fbpx
Naleśnik graham z mozzarellą i świeżą bazylią. Doskonały na śniadanie !
Img

Jak komuś mówię, że smażę rano naleśniki to puka się w czoło. Smażenie naleśników generalnie kojarzy się z dużą ich ilością, a wtedy trwa rzeczywiście długo. Większość osób ciasto robi na oko i z reguły wychodzi go ponad miarę. A jak wyjdzie ponad miarę, to potem jemy ponad miarę, bo wyrzucić przecież szkoda.
A można przecież zrobić tyle, aby było w sam raz. Będzie i smacznie, i szybko, i nie objemy się jak bąki.

Mój dzisiejszy naleśnik to propozycja śniadaniowa. Zrobicie go w góra 10 minut.
Przygotowujemy go z mąki żytniej i mąki graham razowej, więc na start dostajemy solidną porcję węglowodanów złożonych. Do tego jajko i mozzarella, która jest doskonałym źródłem wapnia.
Nie wiem czy wiecie, ale mozzarella ma go pięć razy więcej niż twaróg.
Możecie użyć także mąki gryczanej lub orkiszowej.

Uwielbiam tego naleśnika. Moja porcja to jeden naleśnik i szklanka soku pomarańczowego. Pycha !

Kaloryczność:
Jeden naleśnik ma ok. 270 kcal 
Składniki na 2 naleśniki:  
  • 30 gramów mąki żytniej (ok. 3 łyżki)
  • 30 gramów mąki graham razowej (ok. 3 łyżki)
  • jedno jajko
  • pół szklanki mleka (może być ryżowe lub sojowe)
  • ok. 1/4 szkl gazowanej wody mineralnej
  • sól, odrobina pieprzu ziołowego,
  • łyżeczka oliwy
  • 100 gramów sera mozzarella
  • listki świeżej bazylii
  • szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
  1. Jajko ubijamy trzepaczką z solą i pieprzem.Dodajemy mąkę i mleko. Miksujemy.
  2. Dodajemy wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ponownie miksujemy.
  3. Teflonową patelnię smarujemy oliwą i na rozgrzaną wlewamy połowę ciasta.
  4. Po przewróceniu naleśnika na drugą stronę, na środku układamy połowę pokrojonej w paski mozzarelli i przykrywamy pokrywką na 1 minutę, zmniejszając ogień do minimum.
  5. Zawijamy brzegi, posypujemy listkami bazylii i szczyptą ostrej papryki. Gotowe.

Smacznego 🙂

79 komentarzy

AnonimowyDodano:  12 Marzec 2014 - 15:10
już zgłodniałam ;)
AnonimowyDodano:  12 Marzec 2014 - 15:24
ja też, i chyba dziś zrobię jak z pracy wrócę do do śniadania to mi język ucieknie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 Marzec 2014 - 15:17
Przepis świetny !! Już kiedyś robiłam naleśniki z mąki razowej i były pyszne. Ten przepis też na pewno wypróbuje . Małgosiu.. a jakie jest Twoje zdanie na temat popijania posiłków? Bo piszesz że Twoje śniadanie to naleśnik i szklanka soku pomarańczowego .Popijać czy nie? Niektórzy twierdzą, że powinno się pić najszybciej godzinę po posiłku. Co o tym sądzisz ?
Dodano:  12 Marzec 2014 - 15:23
u zdrowych osób nie ma przeciwwskazań do popijania podczas posiłku, jeśli nie masz kłopotów żołądkowych ( np. niedokwaśność czyli zbyt mała ilość soków żołądkowych, refluks, zgagą, ) możesz popijać. Jeśli masz kłopoty żołądkowe nie popijaj.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 Marzec 2014 - 15:33
Małgosiu czy mogą być na obiad????????????? Ślinka mi cieknie i zjadłabym dzisiaj po południu...
Dodano:  12 Marzec 2014 - 17:07
no pewnie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 Marzec 2014 - 15:33
a zamiast mąki graham razowej mogę dać kukurydzianą?
Dodano:  12 Marzec 2014 - 17:06
smak będzie inny ale, tak , :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 Marzec 2014 - 15:35
mam mąkę razową typ 2000 i pełnoziarnistą. może być?
Dodano:  12 Marzec 2014 - 17:06
razowa 2000 jest super !
Odpowiedz
AlkmenaDodano:  12 Marzec 2014 - 15:44
Małgosiu a można z samej maki razowej albo z razowej i pszennej? Bo nie mam tej drugiej a rano bym zrobiła a nie wyjdę kupić
bo dziecko mam chore
Dodano:  12 Marzec 2014 - 17:05
tak, możesz np. do razowej dosypać otrąb jakichś jak masz
Odpowiedz
wege.qkiz.plDodano:  12 Marzec 2014 - 15:45
mozzarella i świeża bazylia to coś, co uwielbiam zawsze i wszędzie :) przepis brzmi ciekawie
Odpowiedz
Justyna ŻakDodano:  12 Marzec 2014 - 15:51
wygląda bardzo smacznie:)
Odpowiedz
KaśkaaaDodano:  12 Marzec 2014 - 16:25
mozna zjesc na obiad:)?
Dodano:  12 Marzec 2014 - 17:01
pewnie :)
Odpowiedz
PailletteDodano:  12 Marzec 2014 - 16:46
Czy można użyć mąki owsianej? :)
Dodano:  12 Marzec 2014 - 17:00
tak
PailletteDodano:  13 Marzec 2014 - 14:06
Właśnie zrobiłam. Użyłam mąki owsianej i żytniej (to chyba nie był dobry pomysł). Zjadłam dwa w ramach obiadu.... jakie to było pyszne :))) dziękuję za przepis :)))
Odpowiedz
Corba StyleDodano:  12 Marzec 2014 - 21:47
Zapisałam sobie na sobotę :)
Odpowiedz
Brased Ch.Dodano:  12 Marzec 2014 - 21:56
nie nadążam za Tobą ;) wszystko tutaj takie smaczne, że trudno wybrać tylko jeden obiad :)
Odpowiedz
svarowska AKDodano:  12 Marzec 2014 - 22:05
Szukałam właśnie takiego przepisu :D mniam ! ;)
Odpowiedz
AlkmenaDodano:  13 Marzec 2014 - 6:59
ja już po tym pysznym śniadanku. Zjadłam 1 i jestem zapchana :)
Dodano:  13 Marzec 2014 - 8:47
dokładnie, to jest syte, bo ma dużo błonnika i jak dla mnie jeden + szklanka soku i jestem ful ;)
AnonimowyDodano:  16 Kwiecień 2014 - 22:05
a to dwa na obiad nie są wskazane ?
Dodano:  17 Kwiecień 2014 - 7:25
jak wciśniesz, mogą być dwa na obiad ;)
Odpowiedz
Justyna KosińskaDodano:  13 Marzec 2014 - 8:01
Ja bym odrzuciła jeszcze pomidora :-D można?
Dodano:  13 Marzec 2014 - 8:48
pewnie,
z suszonym będzie super :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Marzec 2014 - 8:36
Małgosiu,mam pytanie, moja koleżanka robi naleśniki ze skrobi zwane potocznie maizena, twierdzi ze jest bardzo mało kaloryczna,słyszałaś o tym?
Dodano:  13 Marzec 2014 - 8:50
nie słyszałam o tym, a tę skrobię kupuje w sklepie ?
czy to jest taka skrobia np. ziemniaczana ?
to zjadliwe jest ?
AnitaDodano:  13 Marzec 2014 - 9:47
Ja też nie, masz może więcej informacji na ten temat, jestem bardzo ciekawa czy to da się jeść i jest smaczne?
AsiaDodano:  14 Marzec 2014 - 11:32
skrobia ( mazeina ) jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością . bardzo popularna na diecie Dukana . Korzystałam z niej , piekłam serniki, naleśniki i wychodzą na prawdę spoko :) ja mam problem z usmażeniem naleśników z mąki , a ze skrobii mi wychodziły. Kosztuje około 8-10 zł za 250- 500 g, więc do tanich nie należy .
AnonimowyDodano:  19 Maj 2015 - 6:32
Jest to po prostu skrobia kukurydziana. Najczęściej z kukurydzy GMO. Aga
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Marzec 2014 - 8:54
To są skrobia kukurydziane, kupiła w sklepie nie wiem jakim, w przepisach Dukana znalazła jako mało kaloryczne danie.
Podawała mi tez budyń zwany pudding i tam w składzie są skrobia..to ponoć mniej kaloryczne niż normalny budyń.co o tym sądzisz?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Marzec 2014 - 10:36
Małgosiu, pytanie z innej beczki, co sądzisz o serkach waniliowych homogenizowanych? czy można taki zjeść czasem do kanapki na śniadanko? bardzo kaloryczne?
Dodano:  13 Marzec 2014 - 14:16
taki serek musisz kwalifikować jako deser, bo ma niestety bardzo dużo cukru :(
no chyba że kupisz naturalny homogenizowany (bez cukru) i dodasz wanilię - smak rewelacyjny bo próbowałam.
Możesz też zrobić własny cukier waniliowy wkładając laskę wanilii do cukru. Aromat bajeczny a ilość cukru możesz sobie dozować w tym serku.
Odpowiedz
agaDodano:  13 Marzec 2014 - 10:39
A na kolacje taki serek to nie dobry pomysł ? jak uważasz?
Dodano:  13 Marzec 2014 - 14:12
mozzarella ?
dobry pomysł :)
mozzarella ma dużo wapnia, ale zjedz jeden
Odpowiedz
KarolinaDodano:  13 Marzec 2014 - 11:09
Skuszę się na tego naleśnika w sobotę na obiadek :) tylko w wersji zmodyfikowanej - będzie ze szpinakiem. Całe opakowanie :) kocham szpinak, choć dopiero niedawno się do niego przekonałam.
Mozzarelli nie tknę nawet jakby mi zapłacili.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Marzec 2014 - 14:17
A ja mam sprawę che kupię sokowirówkę:) jakie macie i które polecacie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Marzec 2014 - 14:18
Małgosiu pytałam o serek waniliowy homogenizowany, czy można zjeść na kolacje?
Dodano:  13 Marzec 2014 - 14:23
odpisałam Ci że taki serek to deser, ma dużo cukru,
ale jak kupisz homogenizowany naturalny + dodasz wanilię to będzie ok.
raz na jakiś czas jak zjesz to świat się nie zawali, ja jednak unikam takich rzeczy zwłaszcza na kolację
Odpowiedz
Run for balanceDodano:  14 Marzec 2014 - 13:21
naleśniki będę jutro jak znalazł na śniadanie pobiegowe! :)
Odpowiedz
Anna KomarDodano:  14 Marzec 2014 - 19:11
Te naleśniki to kolejna rewelacja! Robiłam dzisiaj na obiadek, nie dość, że smaczne to jeszcze szybciutko się robi! No i bardzo, bardzo sycące.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Marzec 2014 - 12:42
A czy zamiast dwóch rodzajów mąki można użyć jednej mąki pełnoziarnistej i czy 6 łyżek będzie ok.
Ostatnio dodałam pełnoziarnistej mąki do ciasta i smak inny konsystencja również
Dodano:  15 Marzec 2014 - 13:09
tak :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Marzec 2014 - 8:16
Czym można zastąpić ser mozarella? Czy feta mogłaby być ?
Dodano:  16 Marzec 2014 - 8:23
feta się nie rozpuści, może być kozi albo żółty
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Marzec 2014 - 7:14
Skorzystałam z przepisu i naleśniki wyszły pyszne, nie powiem, bo jednak z mąki razowej naleśniki wychodzą o dosyć specyficznym smaku i nie sądzę, żeby wszystkim smakowały, ale warto spróbować i się przekonać do nich :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Marzec 2014 - 18:09
Bajecznie wyglądają i na pewno tak samo smakuja :-)
Odpowiedz
Agnieszka MacikDodano:  25 Marzec 2014 - 8:54
Właśnie zrobiłam na śniadanie :) dosypałam ziół prowansalskich i nie miałam bqzylii więc dałam ruszponkę :) pycha śniadanko i jak dla mnie 1 naleśnik wystarczył by poczuć sytość :) Małgosiu bardzo proszę proszę o więcej przepisów na śniadanko i kolację z góry dziękuję :)
Dodano:  25 Marzec 2014 - 9:00
ok :)
Odpowiedz
MałgorzataDodano:  4 Kwiecień 2014 - 10:23
Witaj Małgosiu!
Kolejny przepis wypróbowany. Zrobiłam z połowy podanych przez Ciebie porcji i ... ledwo go zmieściłam heh. Bardzo smacznie :) Dziękuję i pozdrawiam!
Odpowiedz
Joanna JanowskaDodano:  14 Kwiecień 2014 - 13:36
pychaaa!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Kwiecień 2014 - 20:53
Małgosiu robiłam mmm pycha !!Zrobiłam z mąki pełnoziarnistej pszennej do jednego dodałam przyprawy i wyszedł mm !Dziękuje za inspiracje i pomysł na obiad w pracy
Odpowiedz
Monika GWDodano:  30 Kwiecień 2014 - 12:36
Małgosiu tak własnie sobie na długi weekend drukuję super przepisy i tak stwierdziłam że mam mętlik w głowie co do typu mąki (graham, razowa itd. a w sklepie to widzę tylko do wypieku chleba) jak by może jakiś post albo artykuł byś poleciła - byłabym wdzieczna.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Lipiec 2014 - 7:18
Małgosiu wczoraj w sklepie znalazłam tylko Mąke Graham Rszenna-może być taka czy muszę gdzie indziej szukać razowej? A może jaką inną mąkę mogę użyć?
Dodano:  1 Lipiec 2014 - 7:39
możesz użyć takiej
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Październik 2014 - 9:07
a Ja wczoraj zrobiłam sobie na kolację :-)
akurat po jeździe na rowerze jak znalazł węglowodany i białko ;-) tylko zamiast mąki graham dałam mąkę owsianą
Pychotka! :-) do tego salsa z pomidorów i bazylii...
nawet Córka spróbowała i już "zamówiła" na sobotę naleśniczki na śniadanko :-) :-) :-)

Pozdrawiam, Małgosia
Odpowiedz
Kika82Dodano:  1 Listopad 2014 - 20:06
naleśniki super w smaku
zrobiłam wg przepisu, tylko że z samej mąki pełnoziarnistej i niestety mi się rozpadały, proszę napisz co robię nie tak...
dziękuję za świetny blog z tyloma ciekawymi informacjami, no i oczywiście extra przepisami
pozdrawiam
Kinga
Odpowiedz
Oliwia LicznerskiDodano:  3 Grudzień 2014 - 9:04
Witam, nalesniki pyyyyyszne :) ja dzis zrobilam z twarozkiem wiejskim (zamiast mozarellki) i bananem :) nawet 2,5 roczna corcia sie zajadala ;)
Ciekawi mnie tylko ile ma kcal jeden nalesnik bez zadnych dodatkow :) z gory dziekuje za odp. ;)
Odpowiedz
sensualwhisperDodano:  28 Grudzień 2014 - 10:01
http://www.pl.image-share.com/ijpg-364-171.html
Zrobione! Do Twoich im daleko, ale choć 18tka skończona, dopiero uczę się gotować. Mama zaniedbała trochę wychowanie w tym aspekcie, ale lepiej późno niż wcale! :)
Dziękuję za inspiracje! :)
Dodano:  28 Grudzień 2014 - 14:10
super :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Luty 2015 - 19:48
U mnie 1 łyżka mąki żytniej to ok 25 g...
AnonimowyDodano:  31 Marzec 2015 - 22:03
To weź czubata
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Marzec 2015 - 22:04
Jakie ładne zdjecia :)
Odpowiedz
Barbara chrzanDodano:  11 Sierpień 2015 - 8:52
A czy na kolacje mozna zjesc ten przysmak ?
Dodano:  11 Sierpień 2015 - 9:33
Tak
Odpowiedz
Barbara chrzanDodano:  11 Sierpień 2015 - 8:53
Czy na kolacje mozna go zaserwowac?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2015 - 9:24
A na samej żytniej wyjdzie :-) narobiłaś mi smaka a nie mam możliwości wyjść do sklepu. Pozdrawiam
Dodano:  11 Sierpień 2015 - 9:33
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2015 - 10:23
Wspaniały przepis. Prosty, szybki i pożywny.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Październik 2015 - 10:50
a można dodać pomidora i użyć mleka kokosowego?
Odpowiedz
UnknownDodano:  11 Listopad 2015 - 18:35
Gosiu jestem Twoją fanką, zawsze lubiłam kuchnię, a od Ciebie uczę się zdrowszego sposobu gotowania. Te naleśniki obserwowałam od dawna, ale dziś stało się....
Są SUPER!!! w moim wykonaniu naleśniki z mąką orkiszową.
Kilka naleśników na jutro z kremem czekoladowym z kaszy jaglanej i bananów. Zdaję sobie sprawę, że nie jestem oryginalna, ale wiedz, że grono wielbicieli Twojego bloga stale się powiększa.
Dziękuję za pomysły i piękne zdjęcia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Listopad 2015 - 18:43
Dziś pyszna kolacyjka, w mojej wersji naleśniki z mąką orkiszową. Kilka więcej będzie do pracy na śniadanie z kremem czekoladowym z kaszy jaglanej i bananów. Polecam. Dziękuję za wspaniałe pomysły. Wielbicielka Twojego bloga :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Luty 2016 - 17:40
A jaka średnica patelni?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Kwiecień 2016 - 13:17
super przepis, naleśniki bardzo smaczne. Ja robię naleśniki łącząc mąkę żytnią, pszenną i orkiszową :)mozarella i bazylia to fajny pomysł a papryka podkreśla smak
Odpowiedz
Ewa BąkDodano:  1 Sierpień 2016 - 15:11
Małgosiu, a ile kcal ma sam naleśnik? :)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym.
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️
... Zobacz więcejZobacz mniej

Ela już na wstępie naszej współpracy zaznaczyła że jest przypadkiem trudnym i wymagającym. 
Dodatkowo jest szkoleniowcem, prowadzącym szkolenia na całym świecie, co wiąże się z dużym stresem i problemami z przewodem pokarmowym.
W formularzu na pytanie o to czy ma za sobą jakieś diety napisała : milion różnych, ostatnio nawet nie mam ochoty już na żadną i żadnej nie stosuję.  
MAMY TO 💪💪💪❤️❤️❤️

Skomentuj na Facebooku

Nasza niezastąpiona Gosia3❤

Super. Napisałam priv

To prawda, dziś słowo dieta dla większości oznacza zmianę tego co i jak się je na pewien czas, do osiągnięcia wyników, a potem od nowa - chipsiki, ciasteczka, brak regularnych posiłków itd. Mało kto w tym słowie widzi po prostu sposób odżywiania. Na szczęście dzięki Qchenne Inspiracje - doradztwo żywieniowe można stosować dietę, jedząc smaczne rzeczy i być najedzonym :) i w dodatku nie chce się wracać do poprzedniego sposobu jedzenia!

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej