
Z okazji zbliżającego się dnia kobiet, przepis na słodkie babeczki. Nie podam dziś kaloryczności, ponieważ dzień ów, ma być dniem radosnym i pełnym przyjemności. Chwila zapomnienia przy kawie i „słodkim grzeszku” należy się każdemu, zwłaszcza w takim dniu.
Przepis na 12 dużych babeczek.
Przepis na kruche ciasto | |
Do przygotowania kruchego ciasta na babeczki potrzebujemy:
* 3 szklanki mąki krupczatki |
|
Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki tj. mąkę,cukier i sól. Mieszamy. 2. Dodajemy posiekane masło i żołtka. Zagniatamy cisto. 3. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią do żywności i wkładamy na godzinę do lodówki. 4. Foremki starannie natłuszczamy sklarowanym masłem. 5. Wychłodzone ciasto wałkujemy, przenosimy na foremki i wciskamy do środka. 6. Babeczki pieczemy w temp. 200 st. przez 12-15 minut. 7. Po wyjęciu z piekarnika ustawiamy dnem do górny i czekamy aż wystygną. 8. Babeczki napełniamy kremem jak będą zupełnie zimne. |
|
Do przygotowania kremu potrzebujemy: * 6 żółtek * 2 łyżki cukru * opakowanie serka mascarpone (250 gram) * laska wanilii |
|
1. Najpierw przygotujemy zabajone.
Niewysoki garnek napełniamy do połowy wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz. Żółtka wlewamy do metalowej miseczki, ubijamy z cukrem używając trzepaczki i ustawiamy nad garnkiem cały czas, nieprzerwanie ubijając trzepaczką. Masa ma być gęsta i puszysta.
2. Zupełnie zimny krem zabajone i serek mascarpone przekładamy do miski. Wanilię rozcinamy i wyciągamy ze środka te małe ciemne kuleczki, dodajemy do miski.
3. Całość mieszamy mikserek na najwyższych obrotach i wkładamy do lodówki na pół godziny.
|
Kaloryczność jednej babeczki to ok. 240 kcal
Nie martw się, zabajone nie jest łatwym kremem. Wymaga wprawy ;)
Pozdrawiam,
foremek silikonowych możesz użyć, jak najbardziej