fbpx
Łosoś w sosie Teriyaki, duszony na parze w warzywach, podany z młodą glazurowaną marchewką
Img

Sos Teriyaki – nowość, bo jeszcze go na blogu nie było, i być może wielu z Was jeszcze nie miało z nim do czynienia. Ja odkryłam go całkiem niedawno i bardzo przypadł mi do gustu. W weekend testowałam go także na kurczaku, i cała rodzina była zachwycona. Kurczak pojawi się na blogu, ale dziś ryba.

Łosoś marynowany w sosie Teriyaki, duszony na parze w warzywach, a dokładniej w ich zielonej części, czyli natkach, które nadają mu cudownego aromatu.
Aromat wszystkich natek w połączeniu z aromatem sosu Teriyaki, tworzą fajną całość.
Rybę marynujemy całą noc, ale to nie oznacza, że danie jest czasochłonne i skomplikowane, bo przygotowanie całości nie zajmie Wam więcej niż 30 minut.
Łososia wrzucamy do kąpieli w Teriyaki na noc, i obiad robimy na przykład po przyjściu z pracy.
Sos Teriyaki ma tą zaletę, że im dłużej kąpie się w nim mięsko, tym lepiej.
Rybkę zjemy w towarzystwie sosu na bazie miodu, śmietany 12% i sosu Teriyaki w którym się moczyła, oraz młodych glazurowanych marchewek.
Tak przyrządzone marchewki, teraz kiedy są młode, podaję do większości dań obiadowych.
Koniecznie musicie wypróbować.

Kaloryczność porcji łososia dla jednej osoby czyli 130 gramów to ok. 260 kcal 
Dwie glazurowane młode marchewki to ok. 30 kcal
Łyżka stołowa sosu (ok. 25 g) to ok. 20 kcal
 
Cały obiad składający się ze 130 g łososia, 2 marchewek i 6 łyżek sosu 
to ok. 410 kcal
Składniki dla 2 osób: 
  • filet z łososia (ok. 260 gramów)
  • 200 ml sosu Teriyaki (po zamarynowaniu łososia nie wylewamy sosu)
  • sól
  • łyżka klarowanego masła
  • czubata łyżeczka miodu
  • łyżka śmietany 12 %
  • młoda marchewka
  • łyżeczka cukru trzcinowego, lub ksylitolu
  • zielenina z włoszczyzny (od selera, pora, pietruszki, marchewki)
Przygotowanie: 
  1. Łososia zalewamy sosem Teriyaki i odstawiamy na noc do lodówki. Można zalać wieczorem i zrobić po przyjściu z pracy. Im dłużej się marynuje, tym lepiej.
  2. Zieleninę od włoszczyzny myjemy i kładziemy w naczyniu do gotowania na parze.
  3. Na włoszczyźnie kładziemy łososia i oprószamy solą.
  4. Łososia wywracamy na brzuszek, przykrywamy pokrywką i dusimy na parze przez 10 -12  minut.
  5. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy miód, i wlewamy sos Teriyaki w którym moczyła się ryba. Jak sos z miodem dokładnie się połączą, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy.
  6. Młode marchewki myjemy i delikatnie skrobiemy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy marchewki i dusimy pod przykryciem na minimalnym ogniu, często przekręcając.
  7. Jak będą miękkie (czas zależy od grubości marchewek) na patelnię dodajemy cukier, i glazurujemy ok. 2 minut.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Soczysta i krucha, pieczona gęś na św. Marcina!
pieczona gęś

11 listopada to Święto Niepodległości, ale też wspomnienie św. Marcina, patrona ubogich. Z tej okazji w Wielkopolsce tradycyjnie piecze się Czytaj dalej

Koktajl na bazie wody kokosowej, z mango i kiwi
Koktajl na bazie wody kokosowej, z mango i kiwi

Bajecznie egzotyczny koktajl, który przywodzi na myśl egzotyczne wakacje w ciepłych krajach. Ale smak to nie wszystko. Jeden składnik czyni Czytaj dalej

Sałatka z marynowaną suszoną śliwką, grillowaną szynką szwarcwaldzką, grillowaną papryką i kiełkami rzodkiewki (355 kcal)

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Promienie słońca grzeją coraz mocniej, ptaki śpiewają coraz głośniej, a lekki, coraz cieplejszy powiew wiatru Czytaj dalej

Delikatny filet z dorsza w sosie szpinakowym
filet z dorsza w sosie szpinakowym

Delikatny filet z dorsza w aromatycznym sosie szpinakowym. Polubisz to danie. Na pewno 🙂 Ryb jemy zdecydowanie za mało. Najczęstszym Czytaj dalej

42 komentarze

AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 10:41
Zakochałam się w glazurowanych marchewkach - że ja nie wpadłam na to że tak prosto można je przyrządzić ;)
Oj jak dobrze, że ja mam Gosiu Ciebie :)))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 10:47
Wypróbuję w tym tygodniu na 100%! Będę musiała zrezygnować z jakiegoś obiadku z jadłospisu na rzecz takich pyszności:D Mniaaaam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 10:56
a jak zrobić ten sos???
Dodano:  26 maj 2014 - 11:10
sosu Teriyaki nie zrobisz sama, powstaje na bazie sosu sojowego, a dobry sos sojowy powstaje z fermentowanych ziaren soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody i soli i te sztukę do perfekcji opanowali Japończycy .
Dobry sos sojowy leżakuje kilka miesięcy.
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 16:49
Czyli nalezy go szukac w markecie ?
Dodano:  26 maj 2014 - 17:57
tak, znajdziesz go obok sosów sojowych
Kamila KDodano:  31 maj 2014 - 19:44
od 2 czerwca w lidlu będzie sos teriyaki i inne bajery kuchni azjatyckiej
Dodano:  31 maj 2014 - 22:00
dokładnie sprawdź skład tych produktów z lidla - jeśli w składzie będzie melasa nie kupuj,
ja się tak kiedyś połaszczyłam na sos sojowy z lidla i cały wylądował w koszu,
w składzie woda, melasa, sól i coś tam jeszcze, a sos sojowy nie ma mieć koloru z melasy,
Karolina MaślakDodano:  31 maj 2015 - 14:34
A ja robiłam sos Teriyaki na podstawie przepisu Nigelli, zmieszałam ze sobą sake, Mirin, cukier brązowy i sos sojowy (to są główne składniki sosu), tym zamarynowałam kurczaka. Potem kurczaka odsączyłam, podsmażyłam, i zalałam wcześniej przygotowanym sosem. I było naprawdę pyszniutkie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 11:05
o a ja wczoraj miałam łososia i nie wiedziałam co z nim zrobić. Super przepis! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 11:09
Wyglada swietnie:) a ja kocham terijaki. Rozumiem ze to taki kupowany sklepowy sos? Mam tez pytanie techniczne dot gotowania na parze. Czy dobrze widze na zdjeciu ze stawiasz szklany pojemnik bez dziurek na garnku?:)
Dodano:  26 maj 2014 - 11:12
to jest taki garnek że podstawa jest porcelanowa i stawia się ją z wodą na kuchni, a na to jest nakładka, ta szklana widoczna na zdjęciu i pokrywka,
sos kupny - zrobienie w domu zajęłoby około roku a i tak nie wyszedłby pewnie taki dobry - sztukę robienia teriyaki na bazie sosu sojowego opanowali do perfekcji Japończycy, więc korzystajmy z tej zdobyczy :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 11:14
oj szkoda, że mam na dziś już obiad z wczoraj ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 11:22
a jaki sos teriyaki polecasz?
Dodano:  26 maj 2014 - 12:10
ja używam kikkoman
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 11:36
A na takim zwykłym garnku blaszanym do gotowania na parze też można przyrządzić?
Dodano:  26 maj 2014 - 12:10
jak najbardziej
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 12:49
do obiadku nie ''dodajemy'' juz zadnych weglowodanow?
Dodano:  26 maj 2014 - 13:06
nie trzeba, ;)
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 13:34
Ten obiad zawiera już tyle węglowodanów prostych, że więcej nie potrzeba.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 12:52
Mmmmm super!!!! A czy dla dzieci teriyaki jest ok?
Dodano:  26 maj 2014 - 13:07
sam sos, ten już doprawiony miodem i śmietaną może być dla dzieci ciut ostry w smaku, ale rybę zjedzą na pewno,
spokojnie rybę możesz podać
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 13:22
Oooo, ja sie podlacze do tematu - moje dzieci akurat czasami lubia lekko pikantnie, zdarza mi sie dodawac do potraw np. troszke pikantnej papryczki. A czy sos teriyaki jest dozwolony dla dziecki pod wzgledem zoladka - bo slyszalam, ze sos sojowy nie bardzo?
Dodano:  26 maj 2014 - 13:39
małym dzieciom nie powinno się podawać samego sosu np. do maczania np.mięsa, ale jeśli zamarynujemy w nim mięso to nic się złego nie stanie,
dzieciom do 3 roku życia lepiej nie dawać, powyżej można
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 13:53
Super, dziekuje Ci bardzo
Odpowiedz
KasiaDodano:  26 maj 2014 - 18:13
Moze ten komentarz bedzie przydlugi, ale chce to z siebie wyrzucic i przy okazji przestrzec lub wesprzec niektorych. Moze to zabrzmi smiesznie w ustach 18-latki, jednak duzo przeszlam i do tej pory mam problemy ze zdrowiem i samoocena. W wieku 12 lat zaczelam intensywnie sie odchudzac, zeby przypodobac sie kolezankom ze szkoly. Glupi powod, ale wowczas brak akceptacji byl dla mnie koncem swiata. Nie mialam nadwagi, wmowilam sobie ze gdy schudne na pewno wszyscy mnie polubia i nareszcie bede miala komu opowiedziec o problemach w domu, ktore w sobie dusilam. Dwa lata pozniej mialam juz poczatki bulimii. Moja mama jest bardzo apodyktyczna i od razu zauwazyla ze nie jem normalnie. Wmuszala we mnie jedzenie, takze mieso, choc wiedziala ze przeszlam na wegetarianizm. Aby sie zbuntowac i "wyrownac bilans" przez kilka dni sie glodzilam i intensywnie cwiczylam. Trwalo tokilka lat, nikt nie chcial pomoc mi zrozumiec przyczyn takiego zachowania, ani pomoc mi wogole. Kilka miesiecy temu trafilam na Twojego bloga, przypadkiem. Zaczelam czytac i wciagnelam sie. Na spokojnie zastanowilam sie nad swoim zyciem, wczytalam sie w wyniki badan krwi, obejrzalam w lustrze swoje cialo. I uznalam ze nie moge dluzej sie niszczyc. Zaczelam stosowac sie do Twoich rad i przepisow aby nieco wzmocnic organizm, i juz widze efekty. Mam mocne wlosy, skora nabrala kolorow, oczy juz nie sa podkrazone. Psychicznie takze czuje sie o wiele lepiej, bo zaczelam pracowac nad przyczyna zaburzen odzywiania. Ucze sie rozmawiac z mama i z ludzmi. Bez terapii i bez pomocy psychologa. To Twoja zasluga Malgosiu :)
Dodano:  26 maj 2014 - 18:28
Kochana, aż łezka się kręci jak czytam takie listy jak Twój ;)
Strasznie się cieszę, ze trafiłaś na moją stronę i wychodzisz ze swoich problemów.
Teraz będzie już tylko lepiej .
PaulinaDodano:  26 maj 2014 - 20:30
Kasiu trzymaj tak dalej i nie poddawaj sie nigdy ! Gratulacje, że to udźwignęłaś ;) silna kobieta ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 18:54
Pani Małgosiu - czy łosoś do takiego sosu może być upieczony w piekarniku? - takiego bardzo lubię. Czy jednak tylko taki przygotowany na parze będzie odpowiedni?
Dodano:  26 maj 2014 - 21:17
możesz go oczywiście upiec w piekarniku, obłóż go tylko tą zieleniną i mów mi po imieniu ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 19:07
Spadłaś mi z nieba z tym sosem!, szukałam czegoś do ryby. Jeszcze gdybyś podpowiedziała, czy w takiej kąpieli można ''wykąpać'' dorsza.. ;) Albo jak go w nim ''wyglazurowac'' żeby np. wrzucić na grilla.... :))
Dodano:  26 maj 2014 - 21:11
oj tak, moczysz go tak samo jak w tym przepisie i grillujesz, oczywiście solisz i możesz posypać pieprzem cytrynowym jeśli lubisz ostrzejsze dania
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 21:14
dzięki, MNIAM ;)
AnonimowyDodano:  1 czerwiec 2014 - 14:56
i mnie tez sie to spodobalo, grillowac takiego dorsza w folii czy bez?
Dodano:  1 czerwiec 2014 - 22:00
w folii, żeby nie był suchy
Odpowiedz
AleksandraDodano:  27 maj 2014 - 11:02
Kolejny Twój przepis, któremu nie mogę się oprzeć. Muszę koniecznie go zrobić, tylko najpierw wyruszę na łowy w poszukiwaniu sosu teryiaki (miałam, ale zużyłam właśnie do łososia :) oraz garnka do gotowania na parze (został w rodzinnym domu). Glazurowana marchewka musi być mega. :)
A i muszę zrobić lody :D
pozdrawiam, dziękuję że jesteś Kochana i że dzielisz się z nami swoją cenną wiedzą :)
Ola
Odpowiedz
AleksandraDodano:  27 maj 2014 - 11:06
Kolejny Twój przepis, któremu nie mogę się oprzeć. Muszę koniecznie go zrobić, tylko najpierw wyruszę na łowy w poszukiwaniu sosu teryiaki (miałam, ale zużyłam właśnie do łososia :) oraz garnka do gotowania na parze (został w rodzinnym domu). Glazurowana marchewka musi być mega. :)
A i muszę zrobić lody :D
pozdrawiam, dziękuję że jesteś Kochana i że dzielisz się z nami swoją cenną wiedzą :)
Ola
Odpowiedz
jak żyć bez chemiiDodano:  27 maj 2014 - 13:15
To będzie mój przepis na kolejny obiad :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 maj 2014 - 16:06
http://m.tesco.com/mt/www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=250561776
gosiu taki ?
Dodano:  30 maj 2014 - 16:55
dokładnie taki
Odpowiedz
AjyysytDodano:  4 czerwiec 2014 - 13:05
jak smakują te glazurowane marchewki, czy są bardzo słodkie ? pytam, bo od miesiąca nie jem cukru i się waham w sumie ..
Dodano:  4 czerwiec 2014 - 13:10
są słodkie ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

416 12
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

606 279
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

477 787

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds