Aura jaką mamy za oknem idealnie współgra z kawą, drożdżową bułeczką i poranną prasą dlatego ten tydzień rozpoczynam na słodko 🙂 Drożdżowe ślimaczki z masą orzechową to efekt mojej fascynacji kuchnią rosyjską o której aktualnie czytam.
Składniki na ciasto: * 150 ml mleka + 5 łyżek * 70 gram cukru + 3 łyżki * 40 gram drożdży * 500 gram mąki krupczatki lub tortowej * szczypta soli * 2 jajka + 1 żółtko * 80 gram masła * cukier puder do posypania |
|
Przygotowanie: 1. Drożdże zasypujemy 3 łyżkami cukru i rozcieramy w miseczce na płynną masę. Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. 2. W tym czasie roztapiamy masło i ostawiamy do wystudzenia. 3. Przesianą mąkę mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki z solą, cukrem, zaczynem,jajkami i roztopionym masłem. 4. Przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut (jeśli trzeba dosypujemy mąki). 5. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto,po czym rozwałkowujemy na prostokątny płat o wymiarach +/- 30×35 cm. 6. Ciasto smarujemy masą orzechową, zwijamy w rulonik i kroimy na 2-3 cm kawałki. 7. Ślimaczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, 8. Żółtko roztrzepujemy z 5 łyżkami mleka i smarujemy ślimaczki. 9. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 150-160 st. bez termoobiegu. 10. Gotowe ślimaczki po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. |
|
Przepis na masę orzechową |
|
Składniki: * 250 gram zmielonych orzechów włoskich * 50 gram cukru * 50 ml śmietanki 30 % * opcjonalnie olejek rumowy do smaku |
Jeden ślimaczek ma ok. 240 kcal
Pozdrawiam ciepło :) i oby więcej takich przyjemności :)
Pozdrawiam serdecznie,
500 g to pół opakowania mąki