Przepis na błyskawiczną i smaczną kolację dla dwojga. W sam raz na zbliżający się mikołajkowy wieczór.
Krewetki w aromatycznym sosie z chrupiącymi warzywami.
Gorąco polecam 😉
Danie bez glutenu, jaj, laktozy i białek mleka krowiego.
Czym się kierować kupując krewetki?
Na rynku znajdziecie kilka rodzajów krewetek. Różnią się rozmiarem, barwą i kształtem odnóży.
Jeśli zaczynacie swoją przygodę z krewetkami nie łapcie się od razu za te w pancerzu, z oczami i długimi nogami. Kupcie mrożone, obrane i oczyszczone, ale zamrożone jako świeże (kolor szary), a nie obgotowane (kolor różowy).
Jaka jest różnica? Taka jak zakup już ugotowanego lub świeżego fileta z kurczaka na obiad.
Krewetki mrożone polecam kupować pakowane próżniowo na styropianowej tacce. Odradzam te w glazurze ponieważ niepotrzebnie płaci się za lód. Krewetki są drogie, a kupowanie lodu w cenie krewetki wydaje mi się zbędą rozrzutnością.
Krewetki mrożone przed przyrządzeniem należy zawsze rozmrozić i dokładnie osuszyć.
Ufasz tym którzy czyszczą? Ja nie ufam 😉
Krewetkę należy oczyścić z jelit. To taka ciemna linka wzdłuż grzbietu. Ja czyszczę jeszcze tę pod grzbietem bo tam też jest, a wiem że wiele osób tego nie robi.
Krewetki oznaczone jako „oczyszczone” mają wycięte tylko jelito z grzbietu. Zwracajcie na to uwagę. Wiem że niektórzy tej drugiej nie wycinają. Ja wycinam.
Wartości odżywcze
Krewetki to bardzo dobre źródło białka, witaminy B6, B12, PP, wapnia, cynku, magnezu, selenu, żelaza, jodu i kwasów tłuszczowych z rodziny Omega3. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i bardzo delikatne w smaku.
100 gramów ma tylko 90 kcal.
Składniki:
- jedna mała cukinia,
- jedna mała cebulka szalotka,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki oleju,
- 200 gramów krewetek,
- 100 ml mleka kokosowego,
- 100 ml bulionu – wywaru z warzyw (gotujemy jak rosół, ale bez mięsa),
- 100 gramów makaronu ryżowego,
- pół łyżeczki pieprzu cytrynowego (można więcej jeśli lubicie bardziej zdecydowany smak),
- pół łyżeczki imbiru (można więcej jeśli lubicie bardziej zdecydowany smak),
- sól,
- łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki,
Sposób przygotowania:
- Krewetki oczyszczamy. Usuwamy ogonek.
- Krewetki nacieramy pieprzem cytrynowymi imbirem. Odstawiamy na 5-10 minut. Podsmażamy na łyżeczce oleju razem z czosnkiem, aż zmienią kolor z szarego na różowy. Dodajemy pietruszkę. Solimy. Zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem. Zagotowujemy.
- Na pozostałej łyżeczce oleju rumienimy pokrojoną drobno cebulę i cukinię. Zdejmujemy z patelni na talerz.
- Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Ugotowany przekładamy na patelnię na której rumieniliśmy warzywa. Wlewamy sos z krewetkami. Mieszamy. Przekładamy na talerz. Posypujemy warzywami.