Dorada, ulubiona ryba starożytnych Rzymian na moim stole. Zawiera sporo białka, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz składniki mineralne takie jak jod, selen, fluor, magnez oraz wapń.
Pozytywnie przeszłą weryfikację swojej osoby i może zagościć w mojej kuchni 😉
Bardzo delikatna rybka o smaku zbliżonym do pstrąga.
Składniki (odpowiednio do ilości osób): * dorada * pieprz cytrynowy * sól * klarowane masło * ziemniaki sałatkowe * fasolka szparagowa * marchew * brązowy cukier * limonka lub cytryna |
|
Przygotowanie ryby: 1. Oczyszczone ryby pozbawioną głów nacieramy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 15-20 minut. 2. Po tym czasie smażymy z obu stron na sklarowanym maśle. 3. Dorada świetnie smakuje skropiona świeżą limonką lub cytryną. |
|
Przygotowanie glazurowanej marchewki: 1. Umytą i oskrobaną marchew kroimy w talarki. 2. W woku rozgrzewamy sklarowane masło,wrzucamy marchew. Dusimy pod przykryciem ok. 5-8 minut. 3. Doprawiamy do smaku solą i dodajemy brązowy cukier. Przykrywamy, dusimy aż marchew będzie miękka, od czasu do czasu mieszając. |
|
Fasolkę gotujemy na parze. Doprawiamy do smaku solą. Ziemniaki możemy ugotować w wodzie lub na parze i polać łyżką sklarowanego masła. |
Kaloryczność:
Cała dorada o wadze 230 gram, przyrządzona według mojego przepisu ma ok. 260 kcal
Porcja fasolki szparagowej widoczna na zdjęciu ma ok. 15 kcal
Porcja glazurowanej marchewki widoczna na zdjęciu ma ok. 70 kcal
Porcja ziemniaczków widoczna na zdjęciu ma ok. 260 kcal
--
Pozdrawiam Kulinarnyblog.pl
Ale nie do końca się zgadzam ,że jest podobna w smaku do pstrąga, to w końcu morska rybka:-)
U mnie dzisiaj zupa rybna, zapraszam!
www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com
P.s. czytam opis ' o Tobie' i w gruncie rzeczy to jesteśmy do siebie podobne , ;)
Ją także jestem mama, żoną, kobieta pracująca i bawiaca się sporo w swoim aneksie kuchennym ;) pozdrawiam ;)
Jeśli mamy ryby pewnie np. z jeziora to można dwa razy w tyg.