fbpx
Prosty przepis na kruche pierniczki na ostatnią chwilę !
Img

Pieczenie pierniczków na święta to ogromna frajda nie tylko dla dzieci, aczkolwiek dzieci wyjątkowo lubią angażować się w świąteczne przygotowania 🙂
Ja w tym roku postanowiłam upiec furę pierników ku uciesze moich małych pomocników. To co Wam dziś prezentuję to pierwsza tura.
W piernikach najfajniejsze jest to, że ich zapach unosi się nie tylko w dniu w którym pierniczki pieczemy, ale i przez kolejne 2-3 dni. Ten zapach tworzy niesamowity przedświąteczny klimat.
Moje pierniczki możecie upiec na ostatnią chwilę. Są kruche i delikatne. Nie musicie czekać, aż zmiękną. Są gotowe do zjedzenia od razu 🙂
Polecam,

Kaloryczność
Pierniczek choinka o wadze 20 gramów ma ok. 70 kcal 
 
Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 gramów masła
  • 250 gramów cukru
  • 250 gramów płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4-5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany
Przygotowanie: 
  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewamy stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Wlewamy do masy miodowej i dokładnie mieszamy.
  3. Z masą miodową mieszamy również roztrzepane żółtka.
  4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masę korzenną wlewamy do mąki, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.
  5. Ciasto można rozwałkować od razu lub schłodzić w lodówce. Rozwałkowujemy na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu 7-8 minut.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Rolada drobiowa z pieczarkami w pelerynce z szynki parmeńskiej

Kochani, dziś mam dla Was coś eleganckiego w sam raz na świąteczny obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt. Rolada Czytaj dalej

Przepis na oryginalne meksykańskie guacamole ! Kto powinien zwrócić na nie szczególną uwagę?
oryginalne meksykańskie guacamole

Przepisów na guacamole znajdziecie w sieci całe mnóstwo. Zawierają przeróżne dodatki, ponieważ każdy ma na niego inny pomysł i jeśli Czytaj dalej

AKCJA WAKACJE : Poranny koktajl oczyszczająco-rewitalizujący. Rozpocznij nim dzień przez 2 tygodnie i daj się zaskoczyć efektami!
koktajl oczyszczająco-rewitalizujący

Detoksykuje, rewitalizuje, pobudza do działania, stymuluje układ immunologiczny, rewelacyjnie działa na skórę i włosy. Do tego fantastycznie "zrzuca" nagromadzoną wodę. Czytaj dalej

Krem ze świeżych pomidorów malinowych! Najprostszy i najlepszy.

Mój ulubiony! Pyszny, najprostszy na świecie, aromatyczny krem ze świeżych pomidorów malinowych. Robi się praktycznie sam, a smakuje wybornie i Czytaj dalej

160 komentarzy

AnonimowyDodano:  18 grudzień 2013 - 14:01
Jaki miód?
Dodano:  18 grudzień 2013 - 14:28
ja użyłam lipowego ale może być wielokwiatowy, spadziowy ..... jaki lubisz i jaki masz w domu. Musi być płynny.
AnonimowyDodano:  22 grudzień 2015 - 17:40
ja też lipowy. a w punktach przepisu jest 1,2,3,4,5,6,8
Odpowiedz
claudineDodano:  18 grudzień 2013 - 15:00
Ooo jakie śliczne :)
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  18 grudzień 2013 - 20:20
Bardzo ladnie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 grudzień 2013 - 20:46
Gdzie można kupić takie puszki na ciasteczka?
Dodano:  18 grudzień 2013 - 21:28
Ja swoje mam po innych ciasteczkach, ale myślę, że w większych marketach można dostać.
AnonimowyDodano:  1 grudzień 2016 - 11:04
Widziałam w pepco (3 sztuki w zestawie) i w kik (pojedyńcze).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 grudzień 2013 - 20:49
Gdzie można kupić takie puszki na pierniczki?
Odpowiedz
AsiaDodano:  18 grudzień 2013 - 22:18
a gdzie można kupić takie foremki? nie umiem znaleźć:(
Dodano:  19 grudzień 2013 - 8:29
Komplet foremek : ludzik, skarpeta i choinka kupiłam w Empiku.Zestaw kosztuje 11,99 zł. Domek wycinałam sama nożem.
AsiaDodano:  19 grudzień 2013 - 8:55
dziękuję ;)
Odpowiedz
AsiaDodano:  18 grudzień 2013 - 22:19
a foremki>
Odpowiedz
NieperfekcyjnaDodano:  18 grudzień 2013 - 23:49
moje pierniczki już prawie zjedzone :) ciekawe czy twoje dotrwają do świąt :)
Dodano:  19 grudzień 2013 - 8:27
Dzieci już trochę wyjadły. Upodobały sobie szczególnie ludziki :) Ale wczoraj dorobiłam kolejną porcję :)
Odpowiedz
OpalankaDodano:  19 grudzień 2013 - 10:19
Piękne! U mnie dziś też dekorowanie :)
Dodano:  19 grudzień 2013 - 10:44
Mnie dziś też czeka Dekorowanie. Wczoraj piekłam do 22-giej. Ale już się zregenerowałam, właśnie wróciłam od fryzjera :)
Zapraszam na facebook'owy profil .
Odpowiedz
whinessDodano:  19 grudzień 2013 - 18:12
Ojejku, jakie piękne! :) Uwielbiam dekorować pierniczki nawet bardziej niż je piec. Nigdy nienudząca się zabawa praktykowana od dzieciństwa.
Dodano:  19 grudzień 2013 - 18:23
Powiem Ci, że ja też wolę dekorować. Od dziecka lubiłam takie zabawy :)
Odpowiedz
AniaDodano:  19 grudzień 2013 - 19:39
ze mnie takie beztalencie do pieczenia i dekorowania aż wstyd się przyznawać :P Twoje pierniczki wyglądają smakowicie, może spróbuję tym razem tego przepisu :)
Dodano:  19 grudzień 2013 - 20:11
Aniu ten przepis jest tak prosty, że na pewno Ci się uda :)
Odpowiedz
Kulinarny ZenitDodano:  20 grudzień 2013 - 11:16
Twoje pierniczki są urocze :) Ja akurat ciasteczek nie robiłam, zrobiłam przekładane ciasto piernikowe :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 grudzień 2013 - 12:00
ile pierniczków wychodzi z tego przepisu?
Dodano:  20 grudzień 2013 - 12:14
oj dużo :) zależy też jakie masz foremki ale żeby w przybliżeniu podać Ci ilość to z jednego przepisu przy drugiej turze wyszło mi 7 dużych domków, 12 choinek i 14 ludzików. Na facebooku mam zdjęcie ilości ciasta z jednego zagniecenia.
AnonimowyDodano:  20 grudzień 2013 - 12:40
no bo właśnie zastanawiam się nad pomniejszeniem składników o połowę, kilogram mąki brzmi jak mnóóóstwo pierniczków :)
AnonimowyDodano:  17 grudzień 2014 - 16:55
mi wyszło z tego przepisu dokładnie 222 małych pierników :)
Odpowiedz
Urszula - Proste potrawyDodano:  20 grudzień 2013 - 14:49
Ależ masz już pięknie ozdobione pierniczki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 grudzień 2013 - 18:27
Mniam. Pyszne, juz robimy. Moje dzieciaki maja 5i prawie 7 lat. Lubia wszelkie pieczenia I gotowania po polsku. Mieszkamy w Kanadzie, wiec internet jest lacznoscia. Pozdrowienia Malgosiu. xxxtez Malgosia
Dodano:  20 grudzień 2013 - 19:15
Pozdrawiam Cię serdecznie ! Mam rodzinę w Toronto i Calgary. Skąd dokładnie jesteś ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 grudzień 2013 - 21:44
czym nałożyłaś lukier? trzeba mieć jakiś specjalny przyrząd?
Dodano:  20 grudzień 2013 - 22:10
Użyłam zwykłej plastikowej strzykawki lekarskiej (bez igły oczywiście). Lukier wkładałam do środka przy pomocy końcówki od małej łyżeczki. Trochę z tym zabawy jest :)
AnonimowyDodano:  1 grudzień 2016 - 11:05
Możesz też nalać do woreczka foliowego i obciąć różek
Odpowiedz
Martyna MyslinskaDodano:  21 grudzień 2013 - 14:47
Jak długo pierniczki zachowają swoją świeżość? czy dzisiaj zrobione przetrzymają do świąt? :)
Dodano:  21 grudzień 2013 - 20:55
Oczywiście ! Przetrwają jak najbardziej. Przechowuj je tylko w zamkniętym pojemniku. :)
Odpowiedz
Martyna MyslinskaDodano:  21 grudzień 2013 - 14:48
Jak długo pierniczki zachowają swoją świeżość? Czy dzisiaj zrobione przetrwają do świąt? :)
Odpowiedz
Marta- Taste EatDodano:  28 grudzień 2013 - 11:34
Piękne te Twoje pierniczki! Udało się zrobić 26 szt. do obdarowania wszystkich:)?
Dodano:  29 grudzień 2013 - 8:58
Tak! Wszyscy byli mile zaskoczeni :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 styczeń 2014 - 17:55
Jesteś idealną,wspaniałą kobietą...pedantyczna i b zdolna
Dodano:  6 styczeń 2014 - 18:09
OMG :0
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 listopad 2014 - 1:48
Ilu procentowa ma być ta słodka śmietana?
Dodano:  3 listopad 2014 - 10:13
30 %
Odpowiedz
bullfDodano:  3 listopad 2014 - 11:14
czy konieczne jest użycie płynnego miodu? skoro będzie podgrzewany to nawet i ten twardy zmieni się do postaci płynnej, czy w związku z tym nie jest to obojętne jakiego miodu użyjemy?
Dodano:  3 listopad 2014 - 11:22
może być miód skrystalizowany
bullfDodano:  3 listopad 2014 - 11:41
dziękuję za szybką odpowiedź! zamierzam dziś wypróbować Pani przepis, bo jest inny niż te, z których dotychczas korzystałam i ciasteczka pięknie wyglądają :) moim małym pomocnikom na pewno przypadną do gustu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 listopad 2014 - 10:50
A czy te puszki do przechowywania pierników powinny być metalowe czy mogą być plastikowe/plastikowe pojemniki czy to jednak różnica?
Dodano:  6 listopad 2014 - 12:27
mogą być plastikowe
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 listopad 2014 - 10:56
Małgosiu a gdzie można kupić taką silikonową stolnicę, czy jest droga?
Dodano:  6 listopad 2014 - 12:26
ja mam z IKEI i kosztowała niecałe 30 zł
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 listopad 2014 - 23:10
A czy taką silikonową stolnicę/mate z Ikei mozna wkładać do piekarnika tj.piec na niej jak na blaszce?
I jeszcze, jak grube ma byc ciasto po rozwałkowaniu bo nigdy nie robiłam jeszcze pierniczków?
Dodano:  8 listopad 2014 - 23:32
nie mam pojęcia,
po rozwałkowaniu ok. 4-5 mm
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 listopad 2014 - 19:57
Jeśli chce mniej tych pierników to wystarczy, że zmniejszę o połowę ilość składników ?
Dodano:  9 listopad 2014 - 23:17
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 grudzień 2014 - 15:48
Czy do "zagniatania" można użyć miksera (tych końcówek spiralek) czy trzeba to zrobić ręcznie?
Dodano:  3 grudzień 2014 - 17:46
Polecam ręcznie. Ciasto trzeba dokładnie wyrobić.
Odpowiedz
Malwina BłaszczykDodano:  4 grudzień 2014 - 12:38
a mogę przygotować ciasto dzień wcześniej niż chcę piec?
Dodano:  4 grudzień 2014 - 13:42
Nigdy tak nie robiłam. Ciężko powiedzieć.
AnonimowyDodano:  30 listopad 2016 - 18:39
Tak można! Pierniki wychodzą super, właśnie dziś upiekłam z podwójnej porcji (lata doświadczeń) - choć mam nieco inny przepis, też są pyszne. Jutro lukrowanie! pozdrawiam Dana
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 grudzień 2014 - 15:30
Jaka ilość do zjedzenia jest dozwolona w ciągu jednego dnia ;) ?
Odpowiedz
Pomorzanka na KujawachDodano:  9 grudzień 2014 - 12:24
ten gotowy lukier chyba nie jeest zbyt zdrowy.... czy to nadal zdrowy tryb życia?
Dodano:  9 grudzień 2014 - 14:58
o masz ......
nie musisz go dodawać, w ogóle możesz nie robić pierników bo to cukier, mąka i masło,
sory że się unoszę ale od lukru raz na rok w święta świecić nie zaczniesz,
Pomorzanka na KujawachDodano:  18 grudzień 2014 - 12:36
po prostu zamiast gotowego zrobie sama
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 grudzień 2014 - 12:48
a ta śmietanka płynna to jaka ma być 12%, 18% czy 30% ?
AnonimowyDodano:  9 grudzień 2015 - 14:51
było wyżej że 30% :)
Odpowiedz
Natalka HołdyńskaDodano:  9 grudzień 2014 - 16:50
a po jakim czasie od upieczenia pierniczki zmiekna? ile dni przed swietami mozna je upiec?
Dodano:  9 grudzień 2014 - 18:37
Pierniczki są miękkie od razu. Polecam zamrozić i wyjmować tyle ile jest się w stanie zjeść. Odgrzewać można albo w piekarniku albo kładąc na grzejnik.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 grudzień 2014 - 17:35
A czy mozna zastapic make pszenna maj0ka orkiszowa? Albo zrobic 50/50?
Dodano:  9 grudzień 2014 - 18:35
Orkiszową typ 700 tak. Wyższym typem nie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 grudzień 2014 - 21:34
Czy z bezglutenowej mąki i sody zamiast proszku do pieczenia też wyjdą?
Dodano:  11 grudzień 2014 - 21:50
Nie umiem Ci odpowiedzieć ponieważ nie testowałam z bezglutenowej mąki.
Proszek do pieczenia bezglutenowy kupisz w każdym sklepie eko.
AnonimowyDodano:  13 grudzień 2014 - 13:20
Dziękuję. Spróbuję z mniejszą ilością składników i dam znać :)
AnonimowyDodano:  13 grudzień 2014 - 21:33
I spróbowałam. Użyłam mąki ryżowej. Ciasto nie jest tak plastyczne, jak w przypadku mąki pszennej, wyrabia się trudniej, pierniki trzeba ostrożnie przenosić na blachę, bo są bardzo kruche. Jednak w smaku są pyszne. Zrobiłam na próbę z pół kilograma mąki, ale moje chłopaki "na spróbowanie" zjedli połowę.
Dziękuję za przepis :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 grudzień 2014 - 17:34
Małgosiu!!!!pierniczki z twojego przepisu sa pyszne.kruche pachnace poprostu pycha.moje dzieci niemoga sie nimi najesc.POZDRAWIAM
Dodano:  12 grudzień 2014 - 19:08
Bardzo się cieszę że smakują :) Ja robię jutro z dziećmi :)
AnonimowyDodano:  13 grudzień 2014 - 19:40
Małgosiu czy już dziś robiłaś na święta? Zamierzam właśnie jutro piec i się zastanawiam czy będą dobre
Dodano:  14 grudzień 2014 - 9:18
Tak, już na święta robiłam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 grudzień 2014 - 22:00
no własnie niewiem czy jeszcze niebedzie trzeba ich dorobic!!!!troche dziewczyny rozdały rodzinie i tak pomalu nam znikaja ale pewnie ruszymy jeszcze z produkcja:-)świetny przepis!!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 grudzień 2014 - 18:34
A ile mniej więcej wyjdzie sztuk z takiej porcji składników?
I czy ewentualnie mąkę pszenna można zastąpic orkiszową albo żytnią?

Magda
Dodano:  13 grudzień 2014 - 21:26
Piekłam z orkiszowej typ. 700 - wychodzą super. Z żytniej nie piekłam ale też myślę wyjdą ;)
AnonimowyDodano:  22 grudzień 2014 - 22:58
piekłam pierniczki w sobotę :) wymieszałam po połowie mąkę orkiszową z żytnią razową...w smaku wyszły genialne :) trochę są pomarszczone, nie idealnie gładkie ale przepyszne :) wszyscy, którzy próbowali są zachwyceni.
wyszło ich naprawdę sporo, ale jutro robię znów bo zostało dosłownie kilka do porannej kawy ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 grudzień 2014 - 19:30
Małgosiu ile pierniczków wychodzi z takiej porcji?
Dodano:  13 grudzień 2014 - 21:25
To zależy od wielkości pierniczków, ale kilkadziesiąt. Generalnie z jednej porcji bardzo dużo.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 grudzień 2014 - 22:39
Małgosiu, piszesz że dziś miałaś robić pierniczki.Czy one wytrzymują tyle do świąt?Bo ja zrobiłam właśnie wczoraj i tak się zastanawiam nad tym
Dodano:  14 grudzień 2014 - 9:31
Pierniczki wytrzymają do wakacji ;))
Co roku robię hurt i jeszcze latem dzieciaki wyjadają :))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 grudzień 2014 - 23:08
Dziękuję :) Pierniczki są przepyszne. Właśnie skończyłam je piec i chyba nie mam na razie siły na dekorowanie. Zostawię sobie tę przyjemność na jutro :)
Odpowiedz
omeaDodano:  14 grudzień 2014 - 14:17
Uff, zrobione :) młody (3 lata) miał radochę, połowę pierniczków wyciął sam, w związku z tym są prawie same misie, a choinka nie cieszyła się powodzeniem ;)
Zrobiłam według twojego przepisu, tylko dałam o połowę mniej cukru, a i tak są nieprzyzwoicie słodkie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 grudzień 2014 - 10:57
Pierwszy raz w życiu robiłam pierniczki. Wyszły aromatyczne i pyszne, ale chyba za cienko wałkowałam ciasto i są twarde - myślisz Małgosiu, że zmiękną jeszcze do świąt w zamkniętej puszce? A raczej puszkach, bo wyskoczyło mi ich 120 sztuk ;) Także naprawdę za cienko, no ale człowiek uczy się na błędach.
Dodano:  15 grudzień 2014 - 10:59
Za cienko rozwałkowałaś a piekłaś tyle ile w przepisie więc za bardzo je wysuszyłaś.
Zmiękną do świąt ;)
AnonimowyDodano:  15 grudzień 2014 - 13:09
To super. Pachnie cały dom :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 grudzień 2014 - 20:21
Gosiu czy te pierniczki wyjda z maki pszennej razowej?
Dodano:  15 grudzień 2014 - 21:37
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 grudzień 2014 - 22:42
Witaj Małgosiu, a pierniczki kłaść na papierze i do pieczenia, czy jakoś inaczej.
Dziękuję, pozdrawiam.
Dodano:  16 grudzień 2014 - 8:59
Na papierze
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 grudzień 2014 - 18:09
Małgosiu dziekuje za ten przepis pierniki wyszly przepyszne a nasz syn 2lata 3m. mial ogromna frajde z walkowania wycinania i zdobienia.
Dodano:  16 grudzień 2014 - 18:24
Bardzo się cieszę :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 grudzień 2014 - 20:10
Zastanawiam się nad tą śmietaną. Bo raz widzę że 12% a raz że 30%. Więc nie wiem jaka będzie lepsza.
Dodano:  16 grudzień 2014 - 20:13
12 % będzie ok.
Odpowiedz
Marzena CzDodano:  17 grudzień 2014 - 15:50
Wypróbuję Twój przepis. Mam co prawda przepis na pierniczki a'la Ikea ale one trochę dłużej muszą poleżeć, no i jestem ciekawa tych. I też z pieczeniem zeszło mi się do 22:))) Pozdrawiam słodko :)))))
Odpowiedz
Małgorzata BielańskaDodano:  18 grudzień 2014 - 19:18
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Odpowiedz
Małgorzata BielańskaDodano:  18 grudzień 2014 - 19:19
Małgosiu, czy mozna zamiast cukru dodać więcej miodu?
Dodano:  18 grudzień 2014 - 21:16
To zaburzy konsystencję bo miodu objętościowo będzie więcej. Wtedy mąki będzie potrzeba więcej.
W ogóle proporcje będą inne.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 grudzień 2014 - 21:14
Napisz proszę na jaką grubość Ty rozwałkowałaś swoje ciasto?
Dodano:  18 grudzień 2014 - 21:27
Ja cienko rozwałkowuję bo ciasto w piekarniku przyrasta.
Rozwałkowuję cienko na silikonowej stolnicy i podważam nożem.
Myślę że na ok. 3-4 mm
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

403 10
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

601 270
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

470 774

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds