Idealna jako dodatek do mięs z grilla lub uroczystego obiadu. Sałatka z karmelizowanych szparagów i pieczonych młodych ziemniaków z zielonym dressingiem. W sam raz na nadchodzącą majówkę! Można ją jeść i na zimno, i na ciepło. Aromatyczna, lekka, bardzo sycąca.
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Warto wykorzystać go maksymalnie, ponieważ szparagi to warzywo o genialnie skumulowanych wartościach odżywczych. Idealne dla wszystkich mających problemy z zatrzymaną wodą i obrzękami, czyli cukrzyków, insulinoopornych i osób z niedoczynnością tarczycy. Dodatkowo mają tylko 15 kcal w 100 gramach i aż w 95% składają się z wody.
Do tej sałatki idealne będą szparagi zielone. Nie wymagają długiej obróbki cieplnej i zawierają oczyszczający chlorofil, którego nie mają szparagi białe.
- oczyszcza organizm z toksyn,
- sprzyja produkcji czerwonych krwinek, zapewniając optymalne dotlenienie,
- neutralizuje wolne rodniki,
- oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawia perystaltykę jelit,
- pozytywnie wpływa na funkcjonowanie serca i neutralizuje kwasy w mięśniach,
- działa przeciwzapalne, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie,
- oczyszcza, poprawiając obraz krwi,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- wzmacnia naczynia, także limfatyczne, leczy żylaki,
2) asparaginę, która:
- działa moczopędnie i oczyszczająco (polecana osobom z zaburzeniami pracy nerek i układu moczowego),
- pobudza organizm do wytwarzania insuliny i glukagonu (cukrzycy zapamiętać!!!),
- poprawia gospodarkę wapniową zwiększając napływ wapnia do neuronów,
- poprawia samopoczucie, pamięć i koncentrację (preparaty na bazie kwasu asparaginowego stosowane są do leczenia zaburzeń intelektualnych i depresji, także u dzieci).
3) Błonnik, który :
- zmniejsza wchłanianie węglowodanów (pożywienie bogate w błonnik ma utrudniony kontakt z enzymami trawiennymi i powierzchnią resorpcyjną jelita przez co obniżone jest wykorzystanie energii) zapobiegając gwałtownym skokom poziomu glukozy we krwi (reguluje metabolizm glukozy),
- wypełnia jelita, zwiększa perystaltykę i usuwa z nich niestrawione resztki pokarmów, co zapobiega nowotworom jelita grubego, stanom zapalnym jelit, hemoroidom i żylakom podudzia,
- stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych (powoduje rozwój pałeczek kwasu mlekowego, które wypierają bakterie gnilne zapobiegając przerostowi patogenów).
- obniża poziom cholesterolu zapobiegając miażdżycy (wiąże cholesterol w wyniku czego jest on wydalany),
- zmniejsza ilość lipidów i triglicerydów we krwi (są wiązane i wydalane).
- działa odtruwająco, ponieważ posiada zdolność wiązania substancji toksycznych i jonów metali ciężkich,
4) Witaminy z grupy B kluczowe dla sprawnego funkcjonowania układu nerwowego, sercowo – naczyniowego i ogólnie całego organizmu. Wśród nich:
- B1 – wspomaga pracę układu sercowo – naczyniowego,
- B2 – odpowiada za kondycję skóry, włosów i paznokci,
- B3 – kluczowa w syntezie hormonów (estrogenu, progesteronu, testosteronu, tyroksyny, kortyzolu, insuliny),
- B4 – reguluje gospodarkę lipidową,
- B5 – reguluje gospodarkę energetyczną i wzmacnia układ odpornościowy,
- B6 – niezbędna do produkcji hemoglobiny. Poprawia pracę mózgu, mięśni, układu odpornościowego.
- B7 – leczy zmiany skórne, zapobiega łysieniu.
- B8 – kluczowa dla sprawnego funkcjonowania mózgu. Wspomaga pamięć i koncentrację.
- B9 – wspomaga pracę układu krwionośnego i nerwowego.
5) Działające przeciwnowotworowo silne antyoksydanty, witaminę C (najwięcej znajdziemy w główce) i witaminę E.
6) Żelazo, którego wchłanialność poprawia obecność witaminy C (patrz punkt 5).
7) Wapń – kluczowy, jeśli chodzi o mocne kości, zęby i prawidłową krzepliwość krwi.
8) Potas – kluczowy w gospodarce wodno – elektrolitowej oraz do prawidłowej pracy mięśni, mózgu i całego układu nerwowego. Uwaga cukrzycy! Potas pobudza organizm do wydzielania insuliny.
9) Glutation – rodzaj białka składającego się z trzech aminokwasów posiadających zdolność wiązania toksyn. Cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny. Glutation działa przeciwnowotworowo, zapobiega mutacji genów i wspomaga proces regeneracji wątroby.
10) Inulinę – naturalny prebiotyk. Stymuluje wzrost bakterii acidofilnych. Genialnie działa na układ pokarmowy.
- pęczek zielonych szparagów
- 6 średnich młodych ziemniaków
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka miodu
- duży ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy francuskiej
- sól
- sok wyciśnięty z całej limonki
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki oleju z pestek dyni
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka klarowanego masła
- Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, wkładamy do woreczka z suwakiem, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego. Intensywnie potrząsamy woreczkiem tak, aby każdy ziemniak pokrył się olejem. Ziemniaki wykładamy na blaszkę do pieczenia, pieczemy 30 minut w 200 stopniach ustawiając piekarnik na funkcję grill lub grzanie góra – dół jeśli nie macie tej funkcji.
- W blenderze umieszczamy drobno posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekany czosnek i sok z limonki. Blendujemy na gładką masę. Lekko solimy, mieszamy z musztardą.
- W wysokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy umyte i pokrojone na trzy części szparagi. Solimy, dusimy pod przykryciem ok. 5 minut często mieszając, aż zmiękną. Dodajemy miód, przesmażamy bez przykrycia bardzo dokładnie mieszając ok. minuty. Wlewamy sos pietruszkowy i lekko podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Mieszamy.
- Szparagi mieszamy z upieczonymi ziemniakami. Podajemy na zimno lub na ciepło.