Kochani, zaczynamy cykl świąteczny. W tym roku wcześniej, bo już końcem listopada, a nie w grudniu, ponieważ mam dla Was dużo pysznych świątecznych propozycji, ale i sporo ciekawych zdrowotnych porad i chcę ze wszystkim zdążyć do świąt 😉
Dziś przepis na domową masę makową. Naturalną, bez chemicznych dodatków, skórki pomarańczowej w cukrze, syntetycznych likierów czy innych dziwnych dodatków.
Moja masa jest pyszna, zdrowa i do wszechstronnego wykorzystania. Możecie użyć ją do kutii, makowca, rogali z makiem, lub sernika z makiem na który przepis podam Wam w ten piątek .
To ciacho to hit absolutny. Połączenie sernika i makowca, ale bez ciasta i z użyciem zaledwie 6 łyżek mąki na całe ciacho!!!
Polecam 😉
Składniki:
- 300 gramów maku
- 5 łyżek miodu
- 50 gramów masła
- 100 gramów mielonych migdałów
- 50 gramów rodzynek
- 10 suszonych moreli
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- skórka otarta z jednej cytryny
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Mak wsypujemy do wysokiego garnka. Zalewamy 3 szklankami wody, zagotowujemy. Gotujemy 30 minut na małym ogniu często mieszając. Odcedzamy na sitku, studzimy.
- Rodzynki i morele zalewamy na godzinę gorącą wodą.
- Wystudzony mak mielimy w maszynce do mielenia na sitku o najmniejszych oczkach. Mielimy ponownie razem z odsączonymi na sitku rodzynkami i morelami.
- W dużym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy miód. Podgrzewamy aż składniki się połączą. Dodajemy zmielony mak z bakaliami, mielone migdały, skórkę otartą z cytryny i pomarańczy oraz sok z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.