Pokochacie to pesto. W zależności od gęstości czyli ilości dodanej oliwy idealnie sprawdzi się jako pesto do kanapki, sos do podrasowania zupy krem lub dressing sałatkowy. Swoim smakiem wzbogaci i podbije smak wszystkiego do czego zostanie dodany.
Lekko podprażone ziarna słonecznika zyskują orzechowy smak, ale nie wolno ich rumienić!
Taki dodatek do dania to bogactwo oczyszczającego chlorofilu, antyoksydantów, witamin i minerałów.
Chlorofil znajdujący się we wszystkim co zielone:
- oczyszcza organizm z toksyn,
- sprzyja produkcji czerwonych krwinek, zapewniając optymalne dotlenienie,
- neutralizuje wolne rodniki,
- oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawia perystaltykę jelit,
- pozytywnie wpływa na funkcjonowanie serca i neutralizuje kwasy w mięśniach,
- działa przeciwzapalne, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie,
- oczyszcza, poprawiając obraz krwi,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- wzmacnia naczynia, także limfatyczne, leczy żylaki,
Czosnek działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Natka pietruszki pięknie zrzuca wodę i przeciwdziała obrzękom. Do tego wzmacnia odporność i jest bombą witaminy C. Oliwa to źródło NNKT (niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych) i będącej witaminą młodości witaminy E.
Obniża poziom cholesterolu i triglicerydów, nawilża i wygładza skórę, wzmacnia włosy i paznokcie.
Polecam 😉
Składniki:
- 3/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
- ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy francuskiej
- łyżeczka miodu
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 4 łyżki pestek słonecznika
- sól
- łyżka soku z limonki
Sposób przygotowania:
- Ziarna słonecznika lekko podprażamy na suchej patelni. Nie wolno ich spalić ani zrumienić!!!
- W blenderze umieszczamy natkę pietruszki, oliwę, wystudzone pestki słonecznika, sok z limonki, czosnek i miód. Blendujemy na gładką masę. Mieszamy z musztardą francuską. Solimy do smaku.