fbpx
Krem z porów i łososia norweskiego z imbirem i chrupiącymi grzankami
Img

Dzisiejsza zupa krem to moja wariacja na temat kremu z porów i świeżego fileta z łososia norweskiego , którego uwielbiam.
Krem z porów jest genialny na każdą okazję. Zupa rybna jest zdrowa i bardzo smaczna. Dwie zupy na jeden obiad ? Tak się składa, że mam ochotę i na jedno i na drugie  …… A gdyby tak połączyć dwa smaki?

Analiza smaków, połączeń …. rach, ciach, ciach ….. tam dodać, tu zabrać i wyszła świetna zupa.
Polecam i zapraszam !

Składniki:
* 4 ziemniaki
* 4 białe części pora
* 1 cebula
* 300 gram świeżego fileta z łososia norweskiego
* 3-4 litry bulionu warzywnego
* sól, pieprz cytrynowy,
* masło
* świeży imbir (korzeń 3 cm)
* pieczywo do przygotowania grzanek
Przygotowanie:
1. Cebulę, pory i obrane ziemniaki kroimy na kawałki.
2. W woku lub wysokim rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy jarzyny i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Zeszklone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu.
3. Łososia solimy i nacieramy pieprzem cytrynowym.
3. Na patelni, na łyżce masła delikatnie smażymy łososia a następnie przekładamy do garnka z zupą.
4. Dodajemy starty na tarce imbir. Gotujemy ok. 20 – 25 minut.
6. Miksujemy na gładki krem.
7. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą (wszystko zależy od stopnia doprawienia bulionu)
8. Zupę dekorujemy przygotowanymi na patelni świeżymi, chrupiącymi grzankami.
Kaloryczność
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 200 kcal

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Krem z borowików

Smak kremu z borowików zawsze będzie mi się kojarzył z Wigilią u babci i ciepłą jesienią na wsi. Zakup mrożonych Czytaj dalej

Bajecznie krucha szarlotka z bezową pianką

Wiem, wiem, dziś poniedziałek i pewnie niektórych będę drażnić tą szarlotką na początku tygodnia, ale kochani, pomyślcie o weekendzie ;). Czytaj dalej

Sernik chałwowo – waniliowy na piernikowym spodzie

Wilgotny, puszysty, bajecznie dobry. Sernik chałwowo - waniliowy na orkiszowym, piernikowym spodzie. Polecam na święta. Sernik na Boże Narodzenie to Czytaj dalej

Orientalne tagliatelle z pieczonym bakłażanem, suszonymi pomidorami i zieloną pastą curry
Orientalne tagliatelle z pieczonym bakłażanem, suszonymi pomidorami i zieloną pastą curry

Sekretem tego dania są przyprawy. To one nadają mu charakteru i podbijają smak pozostałych składników. Ostatnimi czasy jestem w indyjskim Czytaj dalej

24 komentarze

AmberDodano:  15 kwiecień 2013 - 8:33
Kremowa zupa, pyszności!
Bardzo odpowiada mi kompozycja smaków.
Odpowiedz
NieperfekcyjnaDodano:  15 kwiecień 2013 - 8:35
Dlaczego brak mi odwagi do ugotowania takich pyszności....?
Dodano:  15 kwiecień 2013 - 8:48
To ja Ci daję moje błogosławieństwo !
Odpowiedz
NieperfekcyjnaDodano:  15 kwiecień 2013 - 9:16
Jeśli masz ochotę na taką zabawę to zapraszam po odbiór wyróżnienia Liebster Award na: http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/2013/04/nominacja-liebster-award.html
Dodano:  15 kwiecień 2013 - 9:22
Dziękuję serdecznie! Już lecę :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2013 - 10:52
az tyle litrow bulionu jest potrzebne ???
Dodano:  15 kwiecień 2013 - 12:21
Wszystko zależy od konsystencji zupy. Podałam 3-4 L w zależności od gęstości ponieważ ziemniaki mogę być większe lub mniejsze, to samo z białą częścią pora (różne są pory, ciężko określić dokładnie) więc ilość bulionu jest "ruchoma". Zupą nakarmisz 6-7 osób :)
Pozdrawiam,
Odpowiedz
agateqDodano:  15 kwiecień 2013 - 11:00
O kurczę, jakie tu eleganckie pyszności!:) do kremu z porów to się już od dłuższego czasu przymierzam i przymierzyć nie mogę... :p
Odpowiedz
GosiaDodano:  15 kwiecień 2013 - 15:30
Potwierdzam, krem z porów sprawdza się doskonale przy każdej okazji. Pozdrawiam :)
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  15 kwiecień 2013 - 17:02
piękny jest!:) mniam mniam
Odpowiedz
ola in the kitchenDodano:  15 kwiecień 2013 - 22:29
Smakowita zupka!
Odpowiedz
MartaDodano:  17 kwiecień 2013 - 14:40
nigdy nie jadłam kremu z dodatkiem ryby, ale pomysł super, pewnie go wykorzystam! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 listopad 2014 - 14:53
To sa 3 , 4 litry czy trzy czwarte litra :) ja Bede gotowac tylko DLA 2 osob. Moglabys podac proporcje prosze... Nie chce zeby wyszla zbyt wodnista :) z gory Dziekuje
Dodano:  12 listopad 2014 - 15:02
3 - 4 litry, nie trzy czwarte ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 listopad 2014 - 18:16
To sa 3 , 4 litry czy trzy czwarte litra :) ja Bede gotowac tylko DLA 2 osob. Moglabys podac proporcje prosze... Nie chce zeby wyszla zbyt wodnista :) z gory Dziekuje
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 maj 2015 - 13:34
Witaj Malgosiu, czy zupa bedzie również aromatyczna gdy ugotuje ja na kuraku?
Pozdrawiam,Kasia
Dodano:  23 maj 2015 - 17:02
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 maj 2015 - 9:28
Gosiu, a może byś tak książkę kucharską wydała? Myślę, że byłby to strzał w dziesiątkę :-)
Pozdrawiam
Kasia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 listopad 2015 - 14:27
Czy tego łososia ze skórą smażymy i ze skóra do tego kremu dodajemy???
Dodano:  5 listopad 2015 - 15:11
Nie no, bez skóry ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 styczeń 2016 - 12:50
Wlasnie zjadłam ta zupe i jestm ZACHWYCONA! Idealnie wywazone smaki do tego podsmażony losos ( ja dalam ze skora i nie miksowałam go razem ze zupa tylko dalam na talerz w kawałkach) Nastepna zupa Twojego pomysłu która na stale zagoscila w naszej kuchni.
SUPER! SUPER! SUPER!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 luty 2016 - 15:43
czy podana kaloryczność jest już z grzankami?
Dodano:  8 luty 2016 - 16:33
bez grzanek
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 kwiecień 2016 - 14:14
Czy ten krem nie bedzie zbyt ostry dla 2,5 letniego dziecka?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram

dietoterapia_lenartowicz

2 241 157 197

Małgorzata Lenartowicz mgr DIETETYK kliniczny, psychodietetyk

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? ...

467 50

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ...

518 22

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. ...

1388 114

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds