Najlepsze na świecie, puszyste, delikatne pancakes. Bez glutenu, laktozy i białek mleka krowiego.
W sam raz na śniadanie, lub jako przekąska do lunchboxa do zabrania do pracy lub szkoły.
Puszystość zachowują na drugi i trzeci dzień, więc można zrobić więcej na zapas.
Nie „siadają” jak placki z mąk glutenowych. Zachowują sprężystość i chrupkość.
Polecam serwować ze świeżymi owocami w całości, lub w formie musu.
Porcja to cztery placuszki. Są sycące.
Polecam i zapraszam 😉
Składniki na ok. 20 placuszków:
- 50 gramów oleju kokosowego extra virgin, nierafinowanego,
- 300 ml gęstego mleka kokosowego (60% kokosa)
- 3 jajka
- 25 gramów cukru kokosowego, trzcinowego lub ksylitolu
- 230 gramów mąki ryżowej
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 10 g proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- olej ryżowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
- Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mleko kokosowe, wiórki, olej kokosowy, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Ucieramy na gładką masę. Za pomocą łyżki łączymy z pianą z białek (nie używamy miksera na tym etapie).
- Z masy przy pomocy łyżki formujemy placuszki. Smażymy na oleju. Serwujemy z owocami.