Sekretem smaku tej tarty jest połączenie delikatności serka ricotta z wyrazistością białej części pora podduszonej na maśle, gałki muszkatołowej oraz czosnkowego szpinaku.
Tu żaden składnik nie może zagrać solo. Ważne są wszystkie razem i jeśli chcecie uzyskać ten konkretny smak, żadnego nie można pominąć.
Tarta jest krucha, aromatyczna i co może niektórych z Was zaskoczyć, bardzo syta. Polecam zarówno na obiad, jak i kolację. Doskonale sprawdzi się także w lunchboxie do zabrania do pracy.
Polecam 😉
Składniki na ciasto na tartę dla 4 – 5 osób:
- 250 gramów mąki orkiszowej typ 650 lub 700
- 1 żółtko
- 120 gramów zimnego, ale nie twardego masła
- 2 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
- kasza manna do wysypania formy
- łyżka masła do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Do miski wkładamy przesianą mąkę, posiekane na kawałki zimne masło, żółtko, lodowatą wodę oraz sól. Miskujemy robotem planetarnym lub szybko zagniatamy ciasto rękami.
- Zagniecione i uformowane w kulkę ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy na stolnicy. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Składniki na farsz:
- 400 gramów mrożonego liściastego szpinaku
- 250 gramów serka ricotta
- 3 jajka
- dwie białe części pora
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- czubata łyżeczka gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy masło. Podduszamy pokrojonego w kosteczkę pora i czosnek. Wkładamy rozmrożony i odsączony z wody szpinak. Dusimy na wolnym ogniu, aż reszta wody ze szpinaku odparuje. Solimy.
- W misce roztrzepujemy widelcem jajka. Dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i serek ricotta. Mieszamy, dodajemy chłodny szpinak, ponownie mieszamy.
- Farsz wykładamy na podpieczony spód od tarty. Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.