Domowe burgery. Soczyste, aromatyczne, takie w stylu American Home. No właśnie, czyli jakie?
Warunek podstawowy to doskonałej jakości wołowina. Ale samo mięso burgera nam nie zrobi. Jeśli kotlet będzie suchy jak wiór (a wołowina to chude mięso) to burger będzie niedobry.
Mięso musi być soczyste i aromatyczne. Tu kluczowym składnikiem jest bulion który dodajemy do mięsa.
Ja użyłam bulionu warzywnego który robię zwyczajnie, na włoszczyźnie i aktualnie, o tej porze roku, wszelkich zielonych liściach. Jeśli macie pod ręką rosół, użyjcie rosołu.
Bulion dodany do mięsa gwarantuje nam soczystość. Po zamknięciu mięsa podczas smażenia pięknie nawilża mięso. Będziecie zaskoczeni 😉
No i burger w stylu American Home nie obejdzie się bez majonezu. Nie ma takiej opcji. Pyszny, domowy, idealnie komponuje się z soczystą wołowiną, kruchą sałatą i ogórkiem małosolnym którego akurat dodałam (przepis na ogórki małosolne znajdziecie TU).
Jeden burger ma ok. 370 kcal
- 400 gramów wołowiny – ja używam ligawy
- 80 ml intensywnego bulionu warzywnego
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
- jajko
- 4 pełnoziarniste bułki
- sałata
- 3 ogórki małosolne
- 4 łyżeczki ketchupu
- 4 łyżeczki domowego majonezu (klik)
- Zmieloną wołowinę mieszamy z solą, pieprzem, jajkiem i zimnym bulionem. Odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie dzielimy mięso na cztery części i przy pomocy obręczy kuchennych formujemy równe, płaskie kotlety o wysokości ok. 1,5 centymetra. Gotowe burgery smażymy na grillu elektrycznym, patelni grillowej lub zwykłej teflonowej. Ja używając grilla z grzaniem góra dół smażę minutę. Używając zwykłej patelni lub tej grillowej smażycie minutę z każdej strony. - Bułki przekrawamy na pół. Kładziemy na suchej teflonowej patelni i lekko dociskając grillujemy około pół minuty z każdej strony.
- Jedną połówkę bułki smarujemy majonezem, drugą ketchupem.
Na bułce posmarowanej majonezem kładziemy sałatę, burgera oraz trzy plastry ogórka małosolnego. Przykrywamy drugą połówką bułki, posmarowaną ketchupem.
- Robimy wszystko z punktu pierwszego.
- Bułki przekrawamy na pół. Jedną połówkę smarujemy majonezem, drugą ketchupem. Na bułce posmarowanej majonezem kładziemy sałatę, burgera oraz trzy plastry ogórka małosolnego. Przykrywamy drugą połówką bułki, posmarowaną ketchupem.
- Gotowe burgery zawijamy w papier do pieczenia. Kładziemy na grilla, trzymamy 15 minut.
Chyba widzę na zdjęciu pomarańczowe pomidory. Niedawno jadłam takie po raz pierwszy i bardzo mi smakowały. Polecam dodać do gotowanej młodej kapusty :)
Abym mogła że tak powiem "pochylić się nad przypadkiem" musiałbym mieć:
* testy na nietolerancję - szczególnie interesuje mnie mleko krowie
* hormony - estrogen, progesteron, testosteron w 16 dniu cyklu robione
Od razu nasunął mi się pomysł na frytki z batatów...
Czy mozna myc owoce plynem do mycia naczyn Ludwik?
Daje kapeczke plynu np. Na jablko i myje, a potem plucze pod biezaca woda i wycieram papierowym recznikiem.
Moj maz stwierdzil, ze to nienormalne i bardzo toksyczne dla zdrowia, bo zjadam resztki plynu. Nie wiem, bo takie myte owoce podaje tez dziecku...
Co Ty o tym myslisz? Czy to zle, moze lepiej sama woda oplukac?
Dziekuje serdecznie za odp. Anna
Po drugie - czy Anonimowy z 27 maja o czymś takim jak woski owocowe nie słyszał? No ręce opadają. Gratulacje, nadgorliwie zszorowujesz naturalną część owocu...
Dzieki Gosia
Jeśli tak, to czy czas obróbki będzie podobny do tego na grillu elektrycznym lub patelni grillowej?
Z góry dziękuję za odpowiedź :-)
Podstawowa morfologia, testy na nietolerancje i to nie tylko na laktozę bo ta jest mlecznym cukrem ale na białka mleka krowiego oraz pozostałe hormony czyli progesteron i testosteron oraz TSH.
Dopiero wyniki i analiza przypadku może dać odpowiedź i wskazać kierunek leczenia.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
I czy sałatę mogę jeść na śniadanie i na kolację ok 10-15 małych listków z olejem i solą a do tego pieczywo chrupkie lub razowy chlebek?
Monika
Ja tego komentarza nie opublikuję a sprawdzę i napiszę do Ciebie.
proszę podpowiedz mi,chcę się zastosować do twojego planu jadłospisów .
Jeśli moja CPM wynosi 2480 to czy ta kaloryczność 1500-1600 będzie dobra?
I jeszcze to że wstaje o 5:00,wychodzę z domu przed 6:00
Czy mogę 1 przekąskę zamienić ze śniadaniem,rano jakoś nie bardzo mam czas na celebrowanie śniadania .
I w pracy jemy śniadania o 9:00 wszyscy razem .
A może jakaś mała kanapeczka rano.
Jakie godziny posiłków będą najlepsze w moim przypadku.
Moje jadłospisy nie są dietą odchudzającą. Tam są inne proporcje BTW. Można by było zejść na 1500 ale to wymaga dobrego rozkładu BTW i diety dużej objętościowo.
Pomysł na trochę inny obiad bardzo fajny :-)
Pozdrawiam Monika