Uwielbiam kurki. Kojarzą mi się z ciepłymi promieniami słońca, zapachem lasu, miękkością leśnego mchu, leniwymi porankami z zieloną herbatą i jajecznicą z kurkami ……..
Ale dziś nie będzie jajecznicy 😉
Będzie danie, które ugotowałam z tęsknoty za latem, za zieloną trawą i za śpiewem ptaków.
Kurkowe gniazdka świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, ale także jako przystawka, gdy zaprosimy przyjaciół na kolację.
Przygotujemy je w zaledwie 20 minut.
Składniki na porcję dla 4 osób : * makaron „gniazdka” 8 szt. * opakowanie mrożonych kurek * 4 łyżki masła * mała cebula * 400 ml śmietany * sól,biały pieprz * starty parmezan do posypania |
|
Sposób przygotowania: 1. W szerokim naczyniu gotujemy osoloną wodę. Delikatnie wkładamy gniazdka, tak aby nie uszkodzić struktury. Gotujemy al dente. 2. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę. 3. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki. 4. Jak kurki będą miękkie doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę. Dusimy 3-4 minuty. 5. Ugotowany makaron wyjmujemy bardzo delikatnie łyżką cedzakową, tak aby nie uszkodzić struktury gniazdek. 6. Do gniazdek wkładamy kurki w sosie. Posypujemy startym parmezanem. |
Musze sprobowac:)
Pozdrawiam :)
Uwielbiam!! Przepis świetny, zapewne skorzystam.
Pozdrawiam:*
http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/
Pozdrawiam
Magda
Ale las bardzo lubię:-)Przepis zaraz wydrukuję._
A ile waży opakowanie mrożonych kurek? Pytam, bo chcę kupić takie świeże w Lidlu na tackach i nie wiem ile go wtedy użyć?
Pozdrawiam
Magda