fbpx
Krewetki po tajsku z kapustą pak choi i makaronem ryżowym
Img

Znacie moje zamiłowanie do kuchni tajskiej. Mam za sobą dwa kursy tej kuchni, uwielbiam te składniki, te kombinacje, te smaki. To zdecydowanie moja bajka i choć ostatnimi czasy prym wiodła kuchnia włoska, to w ubiegły piątek jak zobaczyłam krewetki to oczy zrobiły mi się wielkie jak pięciozłotówki.
Danie jest przepyszne i skradnie kubki smakowe każdemu kto lubi krewetki i kuchnię azjatycką. I ten sos. Robi całą robotę.

Danie bez glutenu, laktozy, białek mleka krowiego i jaj.

Krewetki to bardzo dobre źródło białka, witaminy B6, B12, PP, wapnia, cynku, magnezu, selenu, żelaza, jodu i kwasów tłuszczowych z rodziny Omega3. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i bardzo delikatne w smaku.
100 gramów ma tylko 90 kcal więc mniej niż kurczak i indyk.
Krewetki smażymy krótko, inaczej będą twarde. Po oczyszczeniu, a przed smażeniem należy je osuszyć. Inaczej nie usmażą się równomiernie.

Kupując krewetki omijajcie te różowe. Wybierajcie jedynie szare. Dlaczego? Krewetka szara mrożona jest w postaci surowej. Krewetka różowa to produkt już podgotowany.
To tak jakbyście chcieli zrobić gulasz i kupili ugotowane już mięso.

Uwaga na czyszczenie! Krewetkę należy oczyścić z jelit. To taka ciemna linka wzdłuż grzbietu. Ja czyszczę jeszcze tę pod grzbietem bo tam też jest, a wiem że wiele osób tego nie robi. Także krewetki oznaczone jako oczyszczone mają wycięte tylko jelito z grzbietu. Zwracajcie na to uwagę. Wiem że niektórzy tej drugiej nie wycinają. Ja wycinam.

Kaloryczność:
Danie ma ok. 480 kcal

Składniki dla 3 osób:

  • 200 gramów makaronu ryżowego
  • 24 surowe krewetki
  •  kapusty pak choi
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki orzeszków arachidowych niesolonych 
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Sos:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu tamaryndowego lub miodu

Sposób przygotowania:

  1. Makaron zalewamy wrzątkiem do zakrycia. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na bok.
  2. Kapustę pak choi kroimy w kawałki. Składniki sosu mieszamy i podgrzewamy aby dokładnie się połączyły.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy i podduszamy twarde części kapusty pak choć. Delikatnie solimy. Jak lekko zmiękną (mają być chrupiące, nie rozmiękczone) dodajemy czosnek i oczyszczone krewetki. Przesmażamy aż krewetki staną się różowe. Dodajemy zielone, miękkie części kapusty.
  4. Na osobną patelnię wrzucamy namoczony makaron + chochlę wody w której się moczył. Gotujemy aż woda wyparuje. Wlewamy sos. Mieszamy. Dodajemy składniki z patelni z krewetkami. Mieszamy.
  5. Orzeszki lekko rumienimy na patelni.
  6. Danie posypujemy orzeszkami. Można posypać szczypiorkiem.

 

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Moja wersja kurczaka Gong Bao, czyli moje ulubione danie kuchni chińskiej po lekkim tuningu
kurczak Gong Bao z makaronem ryżowym

Kurczak Gong Bao to danie kuchni azjatyckiej, a konkretnie syczuańskiej. To jedna z najbardziej popularnych kuchni regionalnych w Chinach charakteryzującej Czytaj dalej

Krewetki Tom Kaa czyli elegancka kolacja dla dwojga w 15 minut!

Elegancka kolacja dla dwojga w 15 minut? Do tego niebanalna, egzotyczna i zachwycająca smakiem? Tak, tak. To jak najbardziej możliwe. Czytaj dalej

Krewetki w aromatycznym sosie z chrupiącymi warzywami – romantyczna kolacja dla dwojga

Przepis na błyskawiczną i smaczną kolację dla dwojga. W sam raz na zbliżający się mikołajkowy wieczór. Krewetki w aromatycznym sosie Czytaj dalej

Cukinia z sosem krewetkowym czyli sposób na szybką i niebanalną przekąskę

Banalnie prosta przekąska, a robi niebanalny efekt. Amatorzy krewetek będą zachwyceni. W skład sosu wchodzi domowy majonez. Ja robię go Czytaj dalej

29 komentarzy

PatrycjaDodano:  2 Marzec 2020 - 10:04
Gosiu, gdzie kupujesz krewetki? Szczerze mówiąc nie mam pomysłu gdzie je kupić, aby były dobrej jakości, a nie z przysłowiowego \"ścieku\"...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Marzec 2020 - 10:09
Jak jestem to w makro. Jak nie to kupuję te szare w Biedronce i są ok.
Odpowiedz
KlaudiaDodano:  2 Marzec 2020 - 10:07
Małgosiu, mogłabyś polecić dobre kapsułki z kolagenem? Pozdrawiam i z góry DZIĘKUJĘ :)
Odpowiedz
NataliaDodano:  2 Marzec 2020 - 10:21
Czy można czymś zastąpić krewetki? I czu nadaje sie dla IO?
Odpowiedz
IwonaDodano:  2 Marzec 2020 - 10:22
Nigdy jeszcze nie jadłam makaronu ryżowego, zawsze mi się wydaje bardzo przetworzony. Będę musiała wreszcie coś z nim przygotować :) Pani Małgorzato, ja jeszcze z inną sprawą. Widziałam Pani porady na odzyskanie miesiączki i było tam po 40% węglowodanów i tłuszczu i 20% białka. A jeśli te 20% to za dużo przy niskiej masie (ponad 2 g na kg masy ciała) to można zredukować do 10?I jak ewentualnie zwiększyć pozostałe?
Odpowiedz
Paulina Dodano:  2 Marzec 2020 - 10:58
Małgosiu czy możesz zdradzić co to za kursy ? Są to godne polecenia ? Sama chętnie chciałabym się tam udać. Uwielbiam kuchnię tajska.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Marzec 2020 - 14:42
Takich kursów jest dużo w ofercie na rynku. Różnych kuchni. Ja byłam także na kursie kuchni meksykańskiej, arabskiej. Na pewno coś znajdziesz w swoim mieście.
Odpowiedz
JDodano:  2 Marzec 2020 - 14:58
Małgosiu, czy cały czas używasz wyciskarki do soków, którą kiedyś bardzo polecałaś? Czy może masz jakiś inny model i polecasz? Chciałabym kupić właśnie jakąś mniejszą ze względu na brak miejsca w kuchni i szukam odpowiedniego modelu. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Marzec 2020 - 16:07
Cały czas tej samej używam.
Odpowiedz
MartaDodano:  2 Marzec 2020 - 22:42
Gosiu, mam takie pytanie: czy jesli odbija mi sie poteznie po samym jablku, to prawdopodobne jest, ze jablko odpowiada u mnie rowniez za gazy (a są)? Pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Marzec 2020 - 8:02
Przyczyn gazów może być dużo, a jabłko jest bogate w fodmap które je nasilają.
Odpowiedz
B. Dodano:  3 Marzec 2020 - 7:56
Małgosiu, czy masz do polecenia jakiś dobry sos ostrygowy? Jaki kupujesz sos rybny? U mnie w mieście nie ma stacjonarnie takich produktów a online, a nie mogę znaleźć sosu z dobrym składem.
Odpowiedz
DominikaRDodano:  4 Marzec 2020 - 12:44
Gosiu, przepraszam, że nie w temacie (choć przepis jak zwykle wspaniały! Nigdy jeszcze nie jadłam kapusty pak choi - ciekawa jestem jak smakuje!). Czy układasz dietę dla osób, które mają uczulenie na kobalt + nikiel + chrom? Pozdrawiam serdecznie!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Marzec 2020 - 10:33
Nie układam diet w nietolerancji niklu.
Odpowiedz
P.Dodano:  4 Marzec 2020 - 19:07
Małgosiu, jaki model piekarnika i okap posiadasz? Czekałam na wpis o funkcjonalności Twojej kuchni :( Jestem na etapie urządzania mieszkania i poszukuje sprawdzonych rozwiązań.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Marzec 2020 - 10:31
Oj modelu nie podam ponieważ musiałabym odgrzebać papiery.
Odpowiedz
GieniaDodano:  6 Marzec 2020 - 9:18
Małgosiu czy cukrzyk może stosować siarkę organiczną + witaminę
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Marzec 2020 - 10:29
Tak jeśli nie ma innych przeciwskazań. Cukrzyca nie jest.
Odpowiedz
MoniaDodano:  6 Marzec 2020 - 12:54
Małgosiu, co sądzisz o żywieniu wg ajurwdey w podziale na dosze ..? Czy to ma sens i przełożenie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Marzec 2020 - 9:16
Temat rzeka i mimo iż dużo czerpię zarówno z ajurwedy jak i medycyny chińskiej to podchodzę do tego z rezerwą.
Odpowiedz
MoniaDodano:  6 Marzec 2020 - 12:58
Np zastanawiają mnie w ajurwedzie takie rady ze np kapha nie powinna jesc orzechów..tylko migdały..czy to ma sens ?
Odpowiedz
GosiaDodano:  6 Marzec 2020 - 20:13
Wlaśnie zjadłam te pyszności!! Dawno mnie nie urzekło tak danie, przepyszne ,polecam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Marzec 2020 - 9:15
Ogromnie mi miło. Dziękuję ;)
Odpowiedz
KasiaDodano:  9 Marzec 2020 - 1:40
Sos sojowy ma gluten
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Marzec 2020 - 8:59
Kup bezglutenowy.
Odpowiedz
PaulaDodano:  11 Marzec 2020 - 7:49
Małgosiu, danie do wyrpóbowania. Czekam z niecierpliwością na przepis PadThai według Twojej receptury :)
Odpowiedz
DorotaDodano:  16 Kwiecień 2020 - 16:58
Czy sos tamaryndowy i pasta z tamaryndowca to to samo? Pasta jest kwaśna, a Ty piszesz, że sos można zastąpić miodem, stąd moje pytanie.
Odpowiedz
PJDodano:  6 Maj 2020 - 12:43
Czy kapustę pak choi można zastąpić jakąś inną? Jeśli tak to jaką? Z góry dziękuję za podpowiedź
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2020 - 12:43
Lepiej pominą. Godnego zastępcy tu nie widzę.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Wypadanie włosów. Live z @trycholog_warszawa

Wypadanie włosów. Live z @trycholog_warszawa ...

228 20

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej