fbpx
Wegetariańska pasta z czerwonej soczewicy
Img

Ze względu na wysoką zawartość białka soczewica to obowiązkowy składnik diety wegetariańskiej.
W jadłospisie statystycznego „mięsożercy” występuje bardzo rzadko, a szkoda to to bogate źródło organicznego wapnia (organiczny wapń, to postać wapnia rozpuszczalna w wodzie. Przez masz organizm jest całkowicie przyswajalny), żelaza, fosforu, kwasu foliowego, cynku, karotenu, błonnika, witamin z grupy B i PP.
Soczewica obowiązkowo powinna się znaleźć w jadłospisie kobiet w ciąży i dzieci. Ze względu na niski indeks glikemiczny, także diabetyków.

Brak soczewicy w diecie wiele osób tłumaczy tym, że nie bardzo wie, co z niej zrobić. Poza zupą nie bardzo mamy pomysł na jej wykorzystanie, a doskonale nadaje się na pasty do pieczywa. Tu pole do popisu jest ogromne i ogranicza nas wyłącznie nasza fantazja.

Pasty z roślin strączkowych to świetna alternatywa dla wędlin. Doskonałe jako „smarowidło” do tortilli, lub jako dip do maczania warzyw.

Pasta, którą chcę Wam dziś zaproponować oprócz soczewicy zawiera pieczoną paprykę, czosnek i natkę pietruszki.
Pieczona papryka nadaje naturalnej słodyczy. Natka pietruszki neutralizuje zapach czosnku. Zarówno pietruszka, jak i papryka to bogactwo witaminy C.
Cała pasta to bomba witamin i minerałów. Obowiązkowy składnik mojego sposobu odżywiania.
Namawiam Was do wypróbowania.

Polecam także pikantną pastę z fasoli (klik).

Kaloryczność:
Łyżka pasty (10 gramów) ma ok. 20 kcal
Składniki: 
  • 170 gramów suchej czerwonej soczewicy
  • pół papryki
  • sól
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
    opcjonalnie : szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
  1. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Paprykę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Studzimy i zdejmujemy skórę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  2. Do miseczki wkładamy ugotowaną soczewicę, paprykę bez skóry pokrojoną w kostkę, wyciśnięty ząbek czosnku i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Solimy i blendujemy na gładką masę.

Tak przygotowana pasta jest gładka i kremowa. Można także zrobić tę pastę trochę inaczej, a mianowicie nie blendować soczewicy, tylko rozgnieść ją widelcem. W tym przypadku blendujemy tylko paprykę z czosnkiem i mieszamy z rozgniecioną soczewicą i natką pietruszki. Pasta na wtedy inną konsystencję. Mi smakuje w obydwu wersjach.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Obiad dla dzieci: jesienny krem ziemniaczano selerowy na domowym bulionie
Obiad dla dzieci: jesienny krem ziemniaczano selerowy na domowym bulionie

Jesienny krem uwielbiany przez moje dzieci. Delikatność ziemniaka podkreślona aromatem gałki muszkatołowej. Do tego rumiana cebulka nadająca słodyczy, połączona z Czytaj dalej

Lunchbox do pracy z halloumi i chrupiącym boczkiem do przygotowania w 15 minut

Publikowane na blogu dania zazwyczaj dedykuję osobom na dietach redukcyjnych, tymczasem bardzo wiele osób albo nie jest na żadnej diecie, Czytaj dalej

Pieczona dynia o smaku pieczonej wołowiny. Poznaj sekret mojej domowej mieszanki przypraw!
Pieczona dynia o smaku pieczonej wołowiny. Poznaj sekret mojej domowej mieszanki przypraw!

Zamęczę Was tą dynią, ale powiem Wam że tak mi ostatnio zasmakowała, że non stop się nią żywię. Nawet Pani Czytaj dalej

Razowy naleśniko – omlet ze szczypiorkiem i serem blue
Razowy naleśniko - omlet ze szczypiorkiem i serem blue

Jedno z moich ulubionych śniadań ostatnimi czasy. Razowy naleśniko - omlet ze szczypiorkiem i serem blue. Pyszny, sycący, i za Czytaj dalej

59 komentarzy

AnonimowyDodano:  22 kwiecień 2014 - 8:12
Cenne informacje o soczewicy. Ja bym jeszcze dodała,żeby starać się wybierać soczewicę ekologiczną- soczewica jak i inne rośliny strączkowe są najbardziej genetycznie modyfikowanym rodzajem żywności.Czy zgodzisz się ze mną Małgosiu? pozdrawiam,M.
Dodano:  22 kwiecień 2014 - 9:23
o soczewicy nie słyszałam, żeby była najczęściej modyfikowana
AnonimowyDodano:  22 kwiecień 2014 - 21:34
chyba chodziło o soję a nawet jeśli była by to genetycznie modyfikowana soczewica musi być to uwzględnione na opakowaniu. Producent ma obowiązek zaznaczyć to na opakowaniu jeśli powyżej 5% składu danego produktu to GMO to po pierwsze, a po drugie w europie jedyna genetycznie modyfikowana roślina dopuszczona do uprawy to kukurydza MON 810.
Odpowiedz
Magda PDodano:  22 kwiecień 2014 - 8:33
Czy można w podobmy sposób wykorzystać zieloną soczewice ?
Dodano:  22 kwiecień 2014 - 9:15
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 kwiecień 2014 - 8:45
Chętnie poczynię pastę :) Proszę tylko napisać jak długo można ją trzymać w lodówce? Ile jest ważna od zrobienia?
Dodano:  22 kwiecień 2014 - 9:15
4 dni spokojnie postoi,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 kwiecień 2014 - 9:16
Małgosiu a można tą pastę zrobić z białej soczewicy?Bo akurat takową mam -została mi z Twojej zupki z soczewicy
Dodano:  22 kwiecień 2014 - 9:24
pewnie, ;)
Odpowiedz
svarowska AKDodano:  22 kwiecień 2014 - 10:24
musze sobie takie zrobić :D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 kwiecień 2014 - 10:58
ile pasty wyjdzie z takiej ilości składników? taka miseczka jak na obrazku?
Dodano:  22 kwiecień 2014 - 11:37
1,5 takiej miseczki
Odpowiedz
Karmel-itka.Dodano:  22 kwiecień 2014 - 11:06
odkąd przeszłam na wegetarianizm, wręcz zajadam się soczewicą! bardzo lubię:]
Odpowiedz
kamilaDodano:  22 kwiecień 2014 - 12:13
..a ja znowu przesadziłam w święta z jedzeniem... a przecież jeszcze zostało mnóstwo ciasta...
i jak tu nie jeść..? :(
Odpowiedz
aga.czterdziestolatkaDodano:  22 kwiecień 2014 - 12:30
Małgosiu myślałam, że jestem aktywna, ale Ty to jesteś mega aktywna.
Uwielbiam soczewicę i pastę na pewno zrobię w tym tygodniu.
Mam prośbę o post na temat grillowania i piknikowania, Pogoda piękna.
Odpowiedz
IwonaDodano:  22 kwiecień 2014 - 16:18
Uwielbiam czerwoną soczewicę :) Chętnie skorzystam z przepisu :)
Odpowiedz
KarolinaDodano:  22 kwiecień 2014 - 17:49
Zrobiłam i wyszła PYYYYYYYYCHA :) także pasta zagości częściej w mojej kuchni.

W moim przypadku tylko muszę soczewicę gotować na samym końcu, bo oczywiście co zrobiłam??? Wyżarłam pół garnka jak już się ugotowała a papryka dopiero się piekła :)

A do tego mam kawałek karczku (pieczonego) z cebulką i marchewkę i selera naciowego w słupki :) Ale dobry obiadek :D
Dodano:  22 kwiecień 2014 - 22:46
ha ha :) mam to samo,
jak robię tę pastę to zawsze gotuje więcej soczewicy bo wiem że wyjem z garnka połowę ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 kwiecień 2014 - 19:22
muszę wypróbować ten przepis, moja ulubiona wersja pasty z soczewicy to w połączeniu z suszonymi pomidorami i czosnkiem :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 kwiecień 2014 - 8:56
Małgosiu mogłabyś zobaczyć ten filmik na YT? https://www.youtube.com/watch?v=GxHQqo71nUA Chciałabym znać Twoje zdanie odnośnie tych 10 zasad. Z góry pięknie dziękuję za odpowiedź :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 kwiecień 2014 - 18:41
A taka pasta to jako dodatek do obiadu, czy pasta na chleb :)? bo tak myślę z czym to można jeść:)
Dodano:  23 kwiecień 2014 - 20:31
zastosowanie zostało napisane w treści posta
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 kwiecień 2014 - 19:06
Pani Małgosiu,jeżeli mam 16 lat od długiego już czasu jem 1500-1600 i chciałabym zacząć biegac to amm zostawić tą kaloryczność czy zwiększyć?
Dodano:  23 kwiecień 2014 - 20:33
ja bym zwiększyła,
przemyśl ile będziesz biegała, czy codziennie, jak długo etc.
na tej podstawie zwiększ ilość jedzenia żebyś miała siłę biegać
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 kwiecień 2014 - 20:02
Po treningu musi być cos bialkowego jak jogurt. Czy czasem moge go zastapic tunczykiem? Jest bogaty w białko
Dodano:  23 kwiecień 2014 - 20:21
oczywiście, może być tuńczyk
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 kwiecień 2014 - 20:30
Małgosiu, jak mniej więcej rozłożyć kaloryczność (ok 1500-1600) na poszczególne dania?w moim menu kolejność wygląda tak:
śniadanie w domu
śniadanie w pracy
przekąska w pracy
obiad w domu
kolacja w domu
pozdr Marta
Dodano:  23 kwiecień 2014 - 20:39
zerknij na moje jadłospisy
Odpowiedz
Anna KomarDodano:  24 kwiecień 2014 - 17:29
Korci mnie ta pasta, tylko zastanawiam się czy jak nie dodam papryki to też będzie dobra, bo ja niestety nie lubię nadal papryki i wyczuwam ją pod każdą postacią (nad czy trochę ubolewam gdyż wiem,że jest zdrowa). Pozdrowionka
Dodano:  24 kwiecień 2014 - 17:36
spokojnie możesz pominąć paprykę,
zamiast niej dodaj podsmażoną cebulkę
Odpowiedz
magjasienDodano:  24 kwiecień 2014 - 21:42
Ja dziś zamiast połowy papryki dałam ją całą i teraz zamiast soczewicy czuć przede wszystkim paprykę;-(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2014 - 15:16
Dzień dobry! w weekend zrobiłam pastę z soczewicy i wyszła genialnie! To był bardzo dobry pomysł, od kiedy kupuję soczewicę to trochę jem ją z musu, nie smakuje mi ale białko itpe (a nie jem mięsa). W paście była wyczuwalna ale nie dominowała, świetnie komponowała się z papryką i ziołami. Dziękuję, Emilia :)
Odpowiedz
Magda PDodano:  28 kwiecień 2014 - 16:00
Ja jeszcze Twojej gosiu nie robiłam ale , próbowałam wcześniej inny przepis bo uwielbiam soczewice . Ale mam problem bo wyszła such :/
Odpowiedz
Magda PDodano:  28 kwiecień 2014 - 20:25
*Gosiu ;p
Odpowiedz
magjasienDodano:  28 kwiecień 2014 - 22:33
Z przepisu Gosi wyszła super soczysta aromatyczna pasta...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 kwiecień 2014 - 20:38
Małgosiu czy mogę takową pastę zrobić z czarnej belugi ? Czy to ma jakieś znaczenie ? Dziękuję Eva
Dodano:  29 kwiecień 2014 - 21:17
możesz, aczkolwiek ja nie próbowałam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2014 - 13:03
A co jeśli pasta wyszła za wodnista, czym ja wtedy zagescic? Za dużo wody dodalam do gotowania ciecierzycy.
Dodano:  4 maj 2014 - 13:49
dogotować soczewicy i dodać
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 maj 2014 - 18:46
Zrobiłam dziś:) brakowało mi odrobinę wyrazistości więc dodałam pieprzu ziolowego i odrobinę oliwy z oliwek- wyszedł meeega pasztecik; )
Odpowiedz
ana.2213Dodano:  6 maj 2014 - 12:51
Jak przechowujesz tego typu pasty? w słoiku, w miseczce, w kubku? Zakrywasz folią? :)
Dodano:  6 maj 2014 - 13:01
w miseczce,
Dodano:  6 maj 2014 - 13:01
a i przechowuję w lodówce przykryte folią spożywczą
ana.2213Dodano:  7 maj 2014 - 0:06
Dziękuję za odpowiedź :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 maj 2014 - 11:07
czy czymś można zastąpić natkę pietruszki - akurat nie mam a najbliższy sklep z natką 20 km ode mnie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 maj 2014 - 11:08
mam suszoną natkę selera korzeniowego lub koperek chociaż koperek jest zbyt dominujący
Odpowiedz
Karolina ZawadzkaDodano:  3 czerwiec 2014 - 11:24
jak długo można przechowywać w lodówce?
Dodano:  3 czerwiec 2014 - 11:27
do tygodnia
Odpowiedz
pattyDodano:  16 czerwiec 2014 - 22:37
Pycha:) uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty. Tylko ja dodaje jeszcze oprócz tych składników co wymieniłaś odrobinę ziaren słonecznika, łyżeczkę przecieru pomidorowego i szczyptę ostrej papryki:) Sama spróbuj
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 lipiec 2014 - 15:21
Da się czymś zastąpić natkę pietruszki? Bo jej nienawidzę :(
Dodano:  15 lipiec 2014 - 16:14
dodaj koperek
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 styczeń 2015 - 15:12
A dlaczego tak ważne jest plukanie soczewicy?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 styczeń 2015 - 21:30
Pyszna, prosta, zdrowa, dzięki za ten przepis!!!
Odpowiedz
omeaDodano:  27 styczeń 2015 - 19:26
Właśnie zmiksowałam pastę, jest świetna, dzieciakom też smakuje. Coś czuję, że zniknie jeszcze dzisiaj :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 maj 2016 - 20:22
Czy przy zjd można jeść ciecierzycę ?
Odpowiedz
KamaDodano:  9 listopad 2018 - 12:24
Czy soczewicy nie trzeba namoczyć przez noc?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  12 listopad 2018 - 16:49
Nie trzeba ;)
Odpowiedz
GośkaDodano:  28 maj 2020 - 11:02
Do zagęszczenia użyłam zmielonych pestek dyni, nie na pył. Jest pyszne.
Odpowiedz
MariaDodano:  30 marzec 2023 - 11:16
Wygląda bardzo apetycznie. Na pewno ją zrobię. Jesteśmy mięsożercami, choć w ciepłej porze roku to raczej flexitarianami ;) Jednak czerwona soczewica stoi zawsze pod ręką ;) Bardzo często dodaję ją do różnych sosów czy zup, a szczególnie do sosów pomidorowych czy kremu z pomidorów. Stanowczo wzbogaca danie i genialnie zastępuje śmietanę.
Odpowiedz
malgosiaDodano:  19 kwiecień 2023 - 17:16
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds