Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa określiła intensywną hodowlę zwierząt jako „jeden z decydujących czynników powodujących obecnie najbardziej poważne problemy środowiskowe, zarówno w skali lokalnej, jak i globalnej”. Chodzi o ogromne ilości wody i energii potrzebne do produkcji oraz emisję gazów cieplarnianych.
Nie miejmy złudzeń, ludzkość nigdy nie zrezygnuje ze spożycia mięsa, ale zarówno dla naszej planety jak i naszego zdrowia warto ograniczyć spożycie nie tylko mięsa, ale i nabiału.
Czy naprawdę potrzebujemy jeść mięso codziennie? Takie pytanie stawiam w swojej nowej książce i udowadniam, że wcale tak być nie musi. Odstawiając mięso nie trzeba też „przerzucać” się na nabiał, co na ogół ma miejsce, dlatego nie znajdziesz go w zaproponowanych przepisach.
„Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso” to książka dla:
- osób chcących ograniczyć spożycie mięsa, zarówno z dużych miast jak i małych wiosek (w książce nie ma wymyślnych, trudno dostępnych czy drogich składników),
- osób z cukrzycą typu I (książka zawiera wyliczenia WW i WBT kluczowe w celu określenia dawki insuliny),
- osób z podwyższonym lipidogramem,
- osób z zaburzeniami glikemii,
- osób z chorobami tarczycy,
- osób, które muszą stosować dietę bez glutenu, laktozy i białek mleka krowiego.
Na 239 stronach znajdziecie:
- Porady żywieniowe (70 stron).
- Porady związane z ograniczeniem mięsa oraz eliminacją nabiału w diecie.
- Wskazówki praktyczne dotyczące przygotowywania potraw.
- Lista dodatków do obiadu z wyliczoną kalorycznością oraz wymiennikami węglowodanowymi (WW) oraz wymiennikami białkowo – tłuszczowymi (WBT).
- Białka roślinne – lista produktów.
- 65 zupełnie nowych przepisów skomponowanych tak, aby przygotować jedną porcję potrawy.
* w tym: 43 przepisy wegańskie, 8 przepisów wegetariańskich, 11 przepisów z mięsem, 3 przepisy z rybą + dodatkowe 2 przepisy na domowe „mleka” roślinne.
* przepisy na buliony, wegańskie pasty do pieczywa i sosy, wegańskie kotleciki, dania obiadowe, do lunchboxa oraz na kolację, zupy, przekąski, śniadania, słodkości.
* sugestie, jak przygotować inne danie z książki, zwiększając wybrane składniki przepisu, który aktualnie przyrządzasz – akapit „Moja rada”. - Każda potrawa ma wyliczoną kaloryczność, makro (białka, tłuszcze i węglowodany), wymienniki węglowodanowe (WW) oraz wymienniki białkowo – tłuszczowe (WBT).
- Przepisy nie zawierają glutenu oraz białek mleka krowiego.
Ważne informacje!
Książkę można zakupić zarówno w wersji papierowej (cena 65 zł) jak i w formie E-booka (cena 54 zł).
Kupując E-booka, po zaksięgowaniu płatności otrzymujecie maila z linkiem do pobrania.
Wysyłka książki w wersji papierowej nastąpi w drugiej połowie maja. Wysyłamy także za granicę do krajów UE.
W formie E – booka można także zakupić moją pierwszą książkę.
Tylko do końca maja można zakupić Fit PLANNER w wyjątkowo niskiej cenie. Takiej ceny już później nie będzie 😉
Poniżej wykaz wszystkich przepisów z książki
Strony z przepisami wyglądają następująco – zwróćcie uwagę na wskazówkę Moja Rada.