Dzisiejsza zupa krem to moja wariacja na temat kremu z porów i świeżego fileta z łososia norweskiego , którego uwielbiam.
Krem z porów jest genialny na każdą okazję. Zupa rybna jest zdrowa i bardzo smaczna. Dwie zupy na jeden obiad ? Tak się składa, że mam ochotę i na jedno i na drugie …… A gdyby tak połączyć dwa smaki?
Analiza smaków, połączeń …. rach, ciach, ciach ….. tam dodać, tu zabrać i wyszła świetna zupa.
Polecam i zapraszam !
Składniki: * 4 ziemniaki * 4 białe części pora * 1 cebula * 300 gram świeżego fileta z łososia norweskiego * 3-4 litry bulionu warzywnego * sól, pieprz cytrynowy, * masło * świeży imbir (korzeń 3 cm) * pieczywo do przygotowania grzanek |
|
Przygotowanie: 1. Cebulę, pory i obrane ziemniaki kroimy na kawałki. 2. W woku lub wysokim rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy jarzyny i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Zeszklone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu. 3. Łososia solimy i nacieramy pieprzem cytrynowym. 3. Na patelni, na łyżce masła delikatnie smażymy łososia a następnie przekładamy do garnka z zupą. 4. Dodajemy starty na tarce imbir. Gotujemy ok. 20 – 25 minut. 6. Miksujemy na gładki krem. 7. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą (wszystko zależy od stopnia doprawienia bulionu) 8. Zupę dekorujemy przygotowanymi na patelni świeżymi, chrupiącymi grzankami. |
|
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 200 kcal
Bardzo odpowiada mi kompozycja smaków.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,Kasia
Pozdrawiam
Kasia
SUPER! SUPER! SUPER!