Danie inspirowane niedawną wizytą w gruzińskiej restauracji. Jadłam przyrządzoną w ten sposób jagnięcinę. Cudownie aromatyczne warzywa, doprawione kolendrą i pietruszką. Lekko pikantne, wyraziste w smaku, cudownie pachnące. Do tego mięciutka, rozpływająca się w ustach jagnięcina.
W domu postanowiłam odtworzyć to danie, ale jagnięcinę zastąpić pulpecikami z indyka. Po pierwsze chodzi o dostępność. Kupno jagnięciny nie jest prostą sprawą i z dnia na dzień ciężko ją dostać, po drugie moje dzieci uwielbiają pulpeciki w każdej postaci i jeśli mam je przekonać do nowości jaką będzie sos, to w towarzystwie pulpecików będę miała ułatwione zadanie.
Kuchnia gruzińska to kuchnia pełna barw, smaków i aromatów. Dania przygotowuje się powoli, aby wydobyć z produktów to co najlepsze. Tu nie ma mdłych dań. Tu jest moc 😉
Do przygotowania tego dania trzeba użyć garnka, który będzie miał grube dno i który będzie równomiernie rozprowadzał ciepło. Idealnie byłoby zapiec w piekarniku, ale chcąc przygotować tradycyjnie na ogniu, z garnków które każdy z nas z pewnością ma w domu sprawdzi się teflonowy wok, albo wysoki teflonowy garnek/rondel.
Kaloryczność
Jeden pulpet ma ok. 80kcal
- 500 g mięsa z udźca indyka
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki wywaru z warzyw (polecam sposób na wywar)
- jedno jajko
- 4 czerwone papryki
- puszka krojonych pomidorów (400 g )
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 2 gałązki rozmarynu
- sól, płaska łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki curry, mały ząbek czosnku, pół łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą i szczypta ostrej papryczki.
- natka pietruszki
- Mięso z udźca z indyka mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, sól, słodką paprykę, rozgnieciony mały ząbek czosnku i curry. Dokładnie mieszamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
- Płatki owsiane zalewamy gorącym wywarem z warzyw. Przykrywamy pokrywką, odstawiamy do napęcznienia (ok. 5 minut).
- Do mięsa dodajemy płatki (jeśli płatki nie wchłonęły całego wywaru nie odcedzamy go), dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki.
- W wysokim garnku rozgrzewamy olej (ryżowy ma najwyższą temperaturę dymienia i do podsmażenia będzie idealny). Wkładamy gałązki rozmarynu i smażymy ok. 1 minuty aby wydobyć aromat.
- Wyjmujemy rozmaryn z garnka, wkładamy pulpeciki, obsmażamy z każdej strony aby „zamknąć mięso”. Podsmażone pulpeciki wyjmujemy i odkładamy na talerz.
Polecam silikonowe nakładki na rączki. Garnek nagrzewa się równomiernie więc i rączki są gorące. - Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki, wrzucamy na patelnię. Obsmażamy 1-2 minuty na małym ogniu po czym zalewamy pomidorami. Dodajemy pieprz młotkowany z kolendrą i ostrą paprykę.
- Na papryki kładziemy pulpety i rozmaryn, skręcamy ogień do minimum i dusimy ok. 20 – 30 minut pod przykryciem na bardzo malutkim ogniu.
Papryki duszone powolutku w ten sposób smakują jak pieczone.
Do tego dania najlepiej pasuje kuskus (należy go zalać intensywnym bulionem).
Garnek ma pojemność 6,7 L.
Do dużych ilości powideł ale także do bigosu na święta czy dań jak mamy dużo gości świetny będzie ten o średnicy 28 cm - ma pojemność 11 litrów.
kuskus przygotowany metoda gotowania jest "lzejszy" (bardziej latwostrawny)
pozdrawiam
Ja dodałam ryżowego bo ma najwyższą temperaturę dymienia.
Dzięki za uwagę.
Jadłam cały czas ok 1500cal, ćwiczylam intensywnie 6 razy w tygodnie, porządnie cardio przez ok 1h20 (bardzo lubię tego rodzaju ćwiczenia, dają mi duuużo energii), do tego czasami trochę treningu siłowego.
Ogólnie na przestrzeni roku, dzięki zmianie nawyków żywieniowych i regularnym ćwiczeniom straciłam ok.10kg (i bardzo duuużo centymetrów), opornie idą mi nogi, tam zostało najwięcej tłuszczu. Mimo, że jej zdrowo, i nadal się ruszam moja ciało na to nie reaguje, centymetry stoją w miejscu.
Jak miałabyś jakiś pomysł co z tym fantem mogę zrobić to bardzo proszę o pomoc.
Uwielbiam pulpety z fileta.
A tak w ogóle to świetny blog.
Zapraszam do mnie na przepis na bezglutenowy chleb bez mąki:)
Czy to dobrze czy źle? Zależy mi na zrzuceniu ok.3 kg,"Powiedz" mi co się dzieje , gdy nie jemy po treningach, i gdy jemy. Co za różnica??
Co wogóle myslisz o zumbie jako formie treningu?
Poza tym jak zwykle- jesteś Kochana, a Twój blog kocham od zawsze.
Przepis boski - zresztą jak wszystkie.
Pozdrawiam Cie serdecznie.
w komentarzach już wielokrotnie pisałam że nie polecam, ale napiszę o tym oddzielny artykuł
Tez zrobie ta potrawe bo wyglada super a poza tym jest z papryka ktora uwielbiam :)
Osoby zdrowe mogą je jeść ale okazjonalnie. Nie są to produkty do spożywania na co dzień. Kiszonki tak, w zalewie octowej nie.
1.Czy te nakladki sa w komplecie z garnkiem?
2. Czy napewno ten garnek ma pojemnosc 6,7? Wyglada jak ten 4,2., na allegro te 6,7 sa takie wysokie.
szukaj średnicy 21 po dnie, góra 24 cm
No i jeszcze jedno pytanie. Czy jest możliwość przygotowania diety dla dwóch osób razem? Chodzi o to żeby oboje jedli to samo, a nie żeby szykować dla każdego osobne danie. Ile taka dieta by kosztowała i czy zawiera przepisy na dania?
Wyceniana jest na podstawie formularza.
O multicookerze pisałam. Testowałam Redmond.
Czy z tego skorzystasz to już Twój wybór.
Nie rozumiem co jest złego w reklamie ?