Chciałabym zdradzić Wam mój przepis na dorsza z piekarnika, którego robiłam na obiad zaledwie dwa tygodnie temu. Bez podsmażania, bez panierki, w zasadzie nie ma przy nim zbyt dużo pracy, a jest aromatyczny i soczysty.
Dorsz jest rybą, która nie wymaga długiej obróbki cieplnej, co jest jego ogromną zaletą, aczkolwiek aby nie wyszedł suchy trzeba się z nim obchodzić delikatnie.
Ja podałam go z miksem sałat z winegretem, rzodkiewką i zielonym ogórkiem oraz brązowym ryżem polanym sosem, który wytworzył się z ryby.
Zachęcam do wypróbowania, chociażby w najbliższy piątek.
Polecam zamarynować rano i wstawić do piekarnika po przyjściu z pracy.
- 300 gramów fileta z dorsza
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- koper
- sól
- sok z połowy limonki
- mały ząbek czosnku
- Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową błyszczącą stroną do góry (z zapasem – będziemy zawijać).
- Na folię kładziemy dorsza, oprószamy solą, nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku, polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy koperkiem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Im dłużej marynujemy, tym lepiej.
- Zamarynowaną rybę szczelnie zawijamy w folię i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut (termoobieg).
Małgosiu mam pytanie odnośnie owoców (widziałam Twojego ostatniego posta na blogu)
pracuje od godz 13 do godziny 24 w nocy (przerwy mam dwie : o 18 i o 22)
o 18 zjadam najczęściej kanapkę z ciemnego pieczywa lub ciemną bułkę z warzywami i serem lub szynką (daje mi dużo energii, pracuje fizycznie)
o 22 natomiast przeważnie zjadałam jogurt naturalny z 2 łyżkami ziaren (płatki, siemię lniane, kilka pestek lub orzechów)
Jednak codzienne jedzenie jogurtu o tej porze już mi się trochę przejadło.
Czy mogę o tej porze zjeść banana ? Też mnie na długo syci, z tym , że nie wiem czy o tej porze to dobry pomysł.
Może zaproponujesz mi jakąś inną przekąskę na tą porę (sałatki warzywne odpadają, długo się je przeżuwa a ja mam tylko 10 min przerwy o tej porze)
Zamień wtedy i o 22 zjedz kanapkę z dużą ilością warzyw lub sałatkę warzywną z mixu sałat z jakimiś pestkami.
Po zagotowaniu wody zmieszam grzanie, ale tak aby nie przestała się gotować woda.
Po upływie tego czasu każda rybka jest wspaniała i smakuje wybornie.
Nie włączam piekarnika szczególnie teraz gdy jest gorąco.
Pozdrawiam ciepło.
czego mozna uzyc zamiast kopru? nie cierpie jego smaku :/ mam juz tak od dziecinstwa i nie moge sie przemoc. rybki uwielbiam pod kazda postacia :D
pozdrawiam
Teraz się zorientowałam, gdzie jadłospis nr 27? Widziałam go przecież, a znaleźć nie mogę.
Ja przewaznie w moim sklepiku tylko takie moge dostac, wiec czy moge je wykorzystac do twojjego przepisu, po rozmrozeniu? :-)
W Twoim przypadku jeśli na podwieczorek do marchewki dołożysz jabłko lub zjesz grajpfruta nic się nie stanie złego. Pamiętaj tylko aby dołożyć do tego otręby np. sałatka z grejpfruta z otrębami lub jabłko ze startą marchewką i otrębami.
Otręby regulują przyswajanie cukru z owoców.
możesz nie dodawać węgli
U internecie znalazłam taki kalkulator, moje dziennie zapotrzebowanie energetyczne to ok. 2600 kcal. Ćwiczę teraz 6 razy w tygodniu po 2 godziny dziennie.
Ile powinnam zjadac kalorii ? Teraz jestem na diecie ok. 1500, ale myslę ze jednak to za mało, b
Tak będzie najzdrowiej i najlepiej dla całego organizmu w tym dla skóry aby nadążyła się kurczyć.
Unikniesz też napadów głodu i myślenia o jedzeniu.
Odchudzanie to proces który musi trwać.
trochę za dużo cukru w porównaniu z innymi składnikami odżywczymi,
mogą być owoce na: śniadanie i podwieczorek lub II śniadanie i podwieczorek
Pozdrawiam Kasia
może zrób kulebiaka ? lub fileta fit bez tłuszczu + mix salat + opiekane ziemniaczki
Dzieki
Gratuluję maleństwa, dbaj o siebie i dzieciątko :)
mrożony tak
trzeba zawinąć w folię i piec 20 minut w 180 st.
Jakie dodatki najlepiej pasuja do takiej rybki :)?
do łososia również pieprz cytrynowy, koperek, cytryna, no i skropić oliwą
jeszcze lepszy będzie