Kochani, pogoda dziś nie zachwyca, więc przygotowałam dla Was coś ciepłego, rozgrzewającego, aromatycznego i bardzo pysznego. Jesienną wegetariańską lazanię.
Jeśli tak jak ja jesteście fanami tradycyjnej wersji lazanii, jestem przekonana, że i ta, jesienna, wegetariańska wersja przypadnie Wam do gustu.
Przygotowując ją na kolację, resztę można zapakować następnego dnia do lunchboxa i zabrać do pracy. Taka dieta pudełkowa, przypadnie do gustu szczególnie panom 😉
Składniki na 6 porcji (naczynie o wymiarach 20×30 cm):
- 200 gramów marchewki
- 100 gramów korzenia pietruszki
- 200 gramów selera korzeniowego
- 200 gramów dyni
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml pomidorów krojonych bez skóry (można użyć passaty pomidorowej)
- duży ząbek czosnku
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 12 arkuszy makaronu do lazanii
- 30 gramów startego parmezanu
Sos beszamelowy
- 500 ml mleka
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżki mąki orkiszowej typ 650 lub 700 (można zamienić na mąkę pszenną)
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Warzywa siekamy w malakserze lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach.
- Na oliwie szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy warzywa, mieszamy, dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Dodajemy wszystkie przyprawy, przesmażamy, zalewamy winem. Dusimy bez przykrycia ok. 5 minut. Zalewamy pomidorami, dusimy 10 minut.
- W osobnym garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy przyprawy i mąkę. Przesmażamy robiąc zasmażkę po czym delikatnie, cały czas mieszając trzepaczką wlewamy zimne mleko. Mieszamy do czasu aż sos będzie miał aksamitną konsystencję.
- Na dno naczynia do zapiekania wlewamy odrobinę oliwy. Rozsmarowujemy. Układamy warstwowo : makaron – sos warzywny – makaron – sos warzywny-makaron-sos warzywny-makaron-sos beszamelowy.
Wierzch posypujemy parmezanem. - Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy jeszcze lazanię na 15 minut. Po tym czasie można wyjąć z piekarnika.