Marchewkowe pesto w stylu indyjskim

Kochani dziś mam dla Was przepis, który przypadnie do gustu szczególnie osobom na diecie bezmlecznej, wegetariańskiej i wegańskiej. Przygotowałam dla Was pastę do smarowania pieczywa, z pieczonej marchewki, z oliwą i ziarnami słonecznika.
Sekretem tej kompozycji są jednak użyte przyprawy i sposób przygotowania składników. Słodki smak pieczonej marchewki i podduszonej cebulki, w połączeniu z kuminem i curry, oraz chrupiącym słonecznikiem daje smak który z pewnością Was zaskoczy. Jestem jednak absolutnie pewna, że ta pasta, na stałe zagości w Waszym menu. Można ją nazwać marchewkowym pesto w stylu indyjskim 😉
Z uwagi na fakt, iż marchew została upieczona, a nie ugotowana, oraz do pasty dodany został słonecznik i oliwa, mogą ją jeść osoby z cukrzycą i insulinoopornością.

PS:Ja nie blenduję w paście całego słonecznika. 3 łyżki są zblendowane, jedną mieszam w całości ponieważ lubię ten chrupiący posmak. Wy jeśli chcecie, możecie zblendować cały słonecznik.

Kaloryczność:
Łyżka (25 gramów) pasty ma ok. 40 kcal

Składniki:

  • 6 młodych marchewek
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki curry
  • sól
  • 50 ml oliwy z oliwek + łyżka
  • 4 łyżki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczoną i oskrobaną marchew kroimy w cienkie talarki. Zawijamy w papier do pieczenia, pieczemy 40 minut w 200 stopniach.
  2. Na łyżce oliwy podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy do niej curry i kumin. Przesmażamy dla wzmocnienia aromatu.
  3. Upieczoną marchew wkładamy do blendera. Dodajemy oliwę, rozgnieciony w prasce ząbek czosnku, podduszoną cebulę z patelni oraz 3 łyżki ziaren słonecznika. Blendujemy na gładką masę. Pozostały słonecznik mieszamy z już zblendowaną pastą. Doprawiamy do smaku solą.

Oceń ten wpis

65 komentarzy

katarinaDodano:  6 Lipiec 2018 - 8:55
Gosiu czy ta pasta to taki ala humus?Czyli zastępujemy nim wędlinę,ser..i może być jako samodzielna przekaska? na śniadanie wystarczy tylko chleb i te marchewkowe cudo czy coś jeszcze dodać?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2018 - 9:29
Tak. To takie smarowidło kanapkowe na pieczywo.
Odpowiedz
KingaDodano:  6 Lipiec 2018 - 8:59
Wygląda obłędnie <3 chociaż nie przepadam za smakiem niesurowej marchewki chętnie wypróbuję przepis. Pozdrawiam
Odpowiedz
AnnaDodano:  6 Lipiec 2018 - 8:59
Gosiu w drugim punkcie powinno chyba być podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę a nie marchewkę 😉 a jeszcze mam pytanie czy zupy typu krem można jeść przy insulinooporności jeśli warzywa są gotowane w wodzie a nie pieczone?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2018 - 9:28
Już poprawiłam ;) Jeśli warzywo ma niski IG, można robić z niego zupy krem.
Odpowiedz
aniaDodano:  6 Lipiec 2018 - 9:07
Nie wiem czy jadłaś kiedyś ajvar - to pikantna pasta z pieczonej papryki i bakłażanów. Jest przepyszna. Twoja pasta marchewkowa do wypróbowania.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2018 - 9:26
Jadłam tak. Lubię.
Odpowiedz
anonimowyDodano:  6 Lipiec 2018 - 9:56
Przepis na pewno wypróbuję, ale mam pytanie. Czy na oliwie z oliwek można smażyć? Myślałam że nie.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2018 - 12:31
Można. Ma przewagę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  6 Lipiec 2018 - 10:08
Uwielbiam Twoje przepisy. Proste bez wymyślnych składników i jesli robię wegług przepisu zawsze mi wychodzą. DZIĘKUJĘ.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2018 - 12:30
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
AsiaDodano:  6 Lipiec 2018 - 11:24
Gosiu czy TSH 6.5 dla półrocznego dziecka to za dużo ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2018 - 12:28
W normie.
Odpowiedz
CzytelniczkaDodano:  6 Lipiec 2018 - 11:48
Gosiu jak dajesz radę teraz i podczas remontu gotować jeżeli kuchnie masz w remoncie ? Pytam bo też mnie to czeka..
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2018 - 12:26
Wstrzymaliśmy się tydzień z rozpoczęciem remontu. W sobotę wyjeżdżają dzieci na kolonie i wówczas remont ruszy pełną parą. Jeśli masz konto na Instagramie, to tam w instastories możesz na żywo oglądać postępy. Dziś pokazałam filmik jak wygląda moja kuchnia teraz.
GośkaDodano:  6 Lipiec 2018 - 23:59
Małgosiu, mamy takie same płytki w kuchni :) :) :) Ciekawa jestem, czy masz takie same przemyślenia o nich po latach używania jak ja... :) Pozdrawiam, Gośka
Odpowiedz
AgataDodano:  6 Lipiec 2018 - 12:00
Pani Malgosiu, czy młody jęczmień może być przyczyną niskiego ciśnienia? Od jakiegoś czasu mam bardzo niskie ciśnienie i szukam przyczyny, a od niedawna pije jęczmień
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2018 - 12:39
Jeśli ciśnienie spadło od czasu włączenia jęczmienia do diety, warto go odstawić i poobserwować. Teoretycznie nie powinien takich objawów dawać, ale różnie to bywa z reakcjami na produkty.
Odpowiedz
JoannaDodano:  6 Lipiec 2018 - 12:02
Ile obecnie wynosi czas oczekiwania na wycenę? Formularz wysłałam 14 maja.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2018 - 12:24
7 tygodni od momentu wysłania.
Odpowiedz
kaśDodano:  6 Lipiec 2018 - 12:14
czy jedząc ok 1600 kal dziennie mogę sobie pozwolić na 6 łyzek tej pasty na podwieczorek?( ok 150 gr)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2018 - 12:23
Tak.
Odpowiedz
anonimowyDodano:  6 Lipiec 2018 - 12:29
jako samodzielny posiłek to jest to bardziej węglowodanowo-tłuszczowy posiłek?tak?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2018 - 12:42
A sałatka warzywna (sałata,pomidor, rzodkiewka) + oliwa i ziarna słonecznika jakim są posiłkiem?
Odpowiedz
MagdaDodano:  6 Lipiec 2018 - 12:52
Gosiu, błagam zrób posta co powinna jeść nastolatka. Moje dziecko to straszny niejadek, ale Twoje przepisy respektuje i ze smakiem je nawet warzywa w Twoich potrawach. Help!!! :D
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Lipiec 2018 - 7:39
Napiszę ;)
Odpowiedz
Marta Dodano:  6 Lipiec 2018 - 13:55
Małgosiu, ile taka pasta może być przechowywana w lodówce?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2018 - 14:10
Tydzień, ale u mnie nigdy tyle nie wytrzymała ;)
Odpowiedz
Paulina Dodano:  6 Lipiec 2018 - 13:57
GOSIUUUUIIIIIU czy przy pcos trzeba odstawić mięso? Jaki masz do tego stosunek? Mam pcos i hashi i odstawić gluten, laktoze i mięso to mało zostaje
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Lipiec 2018 - 7:39
Nie ma potrzeby. Ale ilość jest kluczowa.
Odpowiedz
MagdaDodano:  6 Lipiec 2018 - 13:59
Malgosiu dostalam \"swojski\"olej rzepakowy tloczony na zimno czy można na nim smażyć? Pytam ponieważ mam wrażenie ze podczas smażenia sie pali??
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2018 - 14:09
Nie, nie.
Odpowiedz
AnonimDodano:  6 Lipiec 2018 - 15:14
Jako samodzielne danie moze byc na kolacje?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Lipiec 2018 - 7:38
Pewnie ;)
Odpowiedz
MartynaDodano:  6 Lipiec 2018 - 22:18
Właśnie testuję przepis, w całym domu tak pięknie mi pachnie kuminem :) Małgosiu, w jakiej konfiguracji można zażywać ashwagandhe i magnez, można razem połknąć w sensie w jednym czasie? I kiedy wówczas D3? Serdecznie Cię pozdrawiam! :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Lipiec 2018 - 7:38
Można w jednym czasie. Magnez najlepiej rano.
Odpowiedz
MonikaDodano:  7 Lipiec 2018 - 8:12
Małgosiu, czy mogłabyś stworzyć dodatkową grupę podziału przepisów - dla IO. Nam bardzo ułatwiłoby to szukanie na szybko odpowiedniego przepisu, a Tobie oszczędziło (prawdopodobnie 😉) zapytania pod każdym wpisie \"czy może być dla IO\". Pozdrawiam
Odpowiedz
AsiaDodano:  7 Lipiec 2018 - 14:04
Gosiu ostatnio znajoma farmaceutka powiedziala mi że siemienia lnianego nie wolno rozdrabniać,blenderowac lub rozgryzać ponieważ wytwarzają się związki rakotwórcze. Przeraziłam się bo ja często je blenderuje w koktajlach z Twoich przepisow. Co o tym myślisz ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Lipiec 2018 - 8:13
No jak? Co to za pogląd.
AsiaDodano:  9 Lipiec 2018 - 8:40
Mówiła że tak ja uczyli na studiach. Rozumiem że Ty się z tym nie zgadzasz. A Tobie wierzę jak mało komu. Więc dalej będę je stosować. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Lipiec 2018 - 11:43
Nie zgadzam się ponieważ siemię uwolni wartości po rozdrobnieniu (lub ugotowaniu). Jak zjesz w ziarenkach to to ziarno przeleci w nie zmienionej formie.
Odpowiedz
GosiaDodano:  7 Lipiec 2018 - 23:43
Malgosiu, co myslisz o stosowaniu l-tyrozyny w tabletkach przy niedoczynnosci i Hashimoto? Nie jem miesa, jajek i nabialu.
Odpowiedz
Krysia Dodano:  8 Lipiec 2018 - 9:15
Koniecznie muszę zrobić po powrocie z nad morza i \"laby\" w gotowaniu :-) .....swoja marchewka z grządki to dopiero rarytas :-) .....dla mnie IO i syna z cukrzycą to kolejna odsłona serii PYSZNE TANIE ZDROWE .....czy olej lniany też może być do tego ? .....Gosiu mam 36 lat i właśnie musiałam odstawić HORMONY podejrzenie miejscowej ZAKRZEPICy palców u stopy 2 palców :( zastrzyki w brzuch i teraz czekam na efekty leczenia i odstawienia po paru latach 3.5 HORMONÓW boje się cholernie mega nawrotu trądziku i bolacych gól bo kiedyś takie miałam twarz, dekolt, a i plecy :-( (obecnie piękna i gładka buźka ) okres też lipa bo nieregularny w tym roku w maju i styczniu :( -poradź PROSZĘ co włączyć do menu biorę 1 łyżkę oleju lnianego po śniadaniu i kolacji jem 4 posiłki bo IO a i omega3 zaczęłam brać 2 kapsułki dziennie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Lipiec 2018 - 7:34
Tak Krysiu, olej lniany jak najbardziej. U Ciebie odstaw nabiał. Wprowadź olej lniany. Odstaw cukier, słodycze i żywność przetworzoną.
Krysia Dodano:  9 Lipiec 2018 - 9:25
Kochana Ty moja tak z grubej RURY odstawić czy na początek 3 razy w tygodniu a potem po miesiącu całkowicie ? - fast foodów nie jadam,cukru 1.5 roku nie używam od diagnozy IO , posiłki robię sama nawet na WYNOS , owoce tylko z niskim IG może nie będzie aż tak źle. Dziękuję za wszystko i szybkiego ukończenia kuchni :)
Odpowiedz
Stała czytelniczka Dodano:  8 Lipiec 2018 - 20:04
Witam Małgosiu. Przepraszam że nie w temacie ale przekopalam wszystkie komentarze pod wpisami o czarnuszce, ostropescie i wątrobie ale nie znalazłam tam odpowiedzi. Mój mąż ma dolegliwości watrobowe, planuje pić olej z czarnuszki i ostropestu. Moje pytanie brzmi-kiedy je pić? Rano na cczo czy lepiej na moc? W jakiej ilości? Oba naraz czy np jeden rano jeden wieczorem? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :) D.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Lipiec 2018 - 7:31
Aby zalecić ilość trzeba znać wyniki wątrobowe.
Odpowiedz
WeDodano:  10 Lipiec 2018 - 6:03
Gosiu czy moga to jesc IO? Chlebek robiony czy kupiony? Jak roniony jak sie nazywa/jest przepis na blogu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Lipiec 2018 - 9:56
Mogą osoby z IO. Chlebek jest pieczony. To chleb czysto ziarnisty. Wpisz w wyszukiwarkę blogową Chleb a wyskoczy przepis.
Odpowiedz
BogusiaDodano:  10 Lipiec 2018 - 8:55
Już raz pisałam, ale gdzieś zaginęło moje pytanie - czy zamiast oliwy można dodać olej rzepakowy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Lipiec 2018 - 8:59
Tak, ale zimnotłoczony.
Odpowiedz
LenaDodano:  10 Lipiec 2018 - 13:46
Pyszne, nawet mój syn, nie jedzący warzyw, zajada się tym pesto :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Lipiec 2018 - 8:58
Super ;)
Odpowiedz
basiaDodano:  11 Lipiec 2018 - 8:11
z makaronem polecam ja takie pesto robiłam dziecku z blw pozdrawiam
Odpowiedz
NataliaDodano:  11 Lipiec 2018 - 9:51
Pasta przepyszna :) wczoraj na kolację miałam ochotę zjeść całą :D pozdrawiam serdecznie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Lipiec 2018 - 9:58
Cieszę się że smakowało. Miłego dnia.
Odpowiedz
JudytaDodano:  13 Lipiec 2018 - 16:50
Zrobiłam. Przepyszne!!! :-)
Odpowiedz
KarolinaDodano:  16 Lipiec 2018 - 15:27
Małgosiu, czy znasz jakiś sposób żeby pesto (z czegokolwiek) jakoś utrwalić na zimę. Czy można mrozić? Teraz jest tyle dobrego i świeżego jedzenia, że aż szkoda nie robić zapasów na zimowe dni.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Lipiec 2018 - 16:09
Oj nie. Też o tym myślałam swego czasu. Pozostaje uprawa zielonki na parapecie.
Odpowiedz
MonaDodano:  17 Grudzień 2018 - 17:28
Gosiu, Jakiej dokładnie oliwy z oliwek używasz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2018 - 8:13
Albańskiej lub greckiej. Przywożę z podróży. Te dostępne w Polsce nie smakują mi, są gorzkie.
Odpowiedz
AnonimDodano:  10 Styczeń 2019 - 17:17
Gosiu,zdarzyło mi się zauważyć nasiona słonecznika wydalone w całości,niestrawione.Co to oznacza?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Styczeń 2019 - 9:34
W tej sytuacji nasiona przed spożyciem musisz zmielić. Nie zostały strawione.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
4-tygodniowy jadłospis ułożony pod konkretne schorzenia
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej