Obiad którym zaskoczycie gości, a który przygotujecie bez większego wysiłku i zaangażowania czasowego.
Maślano – piernikowy kurczak wolno pieczony, z jabłkami, pieczonymi ziemniakami i surówką z tartej marchewki z pomarańczą!
Mięso zamarynowane i długo pieczone jest soczyste, delikatne i bardzo smaczne. Jestem przekonana że moja propozycja na świąteczny obiad zasmakuje i Wam, Waszym dzieciom i gościom .
Maślano – piernikowo – miodowy aromat mięsa, do tego pieczone jabłka z majerankiem, pieczone ziemniaki i słodko – kwaśna surówka z marchewki z pomarańczą. Proste składniki, każdemu znane, łatwo dostępne, a jakże ciekawe i smaczne danie.
Danie praktycznie robi się samo. Nie wymaga długiego stania przy kuchni, a „całą robotę” robi marynata i sposób pieczenia.
Polecam 😉
Porcja obiadowa ma ok. 460 kcal
(udko bez skóry, 2 całe duże pieczone ziemniaki, 5 łyżek surówki)
- szklanka płynnego miodu
- 50 gramów masła
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki przyprawy piernikowej
- łyżka cynamonu
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy miód, musztardę i przyprawy. Podgrzewamy cały czas mieszając aż wszystkie składniki marynaty dokładnie się połączą.
Pozostałe składniki:
- cały kurczak
- sól
- marynata piernikowa
- 5 jabłek
- 2 łyżki majeranku
- ziemniaki
- oliwa do skropienia ziemniaków
- Kurczaka nacieramy solą i marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.
- Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia do zapiekania. Obkładamy ćwiartkami jabłek, posypujemy majerankiem. Naczynie przykrywamy pokrywą (koniecznie) i wstawiamy po piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywę naczynia do zapiekania, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.W tym czasie do piekarnika wkładamy też pokrojone w ósemki i skropione oliwą ziemniaki.
- 4 duże marchewki
- 2 pomarańcze
- łyżeczka ksylitolu
- Marchew ścieramy na tarce, posypujemy ksylitolem. Pomarańczę filetujemy, kroimy w kawałki. Z pozostałych po filetowaniu części odciskamy sok.
- W miseczce mieszamy startą marchew, kawałki pomarańczy i sok.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt! Dziękuję za przepis na pierniczki- robiłam w niedzielę i mój dwulatek mówił tylko "mmm mmm mmm pycha!" :D Musiałam schować, żeby nie zjadł więcej niż 3 :D
2- odradzam, tak skrobia jest już rozmiękczona i takie buraczki mają wysokie Ig. No i ta zalewa :(
Jeśli masz smaka na buraki to upiecz 3 i miej na 3 dni. Ja tak robię. Pieczone są przepyszne i mają niskie IG.
1. czy gotowe zupy/zupy kremy, gdzie w składzie są same warzywa, przyprawy i oliwa też są złe?
2. Czy masz może jakąś sprawdzoną krajalnicę do warzyw, czy używasz noża?
2- używam noża lub malaksera z nakładkami (jak w tarce zwykłej) Bosha.
Małgosiu do czego przyrownasz ten smak kurczaka ?
Mięso nie wychodzi słodkie.
czy warto jeść suszone owoce (wiem ze duzo zawierają cukru) ale ja sie nie odchudzam, a lubię śliwki suszone (nie wędzone), daktyle morele niesiarkowane i figi... ?
Niektórzy pewnie obawiają się że mięsko będzie słodkie , wcale nie, ja będąc na wakacjach na Krecie czy w Turcji zakochałam się w sposobie przyprawiania mięs przez tamtejszych kucharzy cynamon plus goździki i mód to sekret ich wielu smacznych dań mięsnych ...
Dokładnie. Kurczak słodki nie jest.
obserwuję Pani blog od niedawna. Próbowałam już kilku przepisów i są przepyszne. Mojego męża i tatę nie łatwo namówić na coś nowego, ale Pani przepisy im bardzo podeszły :) serdecznie pozdrawiam i życzę zdrowych, spokojnych Świąt :)
2.Rozumiem że olej z amarantusa zawiera skwalenu najwięcej?
2- tak
Zmiany skórne smaruj na noc olejem z czarnuszki i na dłonie nakładaj rękawiczki kosmetyczne. Takie białe, do kupienia w rossmanie.
pozdrawiam przedświątecznie :)
Kiedy zostaną wysłane książki zamówione 16 grudnia.
Pozdrawiam
1 czy może to grozić tworzeniu się kamieni nerkowych?
2. Czytałam, że fosforany są w moczy przy stosowaniu dużych ilości soli ( ja używam himalajskiej i kłodawskiej), czy to prawda?
3. Czy mam się niepokoić?
Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie moją osobą.
2 - tak
3 - nie ale nie bagatelizować
Potasu jem dużo (banany, warzywa korzeniowe), ale też używam dość sporo soli (tylko do warzyw ale bywają dni, że nic nie solę, nie jadam kupnych produktów gdzie mogłaby być ukryta sól)! Piję też dużo wody i herbat (zielona,różne ziołowe), kawy nie piję żadnej. Jem mnóstwo cytrusów.
Czy fosfor mam też ograniczyć?
Nie bardzo rozumiem dlaczego mam ograniczyć potas?
Czy mogłabyś mi to troszkę rozświetlić?
Koniecznie suplementuj D3, i selen. Jak ze skórą? Nie masz problemów?
Ja żadnych nie brałam, swoim pacjentkom też nie zalecam. Sama dieta pokrywa zapotrzebowanie.
Odsyłam do posta jak liczyć IG i Łg.
Kasia