Jedno z moich ulubionych śniadań ostatnimi czasy. Razowy naleśniko – omlet ze szczypiorkiem i serem blue.
Pyszny, sycący, i za sprawą sera blue i szczypiorku, wyrazisty w smaku. Zjedzony na śniadanie zapewnia mi sytość spokojnie na trzy godziny. I co niezwykle istotne, jest szybki w przygotowaniu.
Do tego omleta wypijam tylko pół szklanki (125 ml) soku wyciśniętego z pomarańczy i śniadanie z głowy.
Kaloryczność:
Całe danie (bez soku) ma ok. 400 kcal
- 2 jajka
- 30 gramów mąki żytniej razowej typ. 2000
- 20 gramów sera z niebieską pleśnią
- 20 ml mleka
- sól
- szczypiorek
- łyżeczka klarowanego masła
Bo takiego z pleśnią nie tkne. . :)
apia
W ciąży nie wolno serów ale z mleka NIEPASTERYZOWANEGO.
Czy to może byc potreningowa kolacyjka? Czy dodać jeszcze np. 2 plasterki polędwicy z indyka?
Ale czemu? Robi się ją bardzo szybko.
Ja zbyt często mleka nie spożywam (może raz na tydzień, ze szklankę-pół), bo nie mam potrzeby spożywać częściej i uważam, że o ile ktoś nie pije hektolitrami, to nie powinno się nic dziać. Nie mam też nietolerancji laktozy (a przynajmniej nie stwierdzono; nic też nie zauważyłam).
A co do przepisu - czasem sobie takiego omleta robię na obiad, ale nie próbowałam wersji z serem blue :) Myślisz, że pieczarki by do tego też pasowały?
Co do mleka to jeśli nie masz nietolerancji to nie widzę przeszkód. Ludzie od stuleci pili mleko i żyli, żyją i byli zdrowi niż obecnie Ci którzy nie mając nietolerancji wydziwiają że mleko wręcz zabija.
Nie ma sztywnych reguł. U osób z trądzikiem ważna jest dieta jako całość.
Dziękuje za porady i za bloga jest Pani fenomenalna dietetyczka!
szybkie pytanie z innej beczki co zjeść w sensie jaką przekąskę czy coś, jeśli wyskoczyła nie zapowiedziana wieczorna kolacja w restauracji a o 17-18 miało się jeść planowo obiad czyli tak jakby kolacja w restauracji będzie tym jakby to ująć daniem głównym hmmm.. pomocy Pozdrawiam gorąco Ola
Chce kupic filter ,ale nie wiem jaki tzn slyszalam ze najlepsza jest osmoza ,bo niszczy wszystkie bakterie,metale ciezkie..itd ,ale niszczy takze minerala ,lecz jest do tego mineralizator. Jak myslisz czy orzez minerlizator woda jest wysokozmineralizowana? Ne za bardzo jestem przekonana do filtrow dzbankowych bo podobno ,ze nie usuwaja wszystkich zanieczyszczen...doradzisz mi gosiu?
Chce zeby woda dobrze usuwala zanieczyszczenia tak jak osmoza ktora osmoza ponad 90% ale razem z mineralami ,ale nie wiem jak jest z tym mineralizatorem
Wiesz cos na ten temat?
Czy zmielone skorupki jaj (od kur z własnego chowu) będą dobrym źródłem wapnia? Można jeść? Wiem, że dobrymi źródłami wapnia są mak, niełuskany sezam i małe rybki wraz z kręgosłupami, ale szukam jakiegoś urozmaicenia. Mam niedoczynność tarczycy oraz nie toleruję mleka. Byłabym wdzięczna za poradę.
1. Czy jeśli podejrzewam u siebie grzybicę ogólnoustrojową, którą mogę mieć już jakieś nawet 7-8 lat i chcę rozpocząć 1 etap diety to lepiej dla pewności przedłużyć poszczególne etapy diety, np. dietę restrykcyjną do 4 miesięcy czy nie ma takiej konieczności?
2. Czy jak się będzie miało gorszą chwilę można podjeść coś dozwolonego np. godzinę przed kolejnym posiłkiem, czy kategorycznie należy tego unikać i przetrwać do kolejnego posiłku?
3. O białkach pisalaś, że nie powinny stanowić więcej niż 15% zapotrzebowania kalorycznego, a około ile % kalorii powinny przynosić tłuszcze i węglowodany? Czy 15% białek, 30% tłuszczy i 55% węglowodanów będzie ok?
4. Jak wyliczylam moja PPM wynosi ok. 1370 kcal, a pisałaś, żeby nie ustalać zbyt wysokiego CPM, żeby grzyby nie miały zbyt wiele strawy. Czy ok 1600-1650kcal dziennie będzie w porządku? Nie chcę za bardzo redukować kaloryczności, szczególnie węgli żeby za bardzo nie schudnąć.
5. Czy przy obecnej porze roku lepiej jest w tej diecie wyeliminować rzodkiewkę, mix sałat i inne „niesezonowe” produkty czy nie jest to konieczne przy tej diecie?
2 - można
3 - 15 - 20 % powinny stanowić ziarna
4 - ja bym dała 1500
5 - jak najwięcej warzyw
3. Jeśli chcę zrezygnować całkowicie z glutenu to czy te 15-20% to mają być np. kasze lub ryż?
Napisz z jakiego maila wysyłałaś to Cię odszukam ?
2. Ma Pani jakiś konkretny, godny polecenia olej rzepakowy do stosowania na zimno?
2 - ja kupuję z małej olejarni, po znajomości, jest niedostępny nigdzie
2. Trochę głupie pytanie, ale nurtuje mnie pewna kwestia. Gotując warzywa i mięso otrzymujemy bulion o jakieś tam określonej kaloryczności i wartościach odżywczych. Czy jedząc potem tylko te warzywa przyjmujemy ich wartość liczoną przed ugotowaniem czy przyjmują one kaloryczność również tego mięsa?
2 - mają swoją kaloryczność ale trzeba przyjąć 25% strat (nie wliczamy mięsa)
Faktem nierafinowania producent z pewnością by się pochwalił ;)
Jeżeli mogę to pozwolę sobie coś zasugerować... Jestem kompletnym laikiem i amatorem w kuchni, do tego nie znalazłam jeszcze książki ku charskiej w której oprócz przepisów byłyby jednocześnie drobne złote rady do większości sztywną pianę" itp. Niby oczywiste, a nie wszyscy o tym wiedzą i nie każdemu mama lub babcia sprzedadzą takie rady.
Czy takie małe pomoce znajdą sie może u Pani w książce?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam :)
1.Co pani sądzi o ,,cheat meal"?
2.Jak to się ma do ,,słodkiej niedzieli"
3.I co według pani jest lepsze
4.Czy jeśli jestem w trakcie zwiekszania kalorycznośći to mogę stosować któreś z tych czy dopiero jak będę na stałej kaloryczności?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
chciałam kupić sokowirówkę dla mojej rodziny. Czy polecałaby Pani sokowirówki, które stają się coraz bardziej popularne i wolno tłoczą soki przez co nie powodują utraty witamin z owoców i warzyw np firmy hurom. Niestety taka sokowirówka kosztuje ok 1400 zł. Czy poleca Pani " normalne" sokowirówki?? Jeśli tak to jaką??Czy lepiej jest zainwestować więcej pieniędzy?? Dziękuję z góry za odpowiedz.
I jeszcze mam pytanie gdzie kupujesz olej rzepakowy nierafinowany do salatek. Szukam ale w zwyklych sklepach sa tylko rafinowane.
Pozdrawiam