Kochani, dziś potrawa z cyklu: „w tym tygodniu krucho z czasem, więc przygotuję obiad na trzy dni z góry”. Orkiszowe krokiety z farszem mięsnym w wersji fit.
Co do tego? Możliwości jest całe mnóstwo. Albo słodko – kwaśne buraczki. Albo surówka z białej kapusty z marchewką, jabłkiem i nasionami słonecznika. Albo surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem. Albo mix sałat z pieczoną papryką, ziarnami słonecznika i oliwą z oliwek. Co kto lubi 😉
Krokiety mają to do siebie, że smakują i na zimno i na ciepło. Sprawdzą się także na wyjeździe służbowym.
Krokiety kojarzyły Wam się zawsze z tłustym farszem i panierką na zewnątrz? Od dziś koniec z tym. Panierka wcale nie jest konieczna, a farsz nie musi być tłusty.
Koniecznie wypróbujcie 😉
Smacznego 😉
Składniki na naleśniki (ok.12 sztuk):
- 50 gramów masła klarowanego
- 500 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
- 300 gramów mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
- 4 jajka
- sól
- płaska łyżeczka klarowanego masła do usmażenia pierwszego naleśnika
Sposób przygotowania naleśników:
- Masło rozpuszczamy na patelni. Studzimy.
- Jajka miksujemy mikserem z mlekiem i wodą gazowaną. Dodajemy sól i mąkę. Miksujemy na gładką masę powoli dodając rozpuszczone masło.
- Na patelni rozgrzewamy płaską łyżeczkę klarowanego masła. Smażymy pierwszego naleśnika.
- Pozostałe naleśniki smażymy na suchej patelni ponieważ masło zostało dodane do ciasta.
Składniki na farsz:
- jeden cały udziec z indyka (ok. 500 gramów)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- 2 marchewki
- biała część pora
- jedna pietruszka
- kilka ziarenek pieprzu
- 4 listki laurowe
- 300 ml wody
- garść drobno posiekanej natki pietruszki
- pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Mięso nacieramy sol, słodką papryką i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na noc lub na minimum 2 godziny.
- Zamarynowane mięso, pokrojoną w kawałki marchew, pietruszkę, białą część pora oraz przyprawy wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu 40 minut.
- Wystudzone mięso oraz marchew mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba.
- Gotowym farszem smarujemy naleśniki. Zawijamy w krokiety.