cukier dla organizmu i nie ma znaczenia czy on jest z coli, cukierniczki czy z owocow, bo organizm reaguje na niego tak samo ( zwieksza sie poziom cukru we krwi). Tak mowia ludzie stosujacy diete Carnivora.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Sierpień 2019 - 14:01
Ewa jest tak jak napisałam. To biochemia. Ludzie jedzący tylko mięso (dieta Carnivora) mogą nawet mówić że ziemia jest płaska co nie znaczy że to prawda.
Odpowiedz
K. Dodano:  21 Sierpień 2019 - 14:06
No a jak to zrobić gdy ma się cukrzycę ciążową? Normy glukozy do 90 na czczo do 140 po godzinie. Nie jestem w stanie zapanować nad wysokim poziomem glukozy po posiłku. Nawet jak jest skomponowany zgodnie z tym co we wpisie np. Moje sniadanie :3 insuliny a potem owsianka(3 łyżki platkow+kilka orzechów włoskich+garść malin +3 łyżki jogurtu naturalnego+łyżka otrebow). Po godzinie glukoza 150:( kolacja: 3 insuliny pieczone warzywa korzeniowe z masłem klarowanym (z twojej diety) glukoza po 1h-160 :(nie ogarniam!
Odpowiedz
Bożena Dodano:  21 Sierpień 2019 - 14:41
Małgosiu świetny wpis. Od dawna kibicuję Twoim działaniom. Chcę, abyś wiedziała, że podziwiam sposób, w jaki realizujesz swój potencjał. Życzę Ci dalszych sukcesów.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  21 Sierpień 2019 - 15:37
Kochana dziękuję ślicznie.
Odpowiedz
K. B.Dodano:  21 Sierpień 2019 - 15:44
Malgosiu w uk nie chxa wykonywac badania na cukrzyce ciazawa, tu robia tylko osoba otylym ale wiem ze i szczuple przeciez moga miec z tym problem. I tylko sie zastanawiam czy badanie na czczo jest wystarczajace i jezeli wynik bedzie zly to w tedy z obciazeniem czy odrazu. Chce zrobic prywatnie i nie mam pewnosci czy ten naczczo wogole mialby sens...
Odpowiedz
MartaDodano:  21 Sierpień 2019 - 15:54
Od kiedy wprowadziłam do zdrowego jadłospisu jedno słodkie śniadanie (np. pankejki czy omlet biszkoptowy z owocami, słodzone odrobiną ksylitolu), moja ochota na coś z tzw. junk food\'u zmalała w 90%! Jeśli kupię i zjem - raz w tygodniu - to raczej tylko dlatego, że zapomniałam smak czegoś i chcę sobie odświeżyć sentymenty podniebienia lub pojawiły się na rynku nowe smaki tego typu jedzenia i zwyczajnie jestem ich ciekawa. Także polecam spróbować tej metody wszystkim, którzy wciąż nie mogą sobie poradzić z odstawieniem typowych słodyczy czy fast food\'ów.
Odpowiedz
MagdaDodano:  21 Sierpień 2019 - 16:28
Rewelacyjny tekst. 😀
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Sierpień 2019 - 7:41
Dziękuję.
Odpowiedz
MartaDodano:  21 Sierpień 2019 - 16:55
Małgosiu ŚWIETNY ARTYKUŁ !!!!! Kochana, tu Marta z poprzedniego wpisu - zapytałam Cię jakie badania powinnam Ci dostarczyć :) Napisałam, że NIE potrzebuję schudnąć :) nie ma IO ani chorej tarczycy. Chciałabym zamówić u Ciebie dietę przeciwzapalną - przy trądziku (ogólnie dla ładnej cery, włosów, itd.) Jakie badania powinnam Ci dostarczyć? :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Sierpień 2019 - 7:41
Marta proszę o kontakt mailowy lub przez facebooka.
Odpowiedz
IwonaDodano:  21 Sierpień 2019 - 21:25
Super artykuł, pewnie niejednym oczy otworzy. Twój blog jest genialny. Tyle mądrych rzeczy już się dowiedziałam. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Sierpień 2019 - 7:40
Bardzo mi miło, dziękuję.
Odpowiedz
MagdaDodano:  21 Sierpień 2019 - 21:49
Gosiu a jak maja sie Twoje gotowe jadlospisy do IO?glukoze i insuline na czczo mam w normie.troche zawyzone mam wyniki w krzywej insulinowej i krzywej glukozowej a chcialabym od wrzesnia stosowac sie do Twoich jadlospisow
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Sierpień 2019 - 7:40
Gotowe jadłospisy są dla osób zdrowych. Przy IO, zwłaszcza jeśli wyniki na czczo są dobre a po obciążeniu zawyżone, należy indywidualnie ustawić dietę.
Odpowiedz
AnnDodano:  21 Sierpień 2019 - 21:55
A czy można \'wyleczyc sie\' z insulinoopornisc? Czy po osiągnięciu właściwej wagi i np okazjonalnych odstępstwach od racjonalnego odżywienia typu grill itp. insulinoopornisc znów da o sobie znać? Rozumiem że opcja 80/20 jeśli chodzi o żywienie, nie ma tu racji bytu
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Sierpień 2019 - 7:42
Oczywiście. Kluczowe jest poprawienie wrażliwości tkanek na insulinę. Nadmiar rodzi opór. Nie ma nadmiaru. Nie ma oporu.
Odpowiedz
AnnDodano:  21 Sierpień 2019 - 21:57
Małgosiu mogłabyś czasem wstawiać zdjęcie lunch box jakie przygotowujesz swoim dzueciom do szkoły?
Odpowiedz
ZuzkaDodano:  21 Sierpień 2019 - 22:12
Jak sprawdzić , czy sie ma IO?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Sierpień 2019 - 7:38
W zakładce Trochę Zdrowia/cukrzyca i insulinooporność znajdziesz wpisy na temat diagnostyki.
Odpowiedz
DdDodano:  22 Sierpień 2019 - 7:00
Małgosiu teraz dużo się mówi że tyje się np nie od słodyczy czy no jedzenia na noc, tylko od braku deficytu kalorycznego lub utrzymania dobowej dawki kalorii. Więc czy ma to znaczenie że zachowując np 1600 kcal dziennie przy insulinoopornosci, zjem np codziennie batona? Czy to spowoduje że przytyje?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Sierpień 2019 - 7:44
Tak ponieważ poziom glukozy rośnie. Chodzi w tym o to jak organizm reaguje na poszczególne pokarmy.
Odpowiedz
PatkaDodano:  22 Sierpień 2019 - 8:46
Odnośnie karmienia dzieci - jest też druga strona - ja mialam córkę z nadwagą, od dziecka rzucala się wręcz na jedzenie, na każdym obiedzie u babci chciala dokładek, ograniczylam jej slodycze, wiadomo nie do zera, raz tygodniowo - dalej miala kilka kg za duzo... nie pijemy w domu nic slodzonego, jedynie wode i herbatki. Było duzo płaczeu ciągle i , najbardziej jak jej chudzi kuzynowie zajadali po 5 batonikow na raz... często słyszalam np od matek jakieś wytyczne o nie piciu gazowanych slodzonych napojów itp a nigdy nie mówi się tego matka chudych dzieci które jedzą śmieci na okrągło... 10 lat później, moja córka po prostu po latach dziecięcych wyrosła z tego tluszczyku na brzuchu głównie, niesamowicie się wyciągnęła, Ma. prawie 180 i jest szczupła ale o mocnych kościach, myślę że poniżej 60 nie mogłaby nigdy schudnąć... mój mąż też jest postawny, a szczuplutkie w dzieciństwie dzieci wychowane na słodyczach teraz się zmagają że zmiana nawyków żywieniowych bo przybyło im troche
Odpowiedz
AlaDodano:  22 Sierpień 2019 - 8:51
Mam IO i PCOS. Od lekarza usłyszałam, że leki odsuwają czas w którym zapuka do moich drzwi cukrzyca i że już tej przypadłości już nie wyleczę. Dodatkowo pojawiają się problemy z tarczycą ( poczytałam trochę na blogu - zaburzona konwersja) Stąd mam pytanie: 1. jeśli dobrze zrozumiałam - każde odstępstwo od diety będzie niwelowało jej skutki ? 2. W tym roku postanowiłam włączyć do swej aktywności ćwiczenia siłowe i może to \"śmiesznie\" zabrzmi, ale przytyłam i to w niecały miesiąc. Czy zbyt intensywna aktywność fizyczna, może doprowadzić do zwiększenia wagi ? Co tak naprawde to powoduje ? I co zrobić, żeby sytuacja się unormowała i ubrania zaczęły z powrotem normalni leżeć? Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam,
Odpowiedz
AniaDodano:  22 Sierpień 2019 - 9:15
Gosiu, kiedy będzie przepis na obiecane awokado? Nie możemy się doczekać.
Odpowiedz
LenaDodano:  22 Sierpień 2019 - 10:14
Małgosiu pytanie niezwiązane z tematem, ale zaryzykuję. Czy Hashimoto, które już całkowicie zniszczyło moją tarczycę,może podnieść wynik OB?
Odpowiedz
aniaDodano:  22 Sierpień 2019 - 11:47
witam. mam pewien problem - a mianowicie jestem bardzo owłosiona. moje pytanie dotyczy wiec tego problemu. czy dieta wpływa na nadprogramowe włosy na ciele ? pozdrawiam.
Odpowiedz
KamilaDodano:  22 Sierpień 2019 - 12:26
Niesamowicie dobry merytorycznie tekst! Naprawdę wow - zdecydowanie odpowiednia osoba, na odpowiednim miejscu. Gratulacje za pracowitość i wytrwałość w dążeniu do uświadomienia ludzi, jak ważne jest zdrowe żywienie.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Sierpień 2019 - 14:38
Ogromnie mi miło. Dziękuję ;)
Odpowiedz
MarzenaDodano:  22 Sierpień 2019 - 13:08
Małgosiu tekst genialny i daje dużo do myślenia. Czy masz też sposob tak jak przy obniżeniu IG na kwas moczanowy. Jak pomoc sobie z nadmiarem i go wyplukac? I jak poradzić sobie z purynami? Dziękuję z góry za pomoc.
Odpowiedz
MartaDodano:  22 Sierpień 2019 - 16:17
Mam insulinoopornosc a jestem osobą szczupłą (noszę rozmiar 36). Tym bardziej ciężko się zmotywować do diety. Możesz mi wytłumaczyć dlaczego nie wszyscy z IO mają nadwagę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Sierpień 2019 - 13:23
Czasem przyczyna IO jest inna. Wadliwa insulina, przewaga hormonów działających antagonistycznie.
Odpowiedz
AśkaDodano:  22 Sierpień 2019 - 20:09
Pani Małgosiu świetny wpis, dziękuję. Czy w insulinoodporności można jeść pieczywo? Jeżeli tak to jakie?
Odpowiedz
KaBeDodano:  22 Sierpień 2019 - 20:26
Dieta Gosi stosowana w 100% i nawet w słodką niedzielę nie chce się jeść słodkiego :)
Odpowiedz
HaniaDodano:  23 Sierpień 2019 - 6:25
Dzień dobry Gosiu.Mam problem ze zgubieniem wagi. Przy wzroscie 160 , waże 65 kg.Staram się stosowac Twoje rady, tzn. nie jem słodyczy, jem ciemne pieczywo,ciemne ryże i makarony.Korzystam z Twoich zdrowych przepisów Jem regularnie 4 posiłki dziennie , 2-3 razy w tygodniu mam aerobik i czasem w weekend jeszcze biegam 5-6 km a waga w miejscu. Zrobiłam badania TSH- 2,3 oraz obciązenie glukoza i insulina Glukoza na czczo 73 po 1 godz. 120 po 2 godz. 93 Insulina na czczo 7,6 po 1 godz. 98,9 po 2 godz. 70,7 Czy podane wyniki świadczą o IO?czy mam niepoprawny styl zycia , który uniemożliwia zgubienie kilogramów? Wiem ,że wielu osobom pomogłaś i cieszyłabym się gdybyś mi również mała diagnoze postawiła
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Sierpień 2019 - 13:22
Haniu nie prowadzę konsultacji w komentarzach na blogu. Byłoby to nie w porządku w stosunku do osób które umówione są na konsultację, i czekają w kolejce.
Odpowiedz
BarbaraDodano:  23 Sierpień 2019 - 15:59
Szczerze mówiąc to ja jestem przerażona jak czytam, że jest problem z tym że mąż \"nie będzie towarzyszył w diecie\" i powstaje problem \"gotowania na dwa garnki\"... Kobiety... Nauczcie się szacunku do samych siebie, i do swojej pracy, bo jak same siebie nie bedziecie szanowały, to nikt Was nie uszanuje. Mężczyzna też ma dwie rączki, i jak mu się kotlecik z fasoli nie podoba, to niech sobie sam coś ugotuje, albo idzie na kebaba! Przecież nikt Pana nie zmusza do diety. To jest dramat, że kobieta kosztem własnego zdrowia, dogadza \"Panu\" i albo urabia się po łokcie gotując na dwa garnki, albo rezygnuje z diety... Dramat, drogie Panie. Zastanówcie się, co jest dla Was ważniejsze. Chora - czy co gorsza martwa, i tak Panu schabowego nie przyrządzisz. Pozdrawiam!
Odpowiedz
KasiaDodano:  24 Sierpień 2019 - 8:41
Może trochę nie w temacie, ale czy fruktoza w żelach dla sportowców biegających ok 10 km jest ok? Czy lepsze są żele z glukoza?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 7:30
Dla sportowców tak. Sportowiec ma inne zapotrzebowanie.
Odpowiedz
NataliaDodano:  24 Sierpień 2019 - 12:03
Małgosiu, jesteś cudotwórczynią. Byłam na diecie prawie rok, udało mi się schudnąć, ale wynik nie był satysfakcjonujący. Od kiedy czytam Twojego bloga, otworzyły mi się oczy. Właśnie to sobie uświadomiłam, komponując listę zakupów na nadchodzący tydzień. Wiem, jak komponować posiłki przy mojej niedoczynności tarczycy. Od kiedy wykluczyłam produkty wysokoprzetworzone i piję wyłącznie wodę, wyniki mam niemal wzorowe. Co najważniejsze, dzięki Tobie i Twojej edukacji żywieniowej odkryłam, że dieta to - jak piszesz w dzisiejszej notce - nie kara, nie czasowe wyrzeczenia, ale zmiana stylu życia i szansa. Nigdy nie sądziłam, że owoce i warzywa można jeść w takich smacznych zestawieniach, oraz że gotowanie może być... przyjemne (wcześniej stosowałam dużo produktów przetworzonych). -17 kg i lecimy dalej. Wszystko jest w naszych głowach. Dziękuję!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 7:28
Kochana ogromnie się cieszę ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  25 Sierpień 2019 - 19:58
A ja mam pytanie niezwiązane z postem: ile według Ciebie maksymalnie dziennie można zjeść mięsa (kurczak/indyk)? Obecnie jem około 300g (głównie indyka) - czy jest to zbyt duża ilość czy prawidłowa? Dodam, że jestem dziewczyną, mam 23 lata, ćwiczę na siłowni i ważę 53kg przy 165cm wzrostu :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 7:34
Nie wiem jaka jest częstotliwość ćwiczeń ale zapotrzebowanie na białko masz ok. 80 gramów zakładając że jesteś średnio aktywna. 300 gramów indyka ma 58 gramów białka. Ale białko to nie tylko mięso i należałoby przeliczyć ilość białka z reszty produktów. 300 g mięsa dziennie to bardzo dużo i zakładam że dieta rozpisana jest przez trenera czyli na 3 posiłki masz to samo ;)
Odpowiedz
DorotaDodano:  25 Sierpień 2019 - 21:24
Piekne nowe logo i nazwa! Malgosiu jestem tu na blogu od lutego 2014 i bardzo kibicuje twojej pracy !
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Sierpień 2019 - 7:26
Dziękuję. Nazwa strony jeszcze przez pewien czas będzie tak jak dawniej. Z czasem jak opatrzycie się z nowym logo i nazwą, przejdę na nową nazwę. Ale na spokojnie, to potrwa ;)
Odpowiedz
MartaDodano:  27 Sierpień 2019 - 2:02
Nie wiem czy cierpie na IO (musze to kiedys sprawdzic gruntownymi testami), ale wiem ze kilka razy probowalam zaczac jesc zdrowiej szukajac roznego rodzaju wsparcia w tym, co internet ma do zaoferowania. Zawsze byl ten sam efekt - z hukiem wracalam do starych nawykow przekonana, ze liscie salaty nie moga dobrze smakowac na dluzsza mete. Az tu nagle surfujac po sieci natrafilam na Twoj blog, Gosiu, juz nie pamietam o czym byl tamten artykul i zaczelam czytac jak zahipnotyzowana. Potem nastepny, i nastepny, i nastepny... Dzisiaj najbardziej kocham rukole i jej widok w salatce z oliwa z oliwek oraz jajka na miekko z pasta z awokado na chlebku na sniadanie a znak to nieomylny, ze mialas i masz, kochana, decydujacy wplyw na zmiane moich nawykow odzywiania na lepsze. Bazujac na Twoich poradach ulozylam sobie prosty jadlospis ok.1800 kcal obfitujacy w zdrowe skladniki i... chudne. Powoli, ale chudne. Dzieki wielkie za wszystko co robisz. :D Mwah!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Sierpień 2019 - 8:00
Cieszę się Marta bardzo ;)
Odpowiedz
MartaDodano:  27 Sierpień 2019 - 2:13
P.S. Dodam tylko, ze chce i powinnam nieco schudnac wiec jest super. :D
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym.
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️
... Zobacz więcejZobacz mniej

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym. 
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.  
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️

Skomentuj na Facebooku

Nasza niezastąpiona Gosia3❤

Super. Napisałam priv

To prawda, dziś słowo dieta dla większości oznacza zmianę tego co i jak się je na pewien czas, do osiągnięcia wyników, a potem od nowa - chipsiki, ciasteczka, brak regularnych posiłków itd. Mało kto w tym słowie widzi po prostu sposób odżywiania. Na szczęście dzięki Qchenne Inspiracje - doradztwo żywieniowe można stosować dietę, jedząc smaczne rzeczy i być najedzonym :) i w dodatku nie chce się wracać do poprzedniego sposobu jedzenia!

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej