Bardzo lubię połączenie smaków które widzicie na talerzu, dlatego postanowiłam zdradzić Wam ten przepis. Być może zechcecie wykorzystać go w święta, podczas sylwestra lub noworocznego obiadu.
Carpaccio z pieczonego buraka aromatyzowane octem balsamicznym podane z sandaczem i pietruszkowo – koperkowym pesto.
Ziołowe wyraziste pesto fajnie podkreśla smak delikatnego sandacza i w ogóle wszystkich delikatnych ryb. Polecam w zestawieniu z dorszem lub doradą. Całość fajnie przełamuje słodko – kwaśne carpaccio z buraka. Jeśli lubicie słodycz buraka saute, możecie pominąć skrapianie go octem balsamicznym. Polecam jednak skropić. W takiej wersji jest jeszcze lepszy ;).
Porcja dla jednej osoby ma ok. 400 kcal
(ok. 250 g ryby, duży burak, 2 łyżki pesto)
Składniki na danie dla 2 osób
- duże buraki
- łyżka octu balsamicznego
- sól
- Buraki dokładnie myjemy. Zawijamy w papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1,5 godziny.
- Wystudzone buraki kroimy w bardzo cienkie paski. Delikatnie solimy, skrapiamy octem balsamicznym, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodów na godzinę.
- 500 gramów fileta z sandacza
- maka ryżowa
- sól
- olej ryżowy
- sok z limonki
- Rybę nacieramy solą i skrapiamy sokiem z limonki. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Zamarynowaną rybę obsypujemy mąką ryżową i smażymy z obydwu stron.
- pół pęczka pietruszki
- pół pęczka koperku
- sok z połowy limonki
- sól
- 200 ml oliwy z oliwek
- 6 łyżek płatków migdałowych
- ząbek czosnku
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miskujemy na gładką masę.
sniadanie:owsianka z dpdatkiem jabłka
2 sniadanie:2 jabłka
obiad:warzywa z płynnym zółtkiem twojego przepisu z koledra
podwieczorek:sok warzywny
kolacja:dania wigilijne
Gosiu czy taki plan może być?
* H. Woś, A.Kwak - Żywienie Dzieci - Wydawnictwo Lekarskie
* J. Zdzienicka - Karmimy małe dziecko
Przy okazji życzę Ci zdrowych, spokojnych Świąt. Dużo miłości i radości. Pozdrawiam K.
mozna ? W roznych wersjach ......bo uzależniam się ale to zdrowsze niż słodycze :) pychotka ten smak , zapach ja duże piekę ok 1 H w 180
Rodzinnych zdrowych świąt i spacerów ale nie do lodówki tylko np.do parku :)
Krysia
mądrość i zgoda, uśmiech i dostatek.
Niech przez cały rok nie braknie miłości!
Przesyłam uściski i biały opłatek życzy Anulek
A może IG pieczonych buraków jest niższe od gotowanych?mam na myśłi cukrzyków jak często mogą jeść takie danie?
olej lniany?
jeżeli tak to co kiedy i w jakiej kolejności?
czy wliczasz to w dzienny bilans kaloryczności?
dopytuje się tak bo po swietach chciałabym to wprowadzić do jadłospisu.
Jeśli potrzebujesz wszystkich trzech to rano na czczo woda z miodem, potem za 15 minut glutka a olej na noc.
Czy są to bezpieczne suplementy? Wydaje mi się, że moja mama, która cierpi na ciągle wzdęcia, brak apetytu ( je 2x dziennie i nie rozumie,że powinna jadąc więcej, twierdzi, że nie ma apetytu )
Na co dzień raczej nie, moja słabość tyczy się tylko placków tortowych i przekładańców wszelakich, których w okresie świątecznym nie brakuje. Ud, uspokoiłaś mnie, dziękuje!
Jeść powinnaś 1900 kcal.