Danie, które chcę Wam dziś zaproponować, sprawdzi się na każdą uroczystą okazję. Nie powstydzicie się go nawet przed najbardziej wymagającym gościem. To, że zdradzam Wam ten przepis akurat teraz, nie jest przypadkowe. Zbliżają się walentynki i być może któryś z czytających mnie panów zechce kulinarnie zaskoczyć wybrankę swojego serca. To danie świetnie się do tego nadaje.
Panowie, jeśli macie w planach taką niespodziankę, nie wahajcie się! Mężczyzna przy kuchni rozmiękczy serce każdej kobiety! Macie tydzień, aby przetestować ten przepis i 14 lutego już bez stresu wykonać dla swojej wybranki.
Polędwiczka wieprzowa jest dość wymagającym mięsem. Łatwo zrobić z niej dętkę od roweru lub twardą zelówkę. Kluczem do smacznej polędwiczki jest czas marynowania oraz sposób obróbki. Te dwie rzeczy zapewnią jej smak, aromat i delikatność. Osobiście lubię polędwiczkę różową w środku. Nie krwistą!
Z wieprzowiny nie może lecieć krew! Moją polędwiczkę piekę godzinę w temperaturze zaledwie 80 stopni Celsjusza. Lubię ten przepis, bo marynata to nic wielkiego, a polędwiczka spokojnie leżakuje w piekarniku, podczas gdy ja mogę zająć się czymś innym, np. dekoracją stołu. Jeśli Wy nie lubicie różowego mięsa, wystarczy jak potrzymacie je 10 minut dłużej w piekarniku.
Polecam do wypróbowania.
100 gramów polędwiczki ma ok. 120 kcal
Jeden plaster o wadze ok. 15 gramów ma ok. 18 kcal
- jedna polędwiczka wieprzowa
- 5 łyżek drobniutko posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- łyżka oleju rzepakowego do smażenia
- Natkę pietruszki i czosnek blendujemy w blenderze na pastę. Ja często robię większą ilość, którą później suszę w suszarce do ziół i mam na kilka razy. Powstaje taka domowa przyprawa.
- Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, nacieramy solą i natką pietruszki z czosnkiem. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
- Piekarnik nagrzewamy do 80 stopni, bez termoobiegu.
- Zamarynowaną polędwiczkę obsmażamy po 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z ognia, zawijamy w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut.
Składniki i przygotowanie kaszotto:
|
Przygotowanie:
|
Malgosiu a co sadziesz o sniadaniach bialkowo-tluszczowych?
Małgosiu czy mogłabym prosić o wpis na temat wrzodów żołądka – Twoje rady oraz o dnie moczanowej:)
Pozdrawiam Aneta :)
czy zamiast kaszy jęczmiennej można użyć innej, bezglutenowej?
Mam dwa pytania:
1.W jaki sposób wysuszyć pastę z pietruszki i czosnku,jeśli się nie ma suszarki do ziół?
2.W przepisie na przygotowanie kasszotto nie ma wymienionego bulionu,tylko jest woda.W opisie występuje bulion.Czego się trzymać?
Pozdrawiam i dziękuję za ten blog.Jet świetny! :)
2 - jest
mam pytanie. Korzystam z Twoich jadłospisów zamieszczonych na blogu i zdarza się, ze z różnych przyczyn chciałabym zamienić posiłki. Np. niektóre porcje obiadowe na te nowsze jakie publikujesz. Te jadłospisy nie uwzględniają wszystkich posiłków jakie publikujesz, wiadomo z przyczyn oczywistych :)
Jednakże nie za bardzo wiem jak dobierać sobie zamienniki czy mam patrzeć na ilość kalorii?
Naukowcy wykazali bezpośredni związek z używaniem folii aluminiowej do pieczenia, a zachorowalnością na Alzheimera oraz osteoporozę. Aluminium przenika do mózgu i może prowadzić do nieodwracalnych zmian, w tym zaburzeń poznawczych, problemów z pamięcią i przyśpieszeniem demencji
Ja uważam że nie ma o co kruszyć kopii. Ale decyzję każdy podejmuje sam.
Może lepiej nie wychodźmy z domów. ..
;-0
Pozdrawiam .
Takiego tematu nie było,co wtedy robić?
A z zupelnie innej beczki: ostatnio trafilam na opinie, ze to mikro- a nie makroelementy decyduja o zdrowej diecie. Jaka jest Twoja opinia na ten temat?
Aby zachować homeostazę kluczowa jest ilość i mikro i makroelementów.
Miałam napad i w lecie porobiłam sobie dużo przetworów warzywnych a teraz się tak zastanawiam, tam chyba nic nie ma- w sensie witamin:/ pasteryzacja i te sprawy. Jadasz czasem takie sałatki ze słoika Małgosiu?
Teraz przy obecnej porze roku z wodą wiele osób ma kłopot więc polecam owocowe herbatki np. malina, dzika róża,owoce leśne etc.
Wszelkie pytania, prośby o kontynuacje etc. wysyłasz na tę nową skrzynkę której adres otrzymałaś przy wycenie.
na kolacje jogurt typu greckiego 10 g tluszczu w kubeczku z warzywami, chce nabrac troche masy bo chudo wygladam, jakie produkty jesc, zeby przytyc w masie a nie obrosnac tluszczem, jem codziennie orzechy pestki, olej, co z tlustymi serami np?
1) odnośnie braku tarczycy, co jeść albo czego unikać aby uzupełnić leczenie tabletkami, czy gruszkę należy jeść np codziennie?
2) w sprawie podwyższonego poziomu cholesterolu (całkowity 233) i trójglicerydów, czy to prawda ze jak się zacznie brac leki na obnizenie cholesterolu to juz trzeba je brac do konca życia i lepiej zacząć od stosowania diety? Na co zwrocic szczególną uwagę przy zmianie diety bo mąż (40 lat) nie zastosuje się do wszystkiego co zalecane
2 - tak. Kluczem przy cholesterolu jest dieta bo to odna doprowadziła do choroby.
Pytam w kontekście wakacji gdzie gotuję sama i ten przepis wydaje się idealny bo szybki i zdecydowanie przepyszny.