Barszcz czerwony według przepisu mojej babci (przejdź do przepisu), krokiety z kapustą i grzybami (można użyć pieczarek, można leśnych grzybów) i obiad na dwa dni gotowy.
Ten tydzień zapowiada się intensywnie. Pod każdym względem. I zawodowym, i prywatnym więc zaprowiantowanie, aby mniej myśleć o gotowaniu jest ogromnie istotne.
Zapach jaki w dniu wczorajszym (kto obserwuje mnie na instagramie ten widział jak robiłam) rozniósł się po domu, przywiódł na myśl święta i wigilię. A okres świąteczny wszystkim kojarzy się ze spokojem i bezpieczeństwem. Kochani życzę Wam spokoju w tym niełatwym teraz dla wszystkich czasie. Trzymajmy się razem.
Danie wegetariańskie. Jeśli do przygotowania naleśników użyjemy mleka roślinnego, a do farszu oliwy, także bezmleczne i bez laktozy jeśli użyjemy mleka bez laktozy.
Składniki na 20 krokietów (średnica patelni 22 cm):
- 3 łyżki oleju
- litr mleka (może być roślinne)
- 500 gramów mąki orkiszowej typ 650-700
- 4 jajka
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Jajka miksujemy z mlekiem, 3 łyżkami oleju i solą. Dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy.
- Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju. Smażymy pierwszego naleśnika (nie będzie idealny). Pozostałe naleśniki smażymy na suchej patelni (ciasto zawiera olej).
Składniki na farsz:
- 500 gramów pieczarek
- 700 gramów kiszonej kapusty
- jedna duża cebula
- łyżka klarowanego masła
- sól, pieprz,
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno kroimy. Można zmielić w maszynce – wedle uznania.
- Cebulę siekamy w drobną kosteczkę.Pieczarki ścieramy na grubej tarce.
- Na maśle podsmażamy cebulę i pieczarki. Dodajemy kapustę. Przesmażamy ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie krokietów:
Każdego naleśnika smarujemy farszem. Zawijamy.