fbpx
Jak skutecznie budować odporność? Część 1
Img

Po publikacji wpisu na temat koronawirusa SARS-CoV-2, powodującego chorobę COVID-19, pojawiły się pojedyncze głosy, że porównywanie zachorowań czy śmiertelności do grypy lub nowotworu jest w obecnej sytuacji nieadekwatne.
Nie zgadzam się z tą opinią dlatego publikuję ten wpis.

To, czy po zetknięciu się z koronawirusem zachorujemy na chorobę COVID-19 i jakie finalnie będzie miało to dla nas skutki, zależne jest od naszej odporności, na której budowanie mamy realny wpływ. Każdego dnia. 
Przerażająco dziesiątkują nas nowotwory (od początku tego roku zmarło na  świecie  1 726 414 osób! ), choroby układu krążenia, choroby powodowane nadużywaniem alkoholu, paleniem tytoniu, także i sezonowe wirusy grypy dlatego nie zgadzam się na to, aby o tym nie mówić. Zarówno w przypadku koronawirusa jak i każdej choroby, kluczową rolę odgrywa ta sama tarcza. Nasza odporność.

Dużo się dziś mówi o tym, że osoby młode, zwłaszcza dzieci ponieważ same mogą przechodzić zarażenie koronawirusem bezobjawowo lub mając objawy przypominające zwykłe przeziębienie, stanowią największe zagrożenie dla osób starszych, przewlekle chorych lub z osłabioną odpornością. „Po cichu” przenoszą chorobę dalej (jeden zarażony zaraża 2,2 kolejne osoby).

Wszystkie działania które aktualnie podejmujemy (#zostańwdomu #myjręce) mają za zadanie chronić osoby starsze (80% osób które zmarły na COVID-19 to osoby po 60 roku życia) i przewlekle chore, oraz nie dopuścić do załamania systemu opieki zdrowotnej (aktualnie dowoływane są planowane zabiegi i operacje na które ludzie czekali miesiącami). Im więcej hospitalizowanych chorych wymagających respiratorów, tym większe ryzyko, że w którymś momencie dla kogoś może zabraknąć. Pamiętajmy też że życie toczy się dalej, są nagłe przypadki niezwiązane z COVID-19 i będą pacjenci u których nagła interwencja medyczna będzie konieczna (potrzebni lekarze i sprzęt, także respirator).
W tym czasie musimy wszyscy wykazać się ogromną odpowiedzialnością, ale też wyciągajmy wnioski.

To jest czas, kiedy powinno się głośno mówić o odporności bo od niej dużo zależy. Nie na dziś i nie na za tydzień ponieważ w tak krótkim czasie odporności nie zbudujemy.
Nie ma też cudownego leku który sprawi że zawsze będziesz zdrowy i krzepki. Nie złapiesz kataru jak przemarzniesz na przystanku. Nie spędzisz tygodnia w łóżku jeśli zmokniesz w listopadowe popołudnie lub kichnie na Ciebie przeziębiony współpasażer w tramwaju.
Na odporność pracujesz każdego dnia. Tym jak żyjesz i co jesz. Nie zbudujesz jej w tydzień aby uchronić się przed koronawirusem, ale buduj ją po to aby żyć długo, ale też po to aby jakość Twojego życia była możliwie jak najlepsza.
Dzięki współczesnej medycynie średnia długość życia rośnie. Ale jak wiemy, nie długość a jakość się liczy.
W przychodniach i aptekach spotykam schorowanych 50 – 60 latków z nadwagą, ale na ulicach widuję też pełnych krzepy, wysportowanych 70-latków. 

Czym jest odporność?

Odporność to zdolność organizmu do identyfikacji i sprawnej obrony przed szkodliwymi czynnikami które mogą wniknąć do organizmu zarówno z zewnątrz (wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty), jak i pochodzić z wnętrza (komórki nowotworowe).
Do dyspozycji mamy odporność wrodzoną (nieswoista), i odporność nabytą (swoista).

Odporność wrodzona (nieswoista) warunkowana jest genetycznie i posiadamy ją od urodzenia. Polega na obecności naturalnych barier ochronnych będących pierwszą linią obrony przed patogenami.
Do jej mechanizmów możemy zaliczyć np.

  • bariery fizyczne np. skórę,
  • wydzieliny np. niskie ph żołądka,
  • bakteriobójcze substancje wytwarzane przez błony śluzowe,
  • komórki fagocytujace np. makrofagi, komórki dendrytyczne lub granulocyty, które lokalizują, wychwytują, pochłaniają i unicestwiają patogeny.

Odporność nabyta (swoista) to rodzaj odporności który w wyniku ekspozycji na szkodliwe mikroorganizmy rozwija się przez całe życie. To tzw. pamięć immunologiczna którą budujemy chorując lub poddając się szczepieniom. Jeśli zachorujemy raz, organizm rozpoznaje obcy antygen, uczy się go i w sytuacji kiedy pojawi się ponownie, rozpoznaje i unicestwia za pomocą przeciwciał, limfocytów T lub B.
Co istotne, nie u każdego i nie na każdym etapie życia odporność swoista jest taka sama ponieważ dla jej prawidłowego działania i rozwoju potrzebne są określone warunki i czas.

Dlaczego jedni chorują dużo i często, a inni rzadko i mniej dotkliwie?

Układ odpornościowy i rola bariery jelitowej

Na układ odpornościowy składa się będąca narządem centralnym grasica, oraz narządy obwodowe czyli śledziona, migdałki, węzły chłonne, szpik kostny, jelitowe kępki Peyera, naczynia chłonne oraz wyrostek robaczkowy.

75- 80% komórek immunokompetentnych całego układu odpornościowego
znajduje się w jelitach

Ogromne znaczenie dla naszej odporności ma GALT (gut-associated lymphoid tissue) czyli tkanka immunologiczna związana z błoną śluzową przewodu pokarmowego stanowiąca element bariery jelitowej.
To bariera jelitowa w skład której wchodzą komórki nabłonka jelitowego, śluz oraz mikrobiota jelitowa, decyduje o tym co wniknie do układu krążenia (potrzebne składniki odżywcze, woda, elektrolity), a co zostanie zatrzymane w świetle przewodu pokarmowego (szkodliwe mikroorganizmy, wytwarzane przez nie toksyny czy antygeny pokarmowe).

Trzeba jasno podkreślić, że mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w rozwoju GALT i tym samym prawidłowym funkcjonowania układu immunologicznego. Załamanie równowagi bakteryjnej (zmniejszenie liczebności bakterii korzystnych dla zdrowia i wzrost patogenów chorobotwórczych) nazywane dysbiozą jelitową przyczynia się nie tylko do spadku odporności, ale też rozwoju wielu chorób w tym depresji, alergii, zaburzeń dyspeptycznych i czynnościowych przewodu pokarmowego, otyłości czy zaburzeń glikemii.

Negatywny wpływ na stan mikrobioty jelitowej, a tym samym na naszą odporność mają:

  • ubogobłonnikowa, bogata w cukier i tłuszcze nasycone prowadząca do nadwagi i otyłości dieta, ale i niedożywienie (możemy mieć nadwagę i jednocześnie być niedożywieni) oraz awitaminoza,
  • stosowane leki ( min. niesteroidowe leki przeciwzapalne – NLP, inhibitory pompy protonowej – IPP, antybiotyki, doustne preparaty żelaza, metformina, cytostatyki i leki immunosupresyjne),
  • stres, napięcie, przebodźcowanie, przepracowanie,
  • brak regeneracji (bagatelizowanie znaczenia odpoczynku, niedobór snu),
  • nadmierna aktywność fizyczna (przetrenowanie),
  • brak aktywności fizycznej,
  • picie alkoholu (etanol osłabia odporność),
  • palenie tytoniu,
  • odwodnienie,

Wpływ na odporność ma:

  • sposób odżywiania,
  • higiena emocjonalne (redukcja stresu, optymalna ilość snu, regeneracja – WORK – LIFE – BALANCE),
  • umiarkowana aktywność fizyczna, zwłaszcza na świeżym powietrzu, 
  • hartowanie organizmu,
  • brak nałogów,
  • optymalne nawodnienie,
  • stan emocjonalny,

Wpływ na odporność ma także szereg witamin, minerałów i antyoksydantów które oprócz witaminy D3, najlepiej czerpać z diety, nie z suplementów które są uzupełnieniem, nie substytutem.
Są to min:

  • witamina D3,
  • kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3,
  • selen,
  • cynk,
  • żelazo,
  • magnez,
  • witamina C,
  • rutyna,
  • allicyna,
  • zioła o działaniu antyoksydacyjnym,

Ponieważ temat jest rozległy i wart uwagi nie na teraz w kontekście koronarirusa, ale na życie w kontekście profilaktyki wielu chorób, czynniki wymienione powyżej będę Wam chciała opisać szerzej ponieważ jak to w dietetyce i medycynie bywa, ilość ma znaczenie.
Ogromne znaczenie w szczególnych przypadkach ma także probiotykoterapia którą omówię osobno.

Źródła:

  • Podstawy immunologii, W.Ptak, M.Ptak, M.Szczepanik,
  • Podstawy fizjologii człowieka, H. Krauss, P. Sosnowski,
  • Anatomia człowieka. Podręcznik dla studentów i lekarzy, W.Woźniak,
  • Charakterystyka tkanki limfatycznej błon śluzowych przewodu pokarmowego i układu oddechowego, J.Działo, P.Niedźwiedzka – Rystwej, A.Mękal, W.Deptuła,
  •  
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24532193
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5643276/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5817415/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28076696
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21556830
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24809527
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3045681/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3890944/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5683975/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25440891
  • https://www.researchgate.net/publication/320657432_Effects_of_iron_fortification_and_supplementation_on_the_gut_microbiome_and_diarrhea_in_infants_and_children_a_review
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29070552
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14624284
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6160085/
  • https://www.researchgate.net/publication/264392706_Harnessing_the_Intestinal_Microbiome_for_Optimal_Therapeutic_Immunomodulation

 

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Odstana przez noc woda z miodem, z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Zdrowotna bomba! Na czym polega jej siła?
Odstana przez noc woda z miodem, z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny na wzmocnienie odporności

Odstana przez noc woda z miodem oraz sokiem z cytryny dodanym tuż przed wypiciem, to stary sposób na odporność i Czytaj dalej

Jak wzmocnić odporność dziecka przed sezonem szkolno – przedszkolnym. Praktyczny poradnik do zastosowania także przez rodziców!

Wczoraj ewidentnie poczułam jesień. Temperatura siedemnaście stopni, chłodny wiatr, ciemne chmury i momentami ulewa tak intensywna, jakby ktoś odkręcił kran. Czytaj dalej

Odporność LAST MINUTE, czyli jak wspomóc organizm w dwa tygodnie! Przykładowy jadłospis.
jak zwiększyć odporność organizmu

W ubiegły wtorek miał miejsce początek roku szkolnego. Z tej okazji, widząc na termometrze 36 st. C w cieniu, ubrałam Czytaj dalej

Znaczenie cynku w budowaniu odporności

Zapewne od różnych osób wielokrotnie słyszeliście, że nie ma diety na tę czy inną dolegliwość lub chorobę. W ogóle nie Czytaj dalej

29 komentarzy

MagdaDodano:  18 Marzec 2020 - 9:23
Kochana co sądzisz o piciu soku z pokrzywy ? Ile mogę podawać dzieciom i ile dorosłym ? Czy dobrze gdzieś przeczytałam że tylko na czczo i tylko przez miesiąc?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Marzec 2020 - 9:32
Sok z pokrzywy powiązany jest z wymienionym we wpisie poziomem żelaza. Tak, warto pić, a dawkowanie ustala się indywidualnie.
Odpowiedz
GabiDodano:  18 Marzec 2020 - 9:45
Piszesz, że witaminy i minerały trzeba czerpać z diety. Tak, zgadzam się z tym, ale przy zdrowej i czystej żywności. Nam niestety pozostaje suplementacja. Sama tego doświadczam i wiem ,że działa. Tylko tak jak piszesz: to nie jest jednorazowe zadziałanie, to trzeba stosować w sposób ciągły.
Odpowiedz
AgataDodano:  18 Marzec 2020 - 9:51
Super! Jestem bardzo ciekawa probiotykoterapii, czekam z niecierpliwością na wpis.
Odpowiedz
AnkaDodano:  18 Marzec 2020 - 9:55
Gosiu, pytanie jeszcze odnosnie wirusa. Skoro w czasie spaceru, przy slabej odpornosci i duzej ilosci wirusa, mozna sie zarazic to noszenie maseczki w trakcie spaceru...ma sens chyba, prawda? Dzieki za Twoja cenna prace!!!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Marzec 2020 - 10:05
Podczas spaceru jesteś bezpieczna.
Odpowiedz
AnnaDodano:  18 Marzec 2020 - 11:00
Co z osobami przyjmującymi leki immunosupresyjne ? Czy i w jaki sposób mogą dbać o odporność ? Czy raczej nie ma szans by w trakcie przyjmowania leków \"budowali\" odporność? Ile czasu po odstawieniu leków organizm potrzebuje na taką odbudowę ? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Marzec 2020 - 11:28
To już temat do dyskusji z lekarzem.
Odpowiedz
KasiaDodano:  18 Marzec 2020 - 11:20
Podpisuje się pod tym wpisem całym sercem. Dopiero jak zaczęłam jeść z głową (dzięki Tobie Malgosiu) ale też zrezygnowałam z części pracy jaką sobie narzucalam i co najistotniejsze w moim przypadku, zaczęłam panować nad stresem(jak mogę omijam go szerokim łukiem) mimo hashimoto nigdy w życiu nie czułam się lepiej. Mimo że wszyscy w około chorują, chorowali nic mnie nie rusza😊 zdrówka życzę i dziękuję jeszcze raz
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Marzec 2020 - 11:28
Kasiu ściskam mocno. Ja w tym roku też jeszcze nie chorowałam (odpukać).
Odpowiedz
KamilaDodano:  18 Marzec 2020 - 11:21
Co to znaczy \" kluczowa jest \" ilość wirusa \" ? Wirus po wniknieciu do organizmu sam namnaża sie( ulega replikacji).
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Marzec 2020 - 11:27
Chodzi o to ile wirusa mówiąc kolokwialnie "wciągniesz".
Odpowiedz
GosiaDodano:  18 Marzec 2020 - 12:07
Dziękuję Gosiu :) Udanego dzionka życzę :)
Odpowiedz
AgDodano:  18 Marzec 2020 - 13:30
♥️
Odpowiedz
DominikaRDodano:  18 Marzec 2020 - 19:14
Gosiu, czy jeśli mam poziom białych krwinek na granicy normy (około 4 tys., ale czasem 3,5 tys.) to jestem w grupie podwyższonego ryzyka? Przebadana zostałam na wskroś (łącznie z pobraniem szpiku kostnego, by wykluczyć białaczkę..), wszystko teoretycznie w normie. I tak od jakichś 7-8 lat. Nie mam wyrostka robaczkowego (operacja 8 lat temu). Czy mogę przyjąć, że \"taka moja natura\"? Choć nie lubię tego stwierdzenia, to nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć :D
Odpowiedz
Wierna czytelniczkaDodano:  18 Marzec 2020 - 19:27
Małgosiu, bardzo dziękuję. Jestem w grupie ryzyka, mam astmę, jestem 60+. Jak zwykle świetnie napisane. Czekam z niecierpliwością na następne. Wiem, ze poruszałaś juz część tematów na blogu ale pewnie teraz masz większą wiedzę i doświadczenie i dasz nam kompedium wiedzy w jednym miejscu. Bardzo cenię Twoją jasność i kompleksowość postów. Lubię punktowe, jednoznaczne stwierdzenia do mnie lepiej dociera niż lanie wody. DZIĘKUJĘ
Odpowiedz
KasiaDodano:  18 Marzec 2020 - 19:40
Gosiu, zgadzam się z każdym Twoim słowem:) ale znam parę osób, które niekoniecznie zwracają uwagę na to co jedzą i jakoś rzadko chorują? Ja jem zdrowo, wiadomo czasem pozwolę sobie na jakieś odstępstwa, ale niestety zdarza mi się przeziębić czy cierpieć na zatoki. Jak wytłumaczyć ten fakt? Może powinnam zwrócić uwagę na inne elementy, w szczególności ćwiczenia, bo akurat stronię od alkoholu i nie palę? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Marzec 2020 - 14:33
Do czasu Kasia, do czasu.
Odpowiedz
EwaDodano:  18 Marzec 2020 - 23:46
Małgosiu, 1. Czy podczas brania antybiotyki, mogę brać jednocześnie probiotyki, czy lepiej po zakończeniu? 2. Witamina d3 solgar 1000, czy mogę w takiej dawce podawać 7 I 12 letnim dzieciom?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Marzec 2020 - 14:32
1- trzeba !!!! I podczas i po zakończeniu. 2- tak.
Odpowiedz
Beata LitwinDodano:  19 Marzec 2020 - 10:01
Dziękuję Małgosiu za Twoją pracę. Jesteś źródłem motywacji do działania dla mnie i mojej rodziny. Naprawdę, zaraziłam, Twoją wiedzą i Twoim profesjonalizmem całą moją rodzinę. Jeszcze daleko u mnie do celu, jestem w trakcie pracowania nad sobą i swoim zdrowiem. Dzięki Twoim Radom straciłam już 25kg🤗. Moje córki i mama, śledzą również Twojego bloga. Biorą swoje zdrowie w swoje ręce. Staram się naprawić błędy przeszłości o oprócz utraty wagi naprawdę nie choruje.Od dwóch lat ani przeziębienia, ani kataru wszystko ok. Więc wszystkim polecam Twojego bloga, i sama czerpię z niego pełnymi rękoma. Wiem teraz, że to o czym piszesz w tym artykule to twarde fakty. I nie ma co z tym dyskutować. Jeszcze raz serdeczne podziękowania za Twoją pracę i fachowość. Musimy wszyscy zrozumieć, że nasza przyszłość leży w naszych rękach, i świadomości. Nie ma tu żadnej magii, tylko zwykły rozsądek i świadomość zdrowego życia. Dziękujemy bardzo. Córka, mama i babcia (ja) Beata😄
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Marzec 2020 - 14:42
Dziękuję Beatko ;)
Odpowiedz
MagdaDodano:  19 Marzec 2020 - 12:46
Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy. Dzięki Twoim od kilku lat nie miałam nawet kataru. Dziękuję, że dzielisz się z nami swoją wiedzą.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Marzec 2020 - 14:42
Cieszę się ogromnie i pozdrawiam ;)
Odpowiedz
BeataDodano:  19 Marzec 2020 - 15:57
Mam od Małgosi dwa plany dietoterapi Jem zgodnie z wytycznymi od 3 lat. Choruję na Hashimoto,niedoczynność tarczycy i hiperinsulinemię. Od tego czasu nie miałam nawet przeziębienia, więc o moją odporność jestem spokojna🙂
Odpowiedz
Natalia Dodano:  19 Marzec 2020 - 19:39
Gosiu, takie głupie „pytanie”. Co teraz w „tej sytuacji” z produktami spożywczymi, trzeba je jakoś czyścić po przyniesieniu ze sklepu? Np jogurty, ser? Co Ty robisz?
Odpowiedz
AnetaDodano:  24 Marzec 2020 - 11:33
Gosiu, czy zastosowanie w tym okresie oczyszczania ziemią okrzemkową nie jest ryzykowne? Jeszcze nigdy nie przechodziłam takiej kuracji, nie wiem więc jak zareaguje mój organizm.
Odpowiedz
KlaudiaDodano:  24 Marzec 2020 - 13:14
Hej Zwracam się do Was z pytaniem (bo im więcej czytam informacji w internecie tym mniej wiem) Jaki probiotyk polecacie? Czy Swanson jest ok? Czy może musi to być lek a nie suplement diety? Proszę pomóżcie mam wyjałowiony organizm a nie chcę wyrzucać kasy na coś co wcale mi nie pomaga :( Pozdrawiam serdecznie :)
Odpowiedz
KatarzynaDodano:  26 Kwiecień 2020 - 10:26
jakie zioła mają zadanie antyoksydacyjne?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Okazuje się że nie tylko redukcja, ale też swego rodzaju kulinarny drogowskaz 🥄🥣🍽.
Jak stosujesz moje diety gotowe?
Redukujesz masę ciała(1), stosujesz celem poprawy stanu zdrowia (2) czy wykorzystujesz jako bazę popraw(3)?
W komentarzu zostaw numer 😍
... Zobacz więcejZobacz mniej

Skomentuj na Facebooku

Ja w życiu nie miałam tak płaskiego brzucha jak wtedy, kiedy trzymałam się Twojej gotowej diety Gosiu. Zawsze martwiła mnie oponka pod pepkiem, a wtedy była najmniejsza. I zastanawiałam się z czego to wynikało. Tak czy siak muszę do niej wrócić!

Gosiu, która dieta jest wskazana przy hashimoto, niedoczynności i hipoglikemii rekatywnej?

2, niebawem po nowym roku zrobię badania. Zobaczę czy przeciwciała spadły.

Chciałabym by było 1 ale nie wychodzi więc jest 2 i 3:)

1 i 2 😋 Małgosiu, dziękuję że jesteś 😘❤

1,2 cudowne przepisy 👍 Dziękuję

Wcześniej 1. Teraz 2 i 3😘

2 i 3 :)

2 i 3

2 i 3 ❤️

2

1 i 2 ☺️

1 2 i 3 😋😋😋❤️

1, 2 i 3 🤷‍♀️

2 i 3 😀

Czy szykuje się wersja zimowa diety?😁

1 i 3

1,2 i3☺️

1 i 2 😘

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Instagram
Najprostszą i nieinwazyjną metodą diagnostyc Najprostszą i nieinwazyjną metodą diagnostyczną SIBO jest test oddechowy wodorowy lub wodorowo - metanowy. Cena badania uzależniona jest od tego czy badamy jedynie stężenie wodoru czy także i metanu. 
Do badania wykorzystuje się glukozę lub laktulozę i ocenia ilość wodoru i metanu wydzielanego w wyniku bakteryjnej fermentacji niestrawionych węglowodanów 📈. 
Inną metodą, inwazyjną, jest badanie endoskopowe pozwalające ocenić stan kosmków jelitowych oraz ilość komórek zapalnych. O przeprowadzeniu badania endoskopowego z oceną mikroskopową wycinków błony śluzowej decyduje lekarz.

Spektrum dolegliwości w SIBO jest bardzo szerokie. Objawy potrafią być bardzo niespecyficzne i powiązane ze współistniejącymi chorobami. Niezbędna jest więc dokładna analiza objawów klinicznych oraz wyników badań pacjenta.
Ponieważ przerośnięte mikroby konkurują o składniki odżywcze, mogą pojawiawić się niedobory (np. żelaza, kwasów Omega3, witaminy A, E) 😫.
Upośledzone może być trawienie tłuszczów😫. 
W ogóle wchłanianie ponieważ uszkodzeniu ulegają kosmki jelitowe😫. 
Jeżeli masz choroby współistniejące może to wpływać na ich przebieg i trzeba to uwzględnić w terapii‼️
Przy leczeniu SIBO trzeba wziąć wszystko pod uwagę. Co istotne, ABSOLUTNIE konieczne jest zapobieganie nawrotom dlatego terapią SIBO MUSI zająć się osoba doświadczona‼️
Do mnie trafiają pacjenci którzy byli leczeni na SIBO rifaksyminą, ale problem wracał dlatego oprócz antybiotyków kluczowa jest odbudowa. Dietoterapia, oraz celowana indywidualna suplementacja. 
Wiedzcie że są szczepy probiotyczne które zaostrzą SIBO dlatego na probiotykoterapii też trzeba się znać. Nie da się wejść do apteki i kupić „jakiś probiotyk”. 

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychodietetyka #psychodietetyk #dietetyk #dietetyka #dietetycznie #dietetykonline #insulinooporność #insulinoopornosc #hashimoto #hashimotodiet #dietetyczneprzepisy
#sibo #sibodiet #jelita

Najprostszą i nieinwazyjną metodą diagnostyczną SIBO jest test oddechowy wodorowy lub wodorowo - metanowy. Cena badania uzależniona jest od tego czy badamy jedynie stężenie wodoru czy także i metanu.
Do badania wykorzystuje się glukozę lub laktulozę i ocenia ilość wodoru i metanu wydzielanego w wyniku bakteryjnej fermentacji niestrawionych węglowodanów 📈.
Inną metodą, inwazyjną, jest badanie endoskopowe pozwalające ocenić stan kosmków jelitowych oraz ilość komórek zapalnych. O przeprowadzeniu badania endoskopowego z oceną mikroskopową wycinków błony śluzowej decyduje lekarz.

Spektrum dolegliwości w SIBO jest bardzo szerokie. Objawy potrafią być bardzo niespecyficzne i powiązane ze współistniejącymi chorobami. Niezbędna jest więc dokładna analiza objawów klinicznych oraz wyników badań pacjenta.
Ponieważ przerośnięte mikroby konkurują o składniki odżywcze, mogą pojawiawić się niedobory (np. żelaza, kwasów Omega3, witaminy A, E) 😫.
Upośledzone może być trawienie tłuszczów😫.
W ogóle wchłanianie ponieważ uszkodzeniu ulegają kosmki jelitowe😫.
Jeżeli masz choroby współistniejące może to wpływać na ich przebieg i trzeba to uwzględnić w terapii‼️
Przy leczeniu SIBO trzeba wziąć wszystko pod uwagę. Co istotne, ABSOLUTNIE konieczne jest zapobieganie nawrotom dlatego terapią SIBO MUSI zająć się osoba doświadczona‼️
Do mnie trafiają pacjenci którzy byli leczeni na SIBO rifaksyminą, ale problem wracał dlatego oprócz antybiotyków kluczowa jest odbudowa. Dietoterapia, oraz celowana indywidualna suplementacja.
Wiedzcie że są szczepy probiotyczne które zaostrzą SIBO dlatego na probiotykoterapii też trzeba się znać. Nie da się wejść do apteki i kupić „jakiś probiotyk”.

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychodietetyka #psychodietetyk #dietetyk #dietetyka #dietetycznie #dietetykonline #insulinooporność #insulinoopornosc #hashimoto #hashimotodiet #dietetyczneprzepisy
#sibo #sibodiet #jelita
...

219 32
Kochani, w tym roku obniżam ceny na cały tydzień! 

Black Friday bywa kłopotliwe, bo trzeba zdążyć z zakupami 🛍 tylko w jeden dzień 🙈 Dlatego, żeby uniknąć przeciążenia serwerów (i weekendu spędzonego w magazynie 🙈 ), macie możliwość tańszych zakupów aż przez cały tydzień od 23 do 29 listopada! 🤑 
Książki 📚 "Jedz zdrowo, żyj szczęśliwie" oraz "Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso", a także woreczki na zakupy i planery będą przecenione nawet do 30%❗ 
Który z tych produktów wyląduje w Waszym koszyku? 🛒 
A może wszystkie? 
Zapraszam na https://qchenne-inspiracje.pl/sklep/ 

#dietoterapia #dietoterapialenartowicz #blackfridaysale #insulinooporność #dietaroslinna #dietaroślinna #dietawinsulinooporności #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #niskieig #dietapudełkowa #wegetarianizm #wegańskie #wege

Kochani, w tym roku obniżam ceny na cały tydzień!

Black Friday bywa kłopotliwe, bo trzeba zdążyć z zakupami 🛍 tylko w jeden dzień 🙈 Dlatego, żeby uniknąć przeciążenia serwerów (i weekendu spędzonego w magazynie 🙈 ), macie możliwość tańszych zakupów aż przez cały tydzień od 23 do 29 listopada! 🤑
Książki 📚 "Jedz zdrowo, żyj szczęśliwie" oraz "Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso", a także woreczki na zakupy i planery będą przecenione nawet do 30%❗
Który z tych produktów wyląduje w Waszym koszyku? 🛒
A może wszystkie?
Zapraszam na https://qchenne-inspiracje.pl/sklep/

#dietoterapia #dietoterapialenartowicz #blackfridaysale #insulinooporność #dietaroslinna #dietaroślinna #dietawinsulinooporności #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #niskieig #dietapudełkowa #wegetarianizm #wegańskie #wege
...

220 35
SIBO-zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienki SIBO-zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego 😫
W jelicie czczym nadmiernie rozrastają się bakterie charakterystyczne dla jelita grubego.
Co się wówczas dzieje?
Dochodzi do nasilenia procesów fermentacyjnych skutkujących nadprodukcją 🔍wodoru, 🔍metanu, 🔍dwutlenku węgla, 🔍krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, a nawet 🔍siarkowodoru.
W efekcie dochodzi do niszczenia delikatnej struktury rąbka szczoteczkowego kosmków jelitowych😢, rozszczelnienia bariery jelitowej😢, upośledzenia trawienia tłuszczów😢, wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach😢, kwasów omega 3, żelaza,  cynku, wapnia, witaminy 12😢.
Może wystąpić wtórna nietolerancja laktozy, fruktozy oraz żywności bogatej w histaminę😢. 

SIBO nie wolno lekceważyć ponieważ będące jego skutkiem niedobory będą prowadziły do wystąpienia szeregu dolegliwości i zaburzeń, zwłaszcza neurologicznych związanych z produkcją neurotransmiterów (koncentracja, nastrój, depresja).
Szacuje się że problem może dotyczyć od 2 do 25% populacji. 

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychodietetyka #psychodietetyk #dietetyk #dietetyka #dietetycznie #dietetykonline #insulinooporność #insulinoopornosc #hashimoto #hashimotodiet #dietetyczneprzepisy #sibo #sibodiet #ibsdiet

SIBO-zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego 😫
W jelicie czczym nadmiernie rozrastają się bakterie charakterystyczne dla jelita grubego.
Co się wówczas dzieje?
Dochodzi do nasilenia procesów fermentacyjnych skutkujących nadprodukcją 🔍wodoru, 🔍metanu, 🔍dwutlenku węgla, 🔍krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, a nawet 🔍siarkowodoru.
W efekcie dochodzi do niszczenia delikatnej struktury rąbka szczoteczkowego kosmków jelitowych😢, rozszczelnienia bariery jelitowej😢, upośledzenia trawienia tłuszczów😢, wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach😢, kwasów omega 3, żelaza, cynku, wapnia, witaminy 12😢.
Może wystąpić wtórna nietolerancja laktozy, fruktozy oraz żywności bogatej w histaminę😢.

SIBO nie wolno lekceważyć ponieważ będące jego skutkiem niedobory będą prowadziły do wystąpienia szeregu dolegliwości i zaburzeń, zwłaszcza neurologicznych związanych z produkcją neurotransmiterów (koncentracja, nastrój, depresja).
Szacuje się że problem może dotyczyć od 2 do 25% populacji.

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychodietetyka #psychodietetyk #dietetyk #dietetyka #dietetycznie #dietetykonline #insulinooporność #insulinoopornosc #hashimoto #hashimotodiet #dietetyczneprzepisy #sibo #sibodiet #ibsdiet
...

409 59
Nowy przepis na blogu! Wegetariańska faszerowana Nowy przepis na blogu!
Wegetariańska faszerowana cukinia we włoski stylu.
Niski indeks glikemiczny!
23 gramy białka!
Pyszna, sycąca, na obiad, kolację lub do lunchboxa. 

Lubicie faszerowane warzywa?

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychodietetyka #psychodietetyk #dietetyk #dietetyka #dietetycznie #dietetykonline #insulinooporność #insulinoopornosc #hashimoto #hashimotodiet #dietetyczneprzepisy #wegetarianizm #wegetariańskie #białko #kuchniaroslinna #wegeprzepisy #wege #wegeobiad #indeksglikemiczny #niskiindeksglikemiczny

Nowy przepis na blogu!
Wegetariańska faszerowana cukinia we włoski stylu.
Niski indeks glikemiczny!
23 gramy białka!
Pyszna, sycąca, na obiad, kolację lub do lunchboxa.

Lubicie faszerowane warzywa?

#dietoterapialenartowicz #qchenneinspiracje #psychodietetyka #psychodietetyk #dietetyk #dietetyka #dietetycznie #dietetykonline #insulinooporność #insulinoopornosc #hashimoto #hashimotodiet #dietetyczneprzepisy #wegetarianizm #wegetariańskie #białko #kuchniaroslinna #wegeprzepisy #wege #wegeobiad #indeksglikemiczny #niskiindeksglikemiczny
...

413 21

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej