Danie, którego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Można je bez obaw przygotować kilka godzin wcześniej, a w decydującym momencie jedynie wstawić do piekarnika i zapiec. Danie dużo na tym zyska, ponieważ dynia i łosoś będą się dłużej marynowały w przepysznym tajskim sosie.
Pasta Tom Ka, to moja ulubiona jeśli chodzi o kuchnię tajską. Na kursach tajskiej kuchni testowaliśmy różne tajskie pasty. Żółtą, zieloną i czerwoną pastę curry. Tom Ka jest moim zdaniem najbardziej aromatyczna i używam jej w swojej kuchni do wielu dań.
Pazura tej potrawie nadaje dodatek cudownie korzennej gałki muszkatołowej. Nie pomijajcie jej.
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 500 gramów łososie atlantyckiego lub dzikiego
- 500 gramów dyni (dowolnej) – im bardziej pomarańczowa, tym smaczniejsza
- sól
- pieprz cytrynowy
- 500 ml gęstego mleka kokosowego (min. 60% kokosa) – najlepiej 80%
- łyżka tajskiej pasty Tom Ka
- 3 łyżki sosu sojowego
- sok z całej limonki
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- natka pietruszki lub świeża kolendra
Sposób przygotowania:
- Dynię i łososia kroimy w kostkę. Solimy. Łososia dodatkowo oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z limonki. Odstawiamy na bok.
- W tym czasie w osobnym naczyniu zagotowujemy gęste mleko kokosowe. Dodajemy pastę Tom Ka, sos sojowy i gałkę muszkatołową. Gotowym sosem zalewamy dynię z łososiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
- Gotowe danie posypujemy posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.