Zielone tagliatelle z kurczaka w sosie szpinakowym. Lekkie, letnie, szybkie, proste danie. Idealne zarówno podczas intensywnie pracującego tygodnia jak i leniwego weekendu na świeżym powietrzu.
Kluczowa w tej potrawie jest marynata. Kurczak zamarynowamy w serku typu Philadelphia, musztardzie francuskiej i miodzie nabiera delikatności i kruchości. Dosłownie rozpływa się w ustach. Lekkość szpinaku, wyrazistość czosnku, musztardy francuskiej i słodycz miodu doskonale się ze sobą komponują. Całość balansuje delikatny jogurt dodany na samym końcu.
Polecam 😉
Składniki na danie dla 2 osób:
- 200 gramów fileta z kurczaka
- łyżeczka masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście młodego szpinaku baby
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki serka śmietankowego typu Philadelphia
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżeczka miodu
- pół małej cebuli
- 120 gramów suchego szpinakowego makaronu tagliatelle
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w kosteczkę, solimy, oprószamy pieprzem . Serek mieszamy z miodem i musztardą na jednolitą masę. Dodajemy do kurczaka. Mieszamy aby każdy kawałek był dokładnie obtoczony w marynacie. Odstawimy na 4 godziny do lodówki. Można odstawić na dłuższy czas lub na noc.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Lekko podduszamy, dodajemy kurczaka razem z marynatą, podduszamy często mieszając aż będzie miękki. Następnie dodajemy szpinak i smażymy aż liście staną się miękkie. Zdejmujmy z ognia. Do jogurtu dodajemy 3 łyżki ciepłego sosu z patelni, mieszamy, wlewamy cały jogurt na patelnię i mieszamy z całością.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mieszamy z sosem.