fbpx
Pulpeciki z pieczoną papryką inspirowane kuchnią gruzińską
Img

Danie inspirowane niedawną wizytą w gruzińskiej restauracji. Jadłam przyrządzoną w ten sposób jagnięcinę. Cudownie aromatyczne warzywa, doprawione kolendrą i pietruszką. Lekko pikantne, wyraziste w smaku, cudownie pachnące. Do tego mięciutka, rozpływająca się w ustach jagnięcina.
W domu postanowiłam odtworzyć to danie, ale jagnięcinę zastąpić pulpecikami z indyka. Po pierwsze chodzi o dostępność. Kupno jagnięciny nie jest prostą sprawą i z dnia na dzień ciężko ją dostać, po drugie moje dzieci uwielbiają pulpeciki w każdej postaci i jeśli mam je przekonać do nowości jaką będzie sos, to w towarzystwie pulpecików będę miała ułatwione zadanie.
Kuchnia gruzińska to kuchnia pełna barw, smaków i aromatów. Dania przygotowuje się powoli, aby wydobyć z produktów to co najlepsze. Tu nie ma mdłych dań. Tu jest moc 😉
Do przygotowania tego dania trzeba użyć garnka, który będzie miał grube dno i który będzie równomiernie rozprowadzał ciepło. Idealnie byłoby zapiec w piekarniku, ale chcąc przygotować tradycyjnie na ogniu, z garnków które każdy z nas z pewnością ma w domu sprawdzi się teflonowy wok, albo wysoki teflonowy garnek/rondel.

Kaloryczność
Jeden pulpet ma ok. 80kcal 

Składniki: 
  • 500 g mięsa z udźca indyka
  • pół szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki wywaru z warzyw (polecam sposób na wywar)
  • jedno jajko
  • 4 czerwone papryki
  • puszka krojonych pomidorów (400 g )
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól, płaska łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki curry, mały ząbek czosnku, pół łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą i szczypta ostrej papryczki.
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Mięso z udźca z indyka mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, sól, słodką paprykę, rozgnieciony mały ząbek czosnku i curry. Dokładnie mieszamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
  2. Płatki owsiane zalewamy gorącym wywarem z warzyw. Przykrywamy pokrywką, odstawiamy do napęcznienia (ok. 5 minut).
  3. Do mięsa dodajemy płatki (jeśli płatki nie wchłonęły całego wywaru nie odcedzamy go), dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki.
  4. W wysokim garnku rozgrzewamy olej (ryżowy ma najwyższą temperaturę dymienia i do podsmażenia będzie idealny). Wkładamy gałązki rozmarynu i smażymy ok. 1 minuty aby wydobyć aromat.
  5. Wyjmujemy rozmaryn z garnka, wkładamy pulpeciki, obsmażamy z każdej strony aby „zamknąć mięso”. Podsmażone pulpeciki wyjmujemy i odkładamy na talerz.
    Polecam silikonowe nakładki na rączki. Garnek nagrzewa się równomiernie więc i rączki są gorące.
  6. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki, wrzucamy na patelnię. Obsmażamy 1-2 minuty na małym ogniu po czym zalewamy pomidorami. Dodajemy pieprz młotkowany z kolendrą i ostrą paprykę.
  7. Na papryki kładziemy pulpety i rozmaryn, skręcamy ogień do minimum i dusimy ok. 20 – 30 minut pod przykryciem na bardzo malutkim ogniu. 
    Papryki duszone powolutku w ten sposób smakują jak pieczone.

Do tego dania najlepiej pasuje kuskus (należy go zalać intensywnym bulionem).

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Sandacz na carpaccio z aromatyzowanego pieczonego buraka w towarzystwie pietruszkowo – koperkowego pesto!

Bardzo lubię połączenie smaków które widzicie na talerzu, dlatego postanowiłam zdradzić Wam ten przepis. Być może zechcecie wykorzystać go w Czytaj dalej

Kurczak marynowany w pietruszkowym pesto, pieczony z młodą marchewką. Idealny obiad na pierwszy dzień lata.
Kurczak marynowany w pietruszkowym pesto, pieczony z młodą marchewką

Delikatny, soczysty, niezwykle aromatyczny pieczony kurczak, a do tego młode ziemniaczki z koperkiem gotowane na parze i młodziutka pieczona słodka Czytaj dalej

Soczysta pierś z kaczki z salsą warzywną – zaskocz gości na noworoczny obiad !

Pierś z kaczki od zawsze kojarzyła mi się z eleganckim daniem na specjalną okazją. Na blogu jeszcze jej nie było. Czytaj dalej

Bezglutenowe i bezjajeczne kruche ciasteczka migdałowo – waniliowe

Nie jest łatwo być celiakiem. Nie można tak po prostu wejść do sklepu i kupić coś do kawy na popołudniowe Czytaj dalej

79 komentarzy

AnonimowyDodano:  17 listopad 2014 - 9:38
Wygląda smakowicie. Na pewno wypróbuję. Dzięki za przepis.
Odpowiedz
Krystyna, bój się Boga!!Dodano:  17 listopad 2014 - 9:59
Na pewno ugotuję, bo wygląda przepysznie. A podpowie ktoś o co chodzi z pieprzem młotkowanym z kolendrą? :)
Dodano:  17 listopad 2014 - 10:26
Można zmłotkować samemu pół na pół pieprz + kolendra ale jest do kupienia gotowy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 listopad 2014 - 10:20
Gosiu jaka pojemnosc ma garnek? Myslisz, ze bedzie nadawal sie do powidel ?
Dodano:  17 listopad 2014 - 10:25
Do powideł tak i do wszystkich dań które gotuje się długo .
Garnek ma pojemność 6,7 L.
Do dużych ilości powideł ale także do bigosu na święta czy dań jak mamy dużo gości świetny będzie ten o średnicy 28 cm - ma pojemność 11 litrów.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 listopad 2014 - 10:22
Ile pólpecików wychodzi z tej porcji, tak aby jeden miał 80 kcal?
Dodano:  17 listopad 2014 - 10:27
13 sztuk
Odpowiedz
RzaoutlawDodano:  17 listopad 2014 - 10:52
hej,
kuskus przygotowany metoda gotowania jest "lzejszy" (bardziej latwostrawny)
pozdrawiam
Odpowiedz
AlkmenaDodano:  17 listopad 2014 - 11:08
Gosiu czy pasuje też inny olej oprócz ryżowego?
Dodano:  17 listopad 2014 - 11:17
Pewnie. Może być zwykły rzepakowy.
Ja dodałam ryżowego bo ma najwyższą temperaturę dymienia.
AnonimowyDodano:  18 listopad 2014 - 18:13
A czy można użyć masła klarowanego zamiast oleju?
Dodano:  18 listopad 2014 - 21:47
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 listopad 2014 - 13:56
Ja zrobię już dziś z wołowiną.. (anemia) :)))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 listopad 2014 - 14:15
Rozumiem że jajko dodajemy do mięsa?;))))
Dodano:  17 listopad 2014 - 15:47
Tak ;) O ja gapa, już dopisałam ;)
Dzięki za uwagę.
Odpowiedz
Kinga ŁucjaDodano:  17 listopad 2014 - 15:58
Znakomicie wygląda! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 listopad 2014 - 17:54
Gosia, ja od dobrych 4 miesięcy borykam się najwyraźniej z osłabionym metabolizmem.
Jadłam cały czas ok 1500cal, ćwiczylam intensywnie 6 razy w tygodnie, porządnie cardio przez ok 1h20 (bardzo lubię tego rodzaju ćwiczenia, dają mi duuużo energii), do tego czasami trochę treningu siłowego.
Ogólnie na przestrzeni roku, dzięki zmianie nawyków żywieniowych i regularnym ćwiczeniom straciłam ok.10kg (i bardzo duuużo centymetrów), opornie idą mi nogi, tam zostało najwięcej tłuszczu. Mimo, że jej zdrowo, i nadal się ruszam moja ciało na to nie reaguje, centymetry stoją w miejscu.
Jak miałabyś jakiś pomysł co z tym fantem mogę zrobić to bardzo proszę o pomoc.
Dodano:  17 listopad 2014 - 21:20
U Ciebie pokombinowałabym z proporcjami składników aby ruszyć metabolizm.
AnonimowyDodano:  19 listopad 2014 - 10:57
Małgosiu,jaką najwyższą zdrową ilość białka i przez jaki czas można stosować,aby przyspieszyć metabolizm?
Dodano:  19 listopad 2014 - 12:58
To zależy od indywidualnych predyspozycji. Zwiększoną ilość białka trzeba zalkalizować warzywami i owocami aby nie zakwasić organizmu.
Odpowiedz
PatrisyaStyleDodano:  17 listopad 2014 - 18:16
Muszą być pyszne!
Uwielbiam pulpety z fileta.
A tak w ogóle to świetny blog.

Zapraszam do mnie na przepis na bezglutenowy chleb bez mąki:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 listopad 2014 - 19:35
Gosiu, czy ten garnek nadaje się na kuchenkę gazową czy tylko na indukcyjną?
Dodano:  17 listopad 2014 - 21:18
Na wszystkie kuchenki. I gazowa, i indukcja i ceramiczna i elektryczna.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 listopad 2014 - 8:35
Malgosiu czy mozesz polecic dobry olej lniany? Tyle ich jest, ze nie wiem który wybrać. I czy to prawda,ze mozna wypicc nawet 6 lyzek dziennie? A jeszcze jedno stosujac olej rowniez dosypywac siemie do posilkow lub pic koktsjl?
Dodano:  18 listopad 2014 - 9:02
Niebawem będę pisała o oleju lnianym i tym w czym się różni od siemienia lnianego
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 listopad 2014 - 16:21
Nie mam jak mielic siemienia lnianego codziennie. Lepiej go w ogole usunac z diety czy jesc ziarenka w calosci?
Dodano:  18 listopad 2014 - 21:55
Zrób przerwę i daj ziarenka w całości - odpoczniesz od mielenia ;)
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  18 listopad 2014 - 16:39
Witam, jak wiadomo zbliżają się święta a chciałabym mamie coś kupić. Postanowiłam że będzie to coś do kuchnii. Myślałam nad garnkami ale nie drogimi, a może Małgosiu masz jakieś inne pomysły. Dziękuje z góry za odpowiedź.
Dodano:  18 listopad 2014 - 21:56
Ja Ci polecam ten Valdinox w tym właśnie rozmiarze - 24 cm. Do wykorzystania nie wiele sposobów. Jeden a zastępuje wiele bo i patelnię zastąpi i wok i wysoki rondel i garnek.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 listopad 2014 - 17:24
Gosiu mam pytanie co do kawy, bo trudno jest mi się obejść bez szklanki kawy dziennie (ale takiej zwykłej po prostu zalanej wodą ewentualnie z cynamonem) ale zależy mi na tym aby moja skóra włosy paznokcie były w dobrym stanie (odżywiam się raczej zdrowo) czy taka szklanka kawy ma wpływ na ich gorszy wygląd ? Czy może polecisz jakąś która można pić bez obaw? :-)
Dodano:  18 listopad 2014 - 21:50
Jedna kawa nie zaszkodzi tylko nie pij jej do posiłku bo utrudni przyswajanie żelaza.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 listopad 2014 - 17:48
Witaj Małgosiu. Mam do Ciebie pytanie odnośnie jedzenia po treningu - mianowicie Twoje ćwiczenia wykonuję przed obiadem , także siłą rzeczy jem po nich, ale chodzę tez 2 razy w tygodniu na zumbę, wracam ok.19.20 , wypijam tylko wodę i herbatę.Głodu nie czuję.
Czy to dobrze czy źle? Zależy mi na zrzuceniu ok.3 kg,"Powiedz" mi co się dzieje , gdy nie jemy po treningach, i gdy jemy. Co za różnica??
Co wogóle myslisz o zumbie jako formie treningu?
Poza tym jak zwykle- jesteś Kochana, a Twój blog kocham od zawsze.
Przepis boski - zresztą jak wszystkie.
Pozdrawiam Cie serdecznie.
Dodano:  18 listopad 2014 - 21:59
Zumba jak najbardziej tak, ale żeby wykorzystać ją jak najlepiej powinnaś coś po niej zjeść. W Twoim przypadku najlepszy będzie albo serek wiejski + kromka chleba, koktajl z 300 ml maślanki lub kefiru + owoc, jogurt + granola.
AnonimowyDodano:  18 listopad 2014 - 22:19
Dziękuję.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 listopad 2014 - 18:10
Małgosiu! Po pierwsze bardzo ci dziękuję, że jesteś i prowadzisz tak fantastycznego bloga :) mam do ciebie pytanie trochę nie na temat tego posta ale mam nadzieję, że pomimo to odpowiesz... przeglądam różne blogi zajmujące się tematyką zdrowego żywienia i wiele z nich poleca olej kokosowy. Na twoim blogu o tym oleju jest cicho i rozumiem, że to nie przypadek... strasznie jestem ciekawa twojej opinii w tej kwestii a gdybyś chciała poświęcić temu oddzielny post to byłabym (i podejrzewam że nie tylko ja) niezmiernie wdzięczna :) pozdrawiam ciepło! Justyna
Dodano:  18 listopad 2014 - 21:49
szykuję się na post o oleju kokosowym ;)
w komentarzach już wielokrotnie pisałam że nie polecam, ale napiszę o tym oddzielny artykuł
Odpowiedz
Ewa ŚródkaDodano:  18 listopad 2014 - 19:50
Pulpeciki super-ten pimysl by dodawac do nich platki owsiane jest rewelacyjny:). Msm pytsnie nie na temat-co moglam zrobic zle z tortilla orkisxowa ze wyszla twarda. Moje dzieci powiedzialy ze to zdrowe chipsy:) pirklam 2 min:(
Dodano:  18 listopad 2014 - 21:46
Za długo smażyłaś i wysuszyły się .
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 listopad 2014 - 22:00
Gosiu, kilka dniu temu wyrzuciłam podobne garnki, po pewnym czasie użytkowania powłoka się niestety uszkadza i myślę że substancje które się z niej uwalniają nie są dla nas obojętne, początkowo też byłam zachwycona. Dzięki za kolejny super przepis, w weekend gotuję :)
Dodano:  18 listopad 2014 - 22:32
To zależy od jakości powłoki. Ja wyrzuciłam 3 garnki z Ikei bo powłoka zeszła :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 listopad 2014 - 22:20
Dziękuję bardzo.Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 listopad 2014 - 9:35
Czym zastapic rozmaryn ? Bo moj maz go nie lubi :(
Tez zrobie ta potrawe bo wyglada super a poza tym jest z papryka ktora uwielbiam :)
Dodano:  19 listopad 2014 - 9:49
Pomiń rozmaryn całkiem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 listopad 2014 - 10:01
Dzień Dobry, Pani Małgosiu, czy zamiast płatków owsianych mogę dodać otręby? Płatki akurat mi "wyszły". Jeśli tak, to jaką ilość tych otrębów? Dziękuję.
Dodano:  19 listopad 2014 - 10:02
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 listopad 2014 - 10:05
Dziękuję za błyskawiczna odpowiedź, a ile tych otrębów?
Dodano:  19 listopad 2014 - 13:00
2 łyżki będzie ok
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 listopad 2014 - 13:21
Kurcze, dałam pól szklanki, tak jak płatków:(((
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 listopad 2014 - 8:46
Chciałabym się dowiedzieć, jak to jest z przetworami octowymi typu buraczki, ogórki w zalewie octowej itp., czy można je jeść przy zdrowym odżywianiu, czy są dietetyczne?
Dodano:  20 listopad 2014 - 9:11
Generalnie są dość ciężkie i drażniące na błonę śluzową żołądka.
Osoby zdrowe mogą je jeść ale okazjonalnie. Nie są to produkty do spożywania na co dzień. Kiszonki tak, w zalewie octowej nie.
Odpowiedz
Anna BrandykDodano:  21 listopad 2014 - 11:15
Małgosiu masz jakieś zdanie o garnkach Philipiaka?
Dodano:  21 listopad 2014 - 13:41
Nie miałam od czynienia.
Odpowiedz
Lidia KrupkaDodano:  22 listopad 2014 - 16:37
Małgosiu kochana to danie jest tak pyszne i aromatyczne że zapiera dech.Dzięki Tobie uczę się wreszcie używać tylko naturalnych przypraw i ziół bez sztucznych polepszaczy,kostek rosołowych itd.Korzystam już od jakiegoś czasu z Twoich przepisów, ale ten po prostu zachwyca. Dziękuję za wszystko :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 listopad 2014 - 23:34
czemu ten garnek po zakonczeniu gotowania ma pomaranczowe uszy ????
Dodano:  24 listopad 2014 - 10:15
;)) garnek jest żeliwny, lany z jednego kawałka i uszy nagrzewają się. To są silikonowe nakładki które się nakłada aby się nie poparzyć ;)
AnonimowyDodano:  3 grudzień 2014 - 21:38
Malgosiu :
1.Czy te nakladki sa w komplecie z garnkiem?
2. Czy napewno ten garnek ma pojemnosc 6,7? Wyglada jak ten 4,2., na allegro te 6,7 sa takie wysokie.
Dodano:  4 grudzień 2014 - 9:08
nakładki trzeba dodatkowo dokupić ale spokojnie rękawica kuchenna da radę
szukaj średnicy 21 po dnie, góra 24 cm
AnonimowyDodano:  4 grudzień 2014 - 10:00
A ten ktory prezentujesz w poscie ma pojemność 4.2 ? Przepraszam ze tak drąże ale odpasałaś komuś że to 6,7 litra a garnki o takiej pojemnosci są takie wysokie...
AnonimowyDodano:  4 grudzień 2014 - 10:01
A taki nakladki na uszy gdzie mozna kupic?
Dodano:  4 grudzień 2014 - 10:15
Jak kupujesz garnex Valdinox to sprzedawca powinien mieć też i uszy. Nie wiem czy takie standardowe pasują, takie które są dostępne w każdym sklepie. Trzeba by sprawdzić.
Dodano:  4 grudzień 2014 - 10:15
Ten ma około 5 litrów ale taki duży też mam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 grudzień 2014 - 10:25
Ok ;) a testowalas moze ten do gotowania mleka? Tez sie nad nim zastanawiam, do owsianki bylby dobry
Dodano:  4 grudzień 2014 - 11:04
Tego do mleka nie testowałam. Owsiankę to ja w multicookerze robię zawsze ;)
mm MammaDodano:  11 marzec 2015 - 10:17
Małgosiu, a możesz coś więcej o multicookerze napisać? Zainteresował mnie temat ;) Co polecasz?
No i jeszcze jedno pytanie. Czy jest możliwość przygotowania diety dla dwóch osób razem? Chodzi o to żeby oboje jedli to samo, a nie żeby szykować dla każdego osobne danie. Ile taka dieta by kosztowała i czy zawiera przepisy na dania?
Dodano:  11 marzec 2015 - 17:30
Tak, można dietę dla dwojga. Zawiera przepisy, te same dania, ale inne proporcje.
Wyceniana jest na podstawie formularza.
O multicookerze pisałam. Testowałam Redmond.
mm MammaDodano:  12 marzec 2015 - 11:02
Dziękuję za odpowiedź. A czy mogłabyś pokierować przy okazji jakiego przepisu pisałaś o Redmondzie bo podejrzewam, że odpowiedź na moje pytanie kryje się w jakimś przepisie. Tylko w którym? :)
Dodano:  12 marzec 2015 - 11:23
Z prawej strony bloga, nad facebookiem masz taką wyszukiwarkę "szukaj w tym blogu" i wpisz tam redmond
mm MammaDodano:  12 marzec 2015 - 11:35
O super. Muszę więcej marchewki na wzrok jeść. Nawet tak sobie pomyślałam, że gdyby było wyszukaj to bym sobie poradziła :) Oj nie będę tego komentować.
Odpowiedz
AgaDodano:  10 grudzień 2014 - 14:55
Czemu służy ten garnek? Czy pulpetów nie można smażyć na patelni, a później dusić z papryką na głębokiej patelni z przykrywką? Swobodnie się mieszczą. Czy chodzi o reklamę???
Dodano:  10 grudzień 2014 - 15:11
Oczywiście, że można. Ja przedstawiłam garnek który jest i patelnią i wokiem i rondlem w jednym. Pokazałam co jest fajnego na rynku. I jeszcze nie raz pokażę, zaprezentuję jakie nowości ukazują się na rynku.
Czy z tego skorzystasz to już Twój wybór.
Nie rozumiem co jest złego w reklamie ?
AgaDodano:  10 grudzień 2014 - 15:26
Ok, przepraszam, właściwie to nic złego. Tylko z początku trochę się przestraszyłam,że nie mam takiego garnka i nie wyjdą mi pulpety, a wyszły i są rewelacyjne :). A tak ogólnie to baaardzo lubię Twoje przepisy i artykuły. Pozdrawiam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 grudzień 2014 - 20:59
Dziś kolejne danie zaliczone, pulpeciki są po prostu przepyszne, ponieważ w tygodniu nie mam za bardzo czasu tak pichcić to zrobiłam od razu obiadek na 4 razy , dwie porcje zamrożę, myślisz że nie stracą na jakości? A przemycanie płatków owsianych w mięsie to idealny sposób aby nakarmić moje 4letnie dziecko. Co do garnka, wygląda nieźle, fajnie że promujesz takie różności
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 kwiecień 2015 - 15:59
Danie pyszne, dzisiaj robiłam pierwszy raz. Małgosiu mam pytanie czy ma znaczenie jeżeli kotleciki zrobiłam z fileta z indyka a nie z udźca? Fit kotleciki też robię z tej części indyka. Ogólnie mało jem mięsa, czasami tylko ten indyk więc zastanawiam się jaka jest różnica w smaku i wartościach zdrowotnych? Pozdrawiam Cię serdecznie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 czerwiec 2015 - 22:21
Czy to danie to było czanachi w restauracji Gaumarjos? ;)
Dodano:  1 lipiec 2015 - 9:24
Nie ale inspirowałam się sposobem przygotowania warzyw.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 grudzień 2015 - 17:32
a te pulpety tak mają leżeć na wierzchu i nie są zanurzone w tym pomidorach?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 grudzień 2015 - 17:37
a czy można zastąpić indyka piersią z kurczaka?
Dodano:  29 grudzień 2015 - 18:40
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 luty 2016 - 16:38
ostatnio robiłam z połowy porcji i miałam problem z nakładaniem na patelnie pulpetów, bo mi się rozpadały( być może jedno jajko to wtedy za dużo?). Jak tego uniknąć?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

585 258
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

462 751
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

206 153

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds